Atnaujintas 2006 spalio 11 d.
Nr.76
(1476)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Parodoje – plati agropanorama

Benjaminas ŽULYS

Kauno rajone, Noreikiškėse, Lietuvos žemės ūkio universiteto rūmuose ir aplink besidriekiančiuose laukuose tris praėjusio savaitgalio dienas vyko žemės ūkio ir miškų paroda „Agropanorama 2006“. Tai buvo dvyliktas tokio pobūdžio renginys šioje vietovėje, tad turįs savo tradicijų, nemaža dalimi – ir dalyvių, lankytojų būrį. Ši paroda buvo ženkli savo plačia tematika bei apimtimis. Tai žemės, miškų, komunalinio ūkio technika, trąšos, augalų apsaugos priemonės, žemės ūkio produkcijos perdirbimo įranga, statybos, vandentvarkos ir šilumos ūkio įrengimai. Taip pat – ekologiški maisto produktai, daržininkystė, sodininkystė bei gėlininkystė, kaimo verslai. Daug kam rūpėjo ir traktoriai, visureigiai bei specialieji automobiliai, žemės ūkio mokslas, konsultacijos, leidiniai žemės ūkiui ir kt.

Parodos metu įvyko du įdomūs renginiai. Vienas jų – konkūro varžybos, kurios vyksta nuo 1989 metų rudens parodos. Tada tai buvo naujovė, o dabar – tradicija. 2001 metais šiam gražiam ir didelio žiūrovų dėmesio susilaukusiam renginiui Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus sutikimu suteiktas Prezidento taurės konkūro statusas. Ir tą dieną žalioje vejoje priešais LŽŪU centrinius rūmus varžėsi grakštūs žirgai, jų liekni, žvalūs raiteliai – vaikinai ir merginos. Nugalėtojai buvo apdovanoti Žemės ūkio ministerijos, LŽŪU, rėmėjų prizais.

Kitas įspūdingas ir reikšmingas renginys – tai Respublikinės artojų varžybos, kurios vyko dvi dienas. Pirmą dieną mechanizatoriai arė ražienų lauką, antrą – žalienų plotą. Tiesa, artojų iš visos šalies suvažiavo tik penkiolika, anksčiau jų būdavo daugiau. Tačiau ir dabar buvo ką pažiūrėti. Varžybų vyriausiasis teisėjas LŽŪU katedros vedėjas Vaclovas Bogužis ir jo pagalbininkai reikliai tikrino, ar lygios vagos, ar iš jų tarpų nekyšo „barzdos“ ir t.t. Beje, ne vienas parodos lankytojų apgailestavo, kad negalėjo pasižiūrėti varžybų, nes jos vyko už kelių kilometrų nuo parodos centro. Tad neturėjusieji savo transporto, nė neketino pėsčiomis įveikti tokį kelią.

Šios varžybos buvo tarsi repeticija prieš Pasaulines artojų varžybas, kurios įvyks Noreikiškėse kitų metų rugsėjo mėnesį. Joms dabar ir vėliau bus kruopščiai rengiamasi. O 2008 m. čia vyks paroda „Agrobalt“.

Šio rudens parodos ekspozicija užėmė apie 30 tūkstančių, o visas plotas – apie 70 tūkstančių kvadratinių metrų. Joje dalyvavo per 180 įvairių firmų, bendrovių apie trys šimtai atskirų ūkininkų, daržininkų, tautodailininkų, vaisinių ir dekoratyvinių medelių augintojų, kitokių meistrų.

Kai kurios firmos, stambesnieji ūkininkai į parodą atvyko ne vien parduoti savo produkciją, o pirmoje eilėje ją reklamuoti, pasiūlyti pirkėjams įsigyti. Todėl dažnoje ekspozicijoje mirgėjo spalvingi lankstinukai, bukletai su reikalingais duomenimis, nuorodomis. Antai Jonas Lisauskas su medeliais iš savo stambaus vaismedžių medelyno atvažiavo iš Panevėžio rajono. Pirkėjams jis aiškino, kaip sodą įveisti, prižiūrėti, dar teikė rašytinės informacijos apie tai.

Didele įvairove pasižymėjo ir medus. Kokio čia tik nebuvo – gėlių, miško, grikių, pievų, kmynų ir kitokio. Štai Albina Žilienė atvyko iš Kauno rajono Kulautuvos gyvenvietės. Ji augina gėles, kurių ir čia atsivežė.

Leonas Rėvaltas ir Kazys Jonaitis iš Noreikiškių daug metų užsiima medžio drožyba. Ir dabar ant jų prekystalių buvo sudėlioti išraiškingi rūpintojėliai, mažesni ir didesni angelai, kiti medžio dirbiniai.

Tolėliau už aukštos tinklo užtvaros išdidžiai vaikštinėja du stručiai. Jie iš Kėdainių rajono Ričardo Reikrato stručių fermos, kurioje auga apie keturi šimtai šių savitų paukščių. Apie pietus buvo iškepta kiaušinienė iš stručio kiaušinių, jos teko paragauti ne vienam parodos lankytojui.

Gausi ir įvairi buvo seminarų programa. Joje – per 30 įvairiausių temų, kurias nagrinėjo Žemės ūkio ministerijos, Žemės ūkio universiteto, Žemės ūkio rūmų, kitų organizacijų specialistai.

Malonu, kad žemės ūkio technika prekiaujančios UAB „C.Olsen Baltic“ lėšomis įrengta ir parodos dieną atidaryta nauja auditorija studentams.

Geriausi parodos eksponatai ir dalyviai buvo apdovanoti diplomais, medaliais.

Manoma, kad parodoje apsilankė apie penkis tūkstančius žmonių iš visos Lietuvos.

Noreikiškės, Kauno rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija