Atnaujintas 2006 spalio 4 d.
Nr.74
(1474)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Pusšimtis metų su fotoaparatu

Stanislovas Vadapolas
fotografuoja jau pusšimtį metų

Nuotraukos, įamžinusios prezidento V.Adamkaus viešnagę Šukionyse ir kabėjusios ant Biržų rajono kultūros namų sienų, neseniai grįžo pas savininką, įspūdingą savo darbų ekspoziciją surengusį Stanislovą Vadapolą. Iš viso Šukionyse įvyko šešios kūrybinės parodos. Fotomenininkų darytų nuotraukų parodos veikė ir Biržuose bei Vabalninke.

Gyventi ir užsiimti ūkio darbais S.Vadapolas į Šukionis parvyko susigrąžinus žmonai priklausančią žemę. Prieš tai jis 35 metus gyveno Panevėžyje, iš jų 30 atidavė energetiko darbui vienoje miesto statybos organizacijoje. Laisvalaikiu dažniausiai fotografuodavo. Sugebėjo surengti trylika kūrybinių parodų Aukštaitijos sostinėje.

S.Vadapolas su fotoaparatu draugauja pusę amžiaus. Pirmą kartą į rankas jį paėmė būdamas penkiolikos metų. O fotoaparatą įsigijo neįprastomis sąlygomis. Tuo metu Stanislovas su tėvais gyveno Baukų vienkiemyje ir turėjo rankenėle prisukamą senutėlį patefoną bei plokštelių. Pro jų namus medžioti ančių dažnai praeidavo toks Briedis, milicijos leitenantas. Užsukęs pas Vadapolus pareigūnas nusiskųsdavo, jog namuose palikta žmona nuobodžiauja, neturi ką veikti. Kartą Stanislovui jis patarė parduoti jam patefoną ir už tai pasiūlė medžioklinį šautuvą ar fotoaparatą. Apmąstyti pasiūlė per vieną naktį. Penkiolikmetis Stanislovas nusprendė mainais imti fotoaparatą. Tas pats Briedis išmokė jį fotografuoti fotoaparatu „ Liubitel“, ryškinti fotojuostą ir daryti nuotraukas.

Juokinga ir patefono atsiradimo pas Stanislovą istorija. Kaime gyveno viena senmergė kreivokomis kojomis, kuriai niekaip nesisekė išmokti važiuoti dviračiu. Patarėjų kažkodėl neatsirasdavo. Padėti jai pramokti minti dviratę transporto priemonę rizikavo Stanislovas. Ta sodietė jam už tai pažadėjo atiduoti patefoną su plokštelėmis. Kad neimtų kaime šaipytis, vaikas važiuoti dviračiu ją mokė šviečiant mėnuliui. Ilgokai tai tęsėsi. Pradėjusi savarankiškai minti dviračio pedalus, mergina berniukui nenoriai atidavė žadėtus daiktus. Apie abu šiuos atvejus S.Vadapolas pasakojo su humoru.

Gyvendamas Šukionyse Stanislovas įamžina žmonių veidus, ryškesnius renginių vaizdus. Prieš ketvertą metų surengė nuotraukų, darytų prieš 17 metų, dar sovietiniais laikais, parodą. Ne vienas šukioniškis jose save vos atpažino. S.Vadapolas užfiksavo Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko Šukionių koplyčios aplankymą. Tai buvo pirmoji aukšto Lietuvos Katalikų Bažnyčios dvasininko kelionė į čia. Vyskupas dalyvavo ir Šukionių kaimo 450 metų jubiliejinėje šventėje. Fotografas yra fotojuostoje užfiksavęs visas Vabalninko parapijos koplyčias.

Fotografuojantis vyras Šukionyse vadinamas kaip savo bendruomenės metraštininkas. Neseniai dalyvavo Gulbinėnų bendruomenės krikštynose, kur krikštamote buvo Šukionių bendruomenės pirmininkė Nijolė Šatienė. Veikli moteris yra Panevėžio apskrities bendruomenių asociacijos koordinatorė. Lankant bendruomenes, dažnai kartu su ja vyksta ir S.Vadapolas. Iš tokių kelionių jis grįžta turėdamas įsimenamų fotokadrų.

Bronius VERTELKA

Šukionys, Biržų rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija