Atnaujintas 2006 rugsėjo 8 d.
Nr.67
(1467)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Rugsėjo 1-osios aidai

Kazimieras Dobkevičius,
Irena Petraitienė,
Benjaminas ŽULYS

Suklupo moksleiviai priešais
Jėzuitų gimnazijos naująją vėliavą

Šventė katalikiškoje Jėzuitų gimnazijoje

Daugelis prisimena, kada sovietmečiu tikyba, jos dėstymas buvo ne tik išguiti iš mokyklų, bet ir buvo persekiojami moksleiviai ir jų tėvai, kurie praktikavo tikėjimą, lankė pamaldas bažnyčioje. Karingasis ateizmas persekiojo religijos išpažinėjus, ypač kunigus, kurie rengė vaikus Pirmajai Komunijai. Penkiasdešimt metų tęsėsi šis religijos genocidas, kol pagaliau 1990 m. kovo 11-osios Nepriklausomybės Aktas paskelbė galą sovietinei okupacijai. Atgijo tauta, atsitiesė Katalikų Bažnyčia, Jėzaus Kristaus mokymas.


Šv. Mišios akademinei bendruomenei

Rugsėjo 1 dieną, pradedant naujuosius mokslo metus, iškilmingose šv. Mišiose Kauno Arkikatedroje Bazilikoje melstasi už akademinę bendruomenę. Eucharistijos liturgijai vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, kuris yra ir Katalikų teologijos fakulteto (KTF) Vytauto Didžiojo universitete (VDU) Didysis kancleris, drauge koncelebravo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Kauno arkivyskupo augziliaras vyskupas doc. dr. Jonas Ivanauskas, KTF dekanas kan. doc. dr. Petras Smilgys, Socialinio darbo instituto direktorius mons. doc. dr. Artūras Jagelavičius, grupė kunigų – Kauno kunigų seminarijos (KKS) vadovai, šios seminarijos bei KTF dėstytojai. Pamaldose dalyvavo nuotaikinga ir gausia eisena su „Ąžuolyno“ orkestru priešakyje į Arkikatedrą atžygiavę VDU vadovai, dėstytojai ir studentai. Kartu su VDU akademine bendruomene Arkikatedroje meldėsi ir seminarijos auklėtiniai.


Laiko ratui besisukant

Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos vadovybė, dėstytojai ir klierikai naujuosius mokslo metus iškilmingai pradėjo rugsėjo 4 dieną Žemaičių Kalvarijoje. Kartu mokslo metų pradžią šventė ir Telšių vyskupijos licėjus. Tą pačią dieną vyko ir kasmėnesiniai Žemaičių Kalvarijos atlaidai, į kuriuos rinkosi tikintieji iš Tauragės dekanato. Pagrindines 12 val. šv. Mišias koncelebravo kunigų seminarijos rektorius kun. teol. lic. Vygintas Gudeliūnas, abu vicerektoriai kun. teol. dr. Darius Trijonis bei kun. teol. lic. Eligijus Astrauskas, kiti dėstytojai kunigai. Iškilmingai šv. Mišių koncelebrai vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, pamokslą pasakė vysk. V.Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius kun. teol. lic. V.Gudeliūnas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija