Atnaujintas 2006 rugsėjo 1 d.
Nr.65
(1465)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Gerti sportininkui ar negerti?

Kai aš kartais susitinku mažai pažįstamą ar visai nepažįstamą žmogų, kuriam sveikindamasis pasakau, kad mano pavardė Alekna, tai dažnas klausia, ar Virgilijus Alekna ne mano vaikaitis ar šiaip koks nors giminaitis. Aš visada atsakau, kad pašnekovas klysta, nes Virgilijus kilęs iš visai kito krašto – Kupiškio rajono, o aš esu raseiniškis. O ir šiaip Aleknų Lietuvoje yra labai daug. Vien Vilniaus telefonų knygoje visokių Alechna, Alekna, Aleknavičius, Aleknonis, Olechno, Olechnovič... yra daugiau kaip 170. O kiek visoje Lietuvoje! Bet ne tai svarbu. Svarbiau tai, kad apie V.Alekną rašo viso pasaulio sporto spauda. Bet gal toks visuotinis šūkčiojimas tik Lietuvos spaudoje, radijuje, televizijoje? Gal ne viso pasaulio laikraščiai, radijas, televizija domisi mažai žinomos ar beveik visai nežinomos šalies tautiečiais.

O mane V.Aleknos elgesys net įskaudino. Kaip suprasti, jei jis savo laimėjimus laisto alumi — reklamuoja aludarius?! Gal tas jo paveikslas su alaus bokalu prie lūpų neseniai „Lietuvos žiniose“ atsirado ne jo valia, o alaus daryklų pinigais „Lietuvos žinių“ leidėjui? Tada, Virgilijau, „Lietuvos žinias“ duokite į teismą: tegu jie savo laikraštyje jūsų atsiprašo!

O jeigu neatsiprašys? Nejaugi jūs nežinote, jog bet koks, ne tik viešas, alkoholio vartojimas, taip smarkiai palaikomas net visų dabartinės nepriklausomos Lietuvos vyriausybių, veda lietuvių tautą prie išmirimo? Juk tai, kad Lietuvoje kasmet miršta dešimt tūkstančių žmonių daugiau negu gimsta, veda Lietuvą prie mirties, kartu ir pačios valstybės kasdieninio menkėjimo, pagaliau žūties. Šiandien girtuokliavimu Lietuva užima antrą vietą pasaulyje (pirmą – Rusija).

Kas yra pasaulinis sporto reklamavimas? Ką jis duoda sportuojančiajam? Laimėtojui duoda pinigų, o bet kuriam kitam – nieko. Mankštintis, sportuoti gal reikia, net būtina tik tam, kuris visą darbo dieną sėdi. Judančiam darbininkui taip pat nereikia mankštintis, nebent žmogus norėtų pabėgti nuo kasdieninio darbo, kuris jį augina. O dirbantis žmogus po dienos darbo nori pailsėti, o ne sportuoti. Beje, ir darbo dieną nepavargstantys žmonės žino, kad sportininkai nieko nekuria, o tik žaidžia. Ar treniruotės tave ugdo, stiprina, žmogau, ir tam, ką tu veiksi, kai, sulaukęs trisdešimties, daugių daugiausia keturiasdešimties metų, būsi nustumtas jaunesnių ir liksi... be likusio ženklo, kad žmogumi buvęs...

Pagalvokite, žmonės, jei sportas nuveda jauną žmogų prie alkoholio reklamos, kur nedidelė tauta eina. Į laimėjimą ar pražūtį? Gal būtų daug protingiau burtis į blaivybės draugijas, o ne į sporto klubus. Pagalvokite ir jūs, dar jaunas Virgilijau Alekna.

Senolis Viktoras ALEKNA

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija