Atnaujintas 2006 rugpjūčio 30 d.
Nr.64
(1464)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Kai sutemos dengė baltąsias lankas“

Kazys BLAŽEVIČIUS

Prieš porą metų plačiai ir iškilmingai minėjome lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis draudimo panaikinimo 100-ąsias metines. Lietuvos Respublikos Seimas 2004-uosius buvo paskelbęs Kalbos ir knygos metais; knygnešystės fenomeno minėjimą UNESCO buvo įtraukęs į 2004-2005 metų minėtinų kultūros įvykių kalendorių.


Išdidūs kovojančių patriotų metai sušildo ne tik Platelių sambūrį

Gediminas GRIŠKEVIČIUS

...Mums žodis Tėvynė dar mamos lopšinėj

Pripildė krūtinę šviesos spinduliais.

Kas žodžio šio švento laiku nepažino,

Mankurto kepurę nešios dar ilgai...

(Eil. „Skausmo akordai“, Lietuvos laisvės armijos kūrėjas, Magadano tremtinys, palangiškis poetas Vytautas Jurevičius)

Kelionė vaiskią šių metų rugpjūčio 19-ąją iš Palangos į Platelius, ten praleista visaip prasminga, įspūdžių ir išminties prisodrinta diena, ypač ryški savuoju tikrumu, yra tarsi vientisa tikros Lietuvos istorijos pamoka, kokių šimtąsyk pasigendi nūdienos Lietuvos valstybės mokyklose. Apgailestaujant tenka atsidusti, jog Lietuvos laisvės armijos 65-mečio sukakties minėjime pasigedome ne tik mokytojų, bet – ypač! – politikų, gerai nežinančių savosios valstybės istorijos, ugdančios savigarbą, padorumą, sąžiningumą, išdidumą, – bruožus, kuriais šiandien yra tvirti Lietuvai gyvenimais atsidavusieji žmonės, kuriuos, – ačiū jiems! – susitikome ir girdėjome jų mintis Plateliuose.


Pasiklydęs komentaras

Atsiliepimas į E.Simanaičio komentarą
„Turime prabilti į mūsų spaudos sąžinę“
(„XXI amžius“, Nr. 50)

Arvydas ANUŠAUSKAS

Lietuvių tauta turi gerą patarlę, kuri perfrazavus skambėtų taip: „Žiūri, bet nemato“. Taip jau atsitiko ir su gerbiamu komentatoriumi E.Simanaičiu, kuris pasiryžęs apkaltinti visus nepatriotiškumu, nelietuviškumu, nutylėjimu ar net dezinformacija, jeigu nelaukdamas atlygio vien tik dirbi istoriko darbą, aiškindamas neatskleistus dalykus. Iš tiesų LNK birželio 25 dieną transliavo istorinį dokumentinį filmą „Lietūkio garažas“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija