Atnaujintas 2006 spalio 18 d.
Nr.78
(1478)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Ar ilgai džiaugsimės sovietiniu palikimu?

Nors Lietuva jau beveik 17 metų yra laisva ir nepriklausoma valstybė, tačiau sovietinė simbolika yra populiaresnė už lietuviškąją. Vilniuje, Pilies gatvėje, prekiaujama spalvingomis „matrioškomis“ ir marškinėliais su užrašu „CCCP“ bei „Če Gevara“ (Che Guevara), Antakalnio žiedas buvo papuoštas raudonos žvaigždės formos gėlynu, Kultūros paveldo departamentas praėjusiais metais priėmė sprendimą grąžinti sovietinę simboliką ant Aleksoto tilto Kaune, o per tarptautinį televizijos kanalą „Travel“ Grūto parkas pateikiamas kaip vienas žymiausių Lietuvą atspindinčių objektų.

Sovietiniai simboliai Lietuvoje nėra uždrausti, o Europos Sąjungos teisė nereguliuoja totalitarinės simbolikos naudojimo, palikdama galimybę šalims narėms apsispręsti individualiai. Vakarų Europos valstybės, aiškiai pasmerkusios nacizmą ir draudžiančios nacistinės atributikos platinimą, linkusios nutylėti komunizmo nusikaltimus žmoniškumui. Tuo tarpu naujosios Europos Sąjungos narės remia bet kokių totalitarinių simbolių penalizaciją, pavyzdžiui, Vengrija yra uždraudusi ir nacistinę, ir sovietinę atributiką. Tuo tarpu Lietuvos valstybės simbolika nesulaukia atitinkamos pagarbos ir nėra paplitusi taip, kaip to norėtųsi. 2005 m. liepos 22 d. Lietuvos krikščionių demokratų Jaunimo sekcija buvo paskelbusi ir išreiškusi pasipiktinimą, jog barų karaokė repertuare buvo įtraukta ir Vinco Kudirkos „Tautiška giesmė“.

Impulsą mintims apie būtinybę atsisakyti sovietinių simbolių suteikė Lietuvos krikščionių demokratų Jaunimo sekcijos narių apsilankymas Kaune, „Rambyno“ bare, kurio valgiaraščio forma priminė karinį mundurą su keliomis eilėmis sovietinių medalių bei ordinų.

Krikščionys demokratai buvo šokiruoti tokio paplitusio represinio režimo atributikos fetišizavimo ir siekia viešai diskutuoti apie galimybę drausti visus totalitarinių ideologijų simbolius įstatymu, nes nebaudžiamas jų naudojimas yra nepagarbos savai valstybei demonstravimas. Sovietinė simbolika žymi laikotarpį, kuriuo Lietuvos valstybė penkiasdešimt metų buvo ištrinta iš pasaulio žemėlapio ir pašalinta iš tarptautinės politikos.

Sovietiniai simboliai dažniausiai yra traktuojami kaip pokštas, o neigiama reakcija į tokį elgesį – kaip indikatorius, rodantis neužgijusius praeities sopulius. Tačiau ar šiuo atveju tolerancija demonstruojama vietoje ir laiku? Ar tokia mąstysena neatskleidžia fakto, kad lietuviai labai menkai linkę identifikuotis su valstybe ir nesididžiuoja ja?

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija