Atnaujintas 2006 lapkričio 22 d.
Nr.87
(1487)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Valdininkams – auksinės „matrioškos“. Ir ne tik

Neseniai Rusijos finansų ministras A.Kudrinas lankėsi Singapūre ir, kaip jis pats pareiškė, buvo tiesiog šokiruotas ten galiojančios įstatyminės tvarkos. Visi Singapūro valdininkai – nuo aukščiausios iki žemiausios grandies – privalo gautas brangias dovanas parduoti aukcione, o už jos gautus pinigus pervesti į valstybės biudžetą. Todėl A.Kudrinas iškėlė idėją, jog pagaliau reikia įvesti nors kokią minimalią kontrolę dėl valdininkams įteikiamų dovanų. Rusijoje susikūrė ištisa atskira industrija, kuri gamina tokias brangias dovanas. Pavyzdžiui, garsiąsias rusiškas „matrioškas“, pagamintas iš gryno aukso ir nusagstytas brangakmeniais. Tokių dovanų gamyba užsiima federalinė įmonė, įkurta prie Rusijos prezidento reikalų valdybos. Į ją plaukte plaukia užsakymai gaminti visokias brangias dovanas, daugiausia iš aukso ir sidabro, brangiųjų akmenų (malachito, nefrito), žinoma, inkrustuotų briliantais. Valstybė šiai prie prezidento įkurtai įmonei finansuoti skiria po 32 milijonus rublių kasmet. Tačiau tai tiktai oficialus finansavimas. Kur kas daugiau pinigų plaukia pagal kitus biudžeto straipsnius. Pavyzdžiui, „tarptautinei veiklai“ finansuoti. Iš tiesų dalis tų brangių dovanų skiriama ir užsienio svečiams, įvairių delegacijų vadovams ir nariams. Kremliaus „činovnikai“ buvo gerokai nustebę, kai sumanė apdovanoti specialiomis dovanomis aukštus JAV Kongreso ir Senato delegacijos narius. Pigiausia dovanėlė (pigesnių ši Kremliaus speciali įmonė negamina) buvo 8 tūkst. dolerių vertės. Visi amerikiečių delegacijos nariai atsisakė tų dovanų, nes pagal JAV įstatymus imti ar dovanoti brangesnes nei 5 tūkst. dolerių vertės dovanas draudžiama. O amerikiečiai, skirtingai nuo rusų, įstatymų laikosi.

Daugiausia užsakymų ta prezidentinė įmonė sulaukia iš stambių komercinių struktūrų, naftos kompanijų, bankų, juridinių ir konsultacinių firmų. Tai ir suprantama. Jų vadovams atviros durys į aukščiausius valdžios kabinetus. O ten be dovanos geriau nesirodyti. Paprasčiausiai nesutvarkysi reikalų. Pirmiausia „naujieji rusai“ dovanoms perka rankų darbo daiktus: ginklus, kardus, durklus, indus su Kremliaus vaizdais, statulas, aišku, „matrioškas“ ir netgi knygas. Visi tie daiktai gausiai inkrustuoti briliantais, deimantais ir kitokiais brangakmeniais. Štai populiari dovana – grafinas degtinei, ant kurio kamščio – didelis gryno aukso rusiškas dvigalvis erelis. Taip pat populiarūs dėklai vizitinėms kortelėms. Tik už... 75 tūkst. dolerių.

Ypatingą vertę turi knygos. Jos daugiausia skiriamos užsienio vizituotojams. Tiražas paprastai ne didesnis kaip 55 egzemplioriai. Tokia knyga kainuoja nuo 800 iki 15 tūkst. dolerių. Šių knygų kataloge, pavyzdžiui, yra „Imperatoriniai Rusijos kavalerijos ordinai“ paauksuotame odiniame lagaminėlyje. Mažiausia jos kaina, priklausomai nuo brangakmenių inkrustacijos, – penki tūkstančiai dolerių.

Taigi dovanų valdininkams gaminimas – didelė puikiai veikianti industrija, gaminanti pasakiškai kainuojančią produkciją. Tačiau aukščiausi Rusijos valdininkai kažkodėl nelabai vertina visokias statulėles, kardus ar gausiai briliantais inkrustuotas knygas. Jiems kur kas mielesni dalykai – didžiulės dolerių ar eurų sumos, plaukiančios į jų kišenes. Neseniai ne kas kitas, o pats Rusijos prezidento administracijos Ekspertizių valdybos viršininkas Arkadijus Dvorkovičius viešai prasiplepėjo apie neregėtos korupcijos mastelius ir čiuptuvus, apraizgiusius Rusiją. Jo žodžiais tariant, protingas būtų 10 proc. „otkatas“ nuo visų biudžeto pajamų palaiminant tą ar kitą projektą. Dar būtų priimtinas ir vidutinis „otkato“ lygis – 30 proc., tačiau dabar jis pasiekė net 50-60 proc. nuo išpešto finansavimo sumos. Tokios sumos jau seniai viršija kelis milijardus dolerių kasmet. Aišku, A.Dvorkovičius oficialiai nepritaria kyšininkavimui. Tačiau jis visiškai sutinka su „protingu“ 10 proc. „otkatu“, o štai jau 50 proc., pasak šio Kremliaus valdininko, aiškiai per daug. Štai iki ko nusirito Rusija, kai 10 proc. kyšiai valdininkams beveik įteisinti! Tad kyšių gavėjų apetitai auga kasdien.

Praėjusių metų pabaigoje plačiai nuskambėjo skandalas, kai FSB agentai areštavo du aukštus valdininkus iš Federalinės mokesčių tarnybos ir Centrinio banko valdybos. Tada vienas bankininkas net nemirktelėdamas įteikė FSB pareigūnui milijoną dolerių. Taigi finansų ministro A.Kudrino raginimai bent jau sumažinti kyšių sumas – tas pats kaip nuo žąsies vanduo. Kyšininkavimas Rusijoje tapo kasdieniu Rusijos „činovnikų“ užsiėmimu.

Tiesa, valdininkams retsykiais įteikiamos ir kitokio pobūdžio dovanos. Štai buvusiam Uljanovsko srities gubernatoriui Šamanovui dėkingi pavaldiniai padovanojo retos veislės žirgą ristūną. Gubernatorius nepanoro juo jodinėti ir labai greitai pavertė žirgą paprastu darbiniu arkliu. Mat, pasak Šamanovo, tegul pats sau duoną užsidirba. Saratovo srities gubernatoriui Ajackovui jo vardadienio proga padovanojo kupranugarį, o jo kolegai Čeliabinsko srities gubernatoriui Suminui – jauną kupranugarį. Na, o dabartinis Saratovo srities gubernatorius gimtadienio proga gavo kanarėlę, žirgą ir riebų aviną... Pastarasis tuoj pat buvo papjautas, ir svečiams buvo pateiktas puikus plovas...

Petras Katinas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija