Atnaujintas 2006 rugpjūčio 9 d.
Nr.59
(1459)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Bitininkų šventės – Europos kultūros paveldas

Justinas ADOMAITIS

Bitininkų eiseną prie bažnyčios
durų pasitiko ir šventino bičiulis,
Kupiškio dekanas
kan. Vladas Rabašauskas

„Mūsų švenčių dvasingumu stebisi daugelio Europos šalių bitininkai“, – sakė neseniai iš kelionės po senąjį žemyną grįžę Aukštaitijos bičiuliai. Aplankę Danijos, Vengrijos, Čekijos, Austrijos ir kitų šalių bitynus, lietuviai įsitikino, jog ne mums reikia mokytis iš Europos Sąjungos senbuvių, o jiems. Ir tai jau suprato vakariečiai. Jiems imponuoja Lietuvos bitininkų bendruomeniškumas, gebėjimas saugoti ir jaunimui perduoti šeimos, bitininkystės tradicijas, puoselėti etnokultūrą.


Atgimė senovinė bitininkystė

Rūta Averkienė

Senosios bitininkystės paslaptis
žino (iš kairės): Vytautas
Tamulevičius ir Algis Svirnelis
Autorės nuotrauka

Neseniai pirmieji smalsuoliai buvo pakviesti aplankyti pačiame Musteikos kaimo pakraštyje, sunykusios sodybos vietoje atidarytą senovinės dzūkų bitininkystės klėtį-muziejų, šalia jo įkurdintą 35 kelminių avilių bityną, paskanauti šiųmečio medaus su koriu ir pamatyti, kaip senovės dzūkai kopinėjo biteles.

Dzūkijos nacionalinio parko darbuotojams, stropiai besistengiantiems bent šiek tiek sustabdyti negrįžtamai praeitin nuvilnijantį mūsų protėvių gyvenimą, puoselėti senuosius dzūkų amatus ir verslus, prisiminti ir atgaivinti senąsias tradicijas, seniai kirbėjo mintis atgaivinti ir senosios bitininkystės tradicijas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija