Atnaujintas 2006 rugsėjo 13 d.
Nr.68
(1468)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Neįgalūs fotomėgėjai rengiasi tapti „paparaciais“

Plenero dalyviai po apdovanojimų

Fotosesijos „žvaigždė“ – arklys

Fotoaparatas tarp neįgaliųjų kasmet tampa vis populiaresnis. Tokią nuomonę susidariau kasmet dalyvaudamas jų renginiuose. Šiais metais vėl buvau pakviestas į Zyplių dvare (Šakių r.) vykusį respublikinį neįgaliųjų fotomėgėjų plenerą–seminarą.

Iki šiol Šakių rajono neįgaliųjų draugija, vadovaujant pirmininkei Danutei Aukštikalnienei, penkerius metus organizavo respublikinius neįgaliųjų fotomėgėjų parodas – konkursus. Šiais metais renginio veiklos ribos buvo išplėstos, nes buvo gauta finansinė parama, tad buvo pakviesti aktyviau besireiškiantys neįgalūs fotomėgėjai iš visos Lietuvos. Plenere dalyvavo Tauragės, Šakių, Vilkaviškio, Varėnos, Radviliškio, Trakų, Vilniaus ir Marijampolės fotografijos mėgėjai.

Šešias dienas Zyplių dvare, kurio savininkas yra Lukšių seniūnas tautodailininkas Vidas Cikana, plenero dalyviai turėjo galimybę fotografuoti, ginčytis, klausytis kolegų nuomonių, pastabų. Dvare, kuriame dvelkia senove, žmonės su fotoaparatais turėjo ką veikti. Be to, jiems buvo organizuojamos fotosesijos. Vieno tokio renginio metu į salę, kuri kažkada buvo arklidės, netikėtai buvo atvestas arklys. Staigiai į ant sienų, stalų įrėmintas fotografijas, beuostinėjantį, apžiūrinėjantį gyvulį nukrypo keliolika objektyvų, intensyviai ėmė blykčioti blykstės. O arklys, pajutęs, kad yra dėmesio centre ir kaip dažnai mūsų gyvenime būna, pavirtęs dienos „žvaigžde“, iš pradžių nusišypsojo, o paskui net smagiai nusižvengė...

Plenero dalyviai turėjo progos dalyvauti ir ekskursijoje po rajono istorines, geografines įdomias vietoves. Tiesa, fotomėgėjai pasigedo rimtesnių, profesionalių paskaitų, pokalbių apie meninę fotografiją, šiuolaikinę fotoaparatūrą, jos galimybių išplėtimą ir t.t.

Šeštąją, paskutiniąją, dieną iš atsivežtų įrėmintų didelio formato fotografijų bei plenere padarytų nuotraukų buvo surengta fotoparoda. Į jos atidarymą sugužėjo nemažai ir vietos gyventojų.

Plenero uždarymo metu buvo pagerbti visi brandžiau dirbantys fotomėgėjai. Lietuvos invalidų draugija, Šakių rajono savivaldybė, Lietuvos fotomenininkų sąjunga bei daug kitų rėmėjų juos apdovanojo garbės raštais, dovanomis, gėlėmis. Uždaryme dalyvavusi Seimo narė Onutė Valiukevičiūtė, pasveikinusi čia esančius neįgaliuosius su pasiekimais fotografijos mene, pasiūlė, atsiradus progai, parodą perkelti į Seimo parodų salę. Pasiūlymas buvo sutiktas audringais plojimais.

Algimantas ŽIŽIŪNAS,
fotomenininkas, plenero–seminaro pirmininkas

Zypliai, Šakių rajonas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija