Atnaujintas 2006 rugsėjo 20 d.
Nr.70
(1470)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Švedija pasuko į dešinę

Ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje Švedija jau seniai vadinama visuotinės gerovės valstybe. Ir tos gerovės laurus savinasi Švedijos socialdemokratai, kurie su trumpomis pertraukomis valdė valstybę 70 metų. Dabartinis Švedijos premjeras Goranas Personas, valdantis šalį nuo 1994 metų ir ilgiausiai išbuvęs šiame poste iš visų ES valstybių vadovų, irgi giriasi, kad tiktai jo ir Socialdemokratų partijos valdymo dėka Švedijos nepalietė jokie ekonominiai nuosmukiai ar sukrėtimai, ko nepavyko išvengti didžiausioms ES valstybėms. Tačiau prieš praėjusį sekmadienį įvykusius parlamento rinkimus ėmė aiškėti, kad šį kartą socdemų monopolija gali būti pažeista. Premjeras G.Personas gyrėsi, kad tiktai jo ir jo vadovaujamos vyriausybės pastangomis nedarbą pavyko sumažinti iki 6 proc. Tačiau kiek iš tiesų yra bedarbių Švedijoje, niekas nežino. Ekspertų skaičiavimais, Švedijoje jų yra mažiausiai 20 proc. Ir pirmiausia todėl, jog daugelis švedų jau atprato dirbti ir gana neblogai gyvena iš bedarbių pašalpų, įvairiausių socialinių išmokų, kurias jau sunkiai gali atlaikyti valstybės biudžetas.

Dešiniųjų opozicijos lyderiui konservatyvios Nuosaikiųjų partijos vadovui 41 metų politikui Fredrikui Reinfeldui pavyko suburti stiprų priešrinkiminį aljansą, į kurį, be Nuosaikiųjų partijos, įėjo centristai, liberalai ir krikščionys demokratai. O socdemus rėmė seni jų sąjungininkai – žalieji ir įvairaus plauko kairieji, daugiausia komunistai. Opozicijos lyderis F.Reinfeldas, aišku, savo rinkimų kovoje negalėjo apeiti socialinių problemų, tačiau akcentavo, kad, laimėjęs rinkimus, daugiausia lėšų skirsiąs sveikatos apsaugai ir priežiūrai bei švietimui. Kartu dešiniųjų lyderis pareiškė neketinąs keisti Švedijos užsienio politikos bei rengti naujo referendumo dėl euro įvedimo. Pasak F.Reinfeldo, euras gali ir palaukti, nes Švedijos krona yra stipri ir patikima valiuta.

Prieš pat rinkimus kilo (ar buvo specialiai sukeltas) skandalas, pavadintas švedišku Votergeitu. Kairieji apkaltino vieną Liberalų partijos jaunimo sąjungos veikėją, kad tas sugebėjo įsilaužti į Socialdemokratų partijos kompiuterių tinklą ir rinko informaciją apie socdemų rinkimų strategiją. Aišku, socdemai tą faktą išgarsino vos ne iki isterijos. Be abejonės, tai pakoregavo ir rinkimų rezultatus. Vis dėlto šį kartą dešinioji opozicija laimėjo parlamento rinkimus. Tiesa, gana kukliai. Jie surinko tik kiek daugiau nei 1,4 proc. rinkėjų balsų negu socdemų koalicija. Nepaisant kuklios pergalės, Švedijos ministras pirmininkas ir socdemų lyderis pripažino rinkimų rezultatus ir pareiškė, kad jo Vyriausybė nedelsiant atsistatydins. Švedijos dešinieji parlamente turės tik 7 balsus daugiau, bet, politikos apžvalgininkų nuomone, šioje šalyje įvyko savotiška revoliucija, nes daugeliui jau pabodo G.Persono arogancija.

Todėl sekmadienio vakare, kai jau buvo paskelbti rinkimų rezultatai, daugelis švedų su entuziazmu sutiko būsimojo Švedijos premjero F.Reinfeldo žodžius: „Rytoj mes atsibusime jau kitoje Švedijoje!“

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija