Atnaujintas 2006 rugpjūčio 9 d.
Nr.59
(1459)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kūrybinėmis mintimis dalijosi simpoziume

Bronius VERTELKA

Kurti Aukštaitijos sostinėje
Paulien Ploeger atvyko iš Olandijos

Rimas VisGirda iš JAV –
ne pirmą kartą mieste prie Nevėžio upės

Billy Ray Mangham (JAV)
Panevėžyje paminėjo 61-ąjį gimtadienį

Tradicija tapo Panevėžyje rengti tarptautinius keramikų simpoziumus. Šiemet jis vyko šešioliktąjį kartą. Tačiau simpoziumo dalyviai atsidėjo kūrybai ne stiklo fabrike, kaip buvo įprasta, bet privačioje keramikos įmonėje „Midenė“. Tam iš anksto buvo pasiruošta. „Midenė“ įsigijo gaubtinę keramikos išdegimo krosnį, kurioje itin kokybiškai išdegami darbai. Krosnyje karštis siekia iki 1380 laipsnių.

Dešimt keramikų iš Lietuvos, JAV, Olandijos, Taivano dirbo „Midenėje“, kur jie turėjo geras sąlygas kurti. Naudojo molį, įvežtą iš Ukrainos ir paruoštą Kuršėnuose. Dembavoje įsikūrusioje keramikos įmonėje profesionalūs menininkai darbavosi visą liepą ir užgriebė truputėlį kito mėnesio. Rugpjūčio 4-ąją Panevėžio dailės galerijoje atidaryta paroda, parodysianti jų kūrybos rezultatus.

„Asmeniškai man šis simpoziumas – tai ne vien artimesnė pažintis su kitų šalių menininkais, bet ir kūrybinių minčių su jais pasidalijimas bei praktinių įgūdžių perėmimas“, – teigė Kęstutis Musteikis, atvykęs iš Vilniaus ir tokiame renginyje dalyvaujantis pirmą kartą. Jis itin teigiamai vertino tai, jog Panevėžys turi keramikos muziejų. Jo eksponatai – tai ankstesnių simpoziumų metu sukurti dirbiniai. Panašus muziejus veikia Diuseldorfe (Vokietija).

Kiekvienas simpoziumo dalyvis turėjo po atskirą darbo kambarį. Į „Midenę“ keramikai susirinkdavo maždaug pusę šešių ryto. Dirbdami į laikrodį nežvilgčiojo. Kurti netrukdė net karščiai lauke. Keramikai mokėjo ir linksmintis. Liepos 10-ąją jie sveikino savo kolegą Billy Ray Mangham su jo 61-uoju gimtadieniu. „Man ypač patinka Panevėžys, jo žmonės ir Lietuvos alus“, – šypsojosi svečias iš JAV. Jis per daug negyrė gyvenimo savo šalyje. Anot Bilio, jeigu turėtų savo būstą Lietuvoje, tai jis iš čia niekur nevažiuotų. JAV keramikas stengiasi pragyventi iš savo kūrybos, nors tai nėra paprasta.

Paulien Ploeger, viešnia iš Olandijos, simpoziume dalyvavo pirmą kartą. Prieš porą metų ji užmezgė artimus ryšius su Panevėžio dailės galerijos direktore Jolanta Lebednykiene. Ši svečiavosi Olandijoje ir matė jos darbus. Pernai šioje šalyje darbavosi trys panevėžiečiai keramikai. Kurti pas save juos pakvietė Paulien. Prieš 25 metus menininkė įsirengė savo studiją, todėl pragyvena vien iš kūrybos. Turi ir savo mokinių. Kartą per savaitę jiems perduoda keramikos meno gudrybes. P.Ploeger tvirtino, jog Olandija tapo Europos keramikos centru. Šioje šalyje tikrai vertinami dirbiniai iš molio.

O Rimas VisGirda – dažnas svečias Lietuvoje. Kaune gimęs ir dabar JAV gyvenantis menininkas bene penktąjį kartą dalyvavo Panevėžyje rengiamuose keramikų simpoziumuose. Ilinojaus valstijoje įsikūręs R.VisGirda neblogai šneka lietuviškai. Gyvendamas svetimame krašte gimtąją kalbą buvo primiršęs. Į simpoziumus atvyksta savo lėšomis. „Toks tarptautinis renginys – tai ir puiki proga arčiau pažinti žmones, suprasti jų siekius“, – kalbėjo 64 metų menininkas.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija