Atnaujintas 2006 spalio 13 d.
Nr.77
(1477)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Alytaus dekanate

Atidengta lenta garsiajam kraštiečiui

Prel. Mykolui Krupavičiui skirtas
iškilmes malda pradėjo buvęs
Balbieriškio parapijos klebonas,
dabar Alytaus dekanas kun. Arūnas
Užupis. Šalia stovi Seimo narys
Rytas Kupčinskas ir garbės
kanauninkas Robertas Bruzga

Prie atidengtos lentos
prel. Mykolui Krupavičiui gėles
deda jo giminaitės

Ansamblio „Ringis“ šokėjai –
kiekvieno Balbieriškyje vykstančio
renginio puošmena

Žymaus kraštiečio minėjimas
sutraukė nemažai balbieriškiečių

Balbieriškis. Čia paminėtas šiame miestelyje gimęs valstybės ir Bažnyčios veikėjas prel. Mykolas Krupavičius. Iškilmės, kurios sutapo su bažnyčios tituliniais Švč. Mergelės Marijos Rožančinės atlaidais, prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Alytaus dekanas kun. Arūnas Užupis, Šilavoto ir Plutiškių klebonas kun. Ričardas Kmitas ir Balbieriškio parapijos klebonas garbės kanauninkas Robertas Bruzga. Renginys tęsėsi buvusiame Balbieriškio dvaro parke, prie Pirminės sveikatos priežiūros centro. Toje vietoje buvusioje dvaro oficinoje 1885 m. spalio 1 d. gimė M.Krupavičius. Nusilenkti iškilaus Lietuvos visuomenės veikėjo, Krikščionių demokratų partijos kūrėjo, pirmosios žemės reformos autoriaus ir žemės ūkio ministro atminimui atvyko Seimo nariai Rytas Kupčinskas ir Vytautas Kamblevičius, Lietuvos krikščionių demokratų partijos valdybos narys Algirdas Kamaitis, Prienų rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Donatas Šimukonis ir kiti. Iškilmėse dalyvavo prelato giminaitė, Sibiro tremtį patyrusi balbieriškietė Eugenija Malinauskaitė-Treigienė su artimaisiais.

Balbieriškio seniūnas Algirdas Giraitis susirinkusiesiems priminė prel. M.Krupavičiaus nuopelnus, taip pat renginius, skirtus žymiojo kraštiečio gimimo 120-osioms metinėms. Būdamas žemės ūkio ministru, prel. M.Krupavičius įvykdė retos pažangos žemės ūkio reformą, kuri nebeatsiejama ne tik nuo jo vardo, bet ir nuo Lietuvos, kaip valstybės, atkūrimo. Reforma daug kaimiečių padarė ūkininkais, daugelio jų gyvenimą pakeisdama į gera. Smulkūs ir vidutiniai ūkiai labai sparčiai plėtėsi, o valstybės ir bankų suteikiama finansinė parama ar paskolos įgalino diegti naujas technologijas, mokslo naujoves. Prasigyvenęs ūkininkas siekė išmokslinti vaikus, taip išaugindamas naują lietuvių inteligentijos kartą. Pagrindinės Žemės reformos programos nuostatos buvo kuo daugiau žmonių skirti žemės, didelių žemės plotų nesukoncentruoti vienose rankose, aprūpinti žeme mažažemius ir bežemius, kelti ūkininkus į vienkiemius ir panaikinti rėžių sistemą.

Miestelio istoriją tyrinėjantis pedagogas Rimantas Sidaravičius supažindino su praėjusiais metais Balbieriškyje vykusios mokslinės konferencijos medžiaga, tapusia gražiai išleista knyga „Jo širdyje sutarė Dievas ir žmogus“, vėliau visus pakvietė pasižiūrėti filmo apie M.Krupavičių.

Iškilmių dalyviams koncertavo šokių kolektyvas „Ringis“ (vadovas Raimondas Markūnas), vokalinis ansamblis „Ringelė“ ir Prienų kultūros centro kvartetas (vadovas Algimantas Marcinkevičius). Šventės dalyvius ir svečius Balbieriškio pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Angelė Sidaravičienė supažindino su įstaiga.

Justinas ADOMAITIS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija