Atnaujintas 2006 lapkričio 8 d.
Nr.83
(1483)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kinijos drakonas

Įvairių apklausų duomenimis, Kinija labai sparčiais tempais didina savo galybę ir neilgai trukus gali tapti pasauline supervalstybe. Kai kurių ekspertų nuomone, tai gali įvykti jau po dešimt metų. Tuo tarpu gana didelė dalis apklaustųjų įvairiose pasaulio šalyse mano, kad Kinija niekada nepasivys Jungtinių Amerikos Valstijų ir neišstums jų iš pasaulio lyderio pozicijos.

Tarptautinis tyrimų centras Pew Global Attitudes Project paskelbė apklausų, vykusių JAV, Rusijoje, Kinijoje, Japonijoje, Indijoje ir Pakistane, rezultatus. Šių valstybių gyventojai turėjo atsakyti į klausimą, kaip jie prognozuoja artimiausią pasaulio ateitį ir kokia valstybė gali netrukus tapti pasaulio supervalstybe. Daugelis apklaustųjų įsitikinę, jog politinė Kinijos įtaka pasaulyje ir pasitikėjimas savo jėgomis didėja labai sparčiai.

Kaip paaiškėjo, Azijos šalių gyventojai, švelniai tariant, nelabai mėgsta savo kaimynus. Pavyzdžiui, dauguma japonų nemėgsta Kinijos ir Pakistano, o kinai savo ruožtu neliepsnoja meile Japonijai ir Indijai. Indijos gyventojai gana teigiamai vertina Japoniją ir japones, bet irgi labai nemėgsta Kinijos ir Pakistano. O pačioje Kinijoje ir Indijoje mylimiausia šalis yra Rusija, o jos nemėgsta Japonijoje ir Pakistane. Tuo tarpu Jungtinės Amerikos Valstijos labai populiarios Japonijoje ir Kinijoje, bet nemėgstamos Pakistane, nepaisant to, kad Pakistanas laikomas JAV sąjungininku regione.

Aišku, vienas aštriausių klausimų – Kinijos galybės augimas. Net 95 proc. kinų pritaria šalies karinio potencialo augimui. Tačiau 93 proc. japonų, 76 proc. rusų ir 63 proc. indų tokį Kinijos karinės galios didėjimą vertina labai neigiamai. Taip pat 95 proc. kinų pritaria savo šalių ekonominiam šuoliui, o to šuolio baiminasi pusė Indijos gyventojų, 38 proc. rusų ir 28 proc. japonų.

Įdomu, kad 32 proc. indų, 11 proc. amerikiečių, 10 proc. rusų, 7 proc. japonų ir tik 4 proc. kinų įsitikinę, jog Kinija per artimiausius 10 metų pralenks Jungtines Amerikos Valstijas ir taps pasaulio supervalstybe Nr. 1. Taigi artimiausio dvidešimtmečio prognozės atrodo kiek kitaip: pasaulinę Kinijos hegemoniją po 20 metų regi 20 proc. indų, 22 proc. amerikiečių, 17 proc. rusų, 19 proc. japonų ir tik 13 proc. pačios Kinijos gyventojų.

Bet įdomiausia tai, jog ketvirtadalis Indijos gyventojų, 47 proc. amerikiečių, 45 proc. rusų, 59 proc. japonų ir 34 proc. kinų įsitikinę, kad Kinija niekada neužims pirmosios vietos, kurią dabar užima Jungtinės Valstijos.

Iš tiesų Kinijos galybė pastebimai didėja, ir gana sparčiai. Paskutiniais duomenimis, visai neseniai Kinija pagal savo ekonominius rodiklius jau aplenkė Didžiąją Britaniją, Italiją ir tapo ketvirtąja stipriausia ekonomine valstybe pasaulyje. Taigi politinė Kinijos įtaka ir pasitikėjimas savo jėgomis auga labai sparčiai. Nepaisant to, kad JAV, kaip supervalstybės, pozicijos tebėra stipriausios, Pekinas nebijo mesti iššūkių Vašingtonui. Pavyzdžiui, Kinija kategoriškai atsisakė remti JAV sprendžiant Irano branduolines problemas.

Vis dėlto dauguma pasaulio gyventojų tebelaiko JAV pačia galingiausia pasaulio valstybe. Tačiau turima galvoje pirmiausia JAV karinė galybė, o ne Amerikos pozityvus vystymasis, koks šiuo metu vyksta Kinijoje. Pavyzdžiui, neseniai atliktos apklausos Europos valstybėse – Prancūzijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje ir Ispanijoje parodė, jog nemaža dalis šių šalių gyventojų JAV laiko šalimi, keliančia grėsmę stabilumui pasaulyje.

Apklausų duomenimis, kuriuos paskelbė Haris Interactive kompanija, tiktai Italijos gyventojai nelaiko JAV pavojinga valstybe. Ši kompanija teigia, jog kas trečias Europos gyventojas mano, kad Amerika kelia grėsmę pasaulio stabilumui. Pagrindiniais stabilumo priešais pasaulyje laikomi: Iranas (23 proc.), Kinija – (15 proc.), Irakas – (14 proc.), Šiaurės Korėja – (8 proc.), Rusija – (2 proc.). Tuo tarpu dauguma Italijos gyventojų pavojingiausia šalimi pasaulyje laiko Iraną.

Petras Katinas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija