Atnaujintas 2006 lapkričio 29 d.
Nr.89
(1489)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Lukiškių aikštės su simboliniu paminklu „Laisvė“ sutvarkymas – neatidėliotinas valstybės uždavinys

Vilnius, kaip Lietuvos sostinė, iki šiol neturi reprezentacinės aikštės su simboliniu paminklu žuvusiems kovose už Tėvynes laisvę. Lukiškių aikštė yra tinkamiausia vieta tokiam atminimui įamžinti istoriniu, nūdienos ir ateities požiūriais. Carinė valdžia aikštėje 1863–1864 metais įvykdė viešus mirties nuosprendžius 21 sukilėliui, iš jų 12 pakorė, 9 sušaudė. Vieša egzekucija įvykdyta sukilimo vadams Z.Sierakauskui ir K.Kalinauskui, kunigams S.Išorai ir R.Zamackiui, broliams A. ir J.Revkovskiams bei daugeliui kitų. Visų nužudytųjų, išskyrus bajorą I. Zdanavičių, laidojimo vieta nežinoma. Taigi ši vieta aplaistyta patriotų krauju.


Paminklas Laisvei ir Lietuvai

Visuomenėje vykstant diskusijai dėl paminklo Vilniaus Lukiškių aikštėje, norėčiau pateikti savąjį paminklo Laisvei ir Lietuvai regėjimą.

Kad ir kokie būtų išraiškingi granitiniai, betoniniai, marmuro ar kiti monumentai, jie dažniausiai būna pilki, niūrūs ir... nuobodžiai vienodi (na, skulptoriaus išradingumas, gyvesnė forma kartais tai pataiso, kaip Antano Kmieliausko darbuose, bet esmę tai mažai keičia).


Dėl Lietuvos teismų dvejopų standartų

Lietuvą vėl nemaloniai nustebino ir papiktino skandalingas Kauno apygardos teismo sprendimas bausti Algirdą Petrusevičių laisvės atėmimu. Šį Lietuvos kariuomenės kūrėją, apdovanotą keletu ordinų ir medalių, teismas nuteisė ketverių metų laisvės atėmimu ne tik neatsižvelgdamas į jo nuopelnus Lietuvai, bet nepaisydamas ir jo garbaus amžiaus, prastos sveikatos ir neįgalumo.Tuo tarpu tas pats Kauno apygardos teismas buvusį kagėbistą, kelių partizanų žudiką V.Vasiliauską, nuteisęs šešerių metų laisvės atėmimu, kaip seną ir ligotą žmogų, humaniškumo vardu paleido laisvėn, bausmę paskyręs lygtinai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija