Atnaujintas 2006 gruodžio 1 d.
Nr.90
(1490)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kiekvieną mėnesį – kalnas su kryžiumi

Kristina BORKERTAITĖ

Vyskupas Eugenijus Bartulis sako,
kad kryžius – pergalės ženklas

Leidinio pristatyme renginio
dalyviai kartu su vyskupu
bei kunigais užtraukė dainą

Kryžius Rociamelone kalne,
Susa slėnyje Italijoje
(3000 m virš jūros lygio)

Beledone viršukalnė Prancūzijos Alpėse
(2977 m virš jūros lygio)

Septynerius metus kantriai nešęs kasdienybės pareigų kryžių Kauno Arkikatedroje dabartinis Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis atrado aistrą keliauti ir pajuto kalnų trauką. Per trisdešimt kelionių metų vyskupas su savo bendražygiais sukaupė nemaža patirties, patyrė daug nutikimų. Iki šiol atminties kertelėse saugo kvapą gniaužiančius prisiminimus, o albumuose – fotografijas su kelionių akimirkomis.

Džiaugdamasis ir Dievui dėkodamas už dovaną keliauti, norėdamas įprasminti savo keliones ir pasidalyti kalnų grožiu, jų didybe, Dievo artumo pojūčiu su kitais, galbūt neturinčiais galimybės pakilti virš Lietuvos lygumų, vyskupas E.Bartulis lapkričio 8 dieną Šiaulių apskrities P.Višinskio viešosios bibliotekos salėje ir lapkričio 18 dieną Kauno Paminklinėje Prisikėlimo bažnyčioje pristatė Šiaulių vyskupijos išleistą 2007 metų religinį kalendorių „Kryžiai Europos kalnuose“. Šiame kalendoriuje įdėta vysk. E.Bartulio ir Evaldo Darškaus dvylika kryžių, nufotografuotų Italijos, Prancūzijos, Bosnijos ir Hercegovinos viršukalnėse bei Lietuvos kalvose. Aukščiausias aptiktas kryžius – 3069 metrų aukštyje virš jūros lygio, esantis Prancūzijos Alpėse. Autoriai įdėjo ir du Lietuvos kryžius – Parnidžio kopos Neringoje ir Prisikėlimo – Kaltinėnuose. Nuotraukų atranką darė abu autoriai – albume įdėta nuotrauka to, kuriam geriau pavyko nufotografuoti.

Kaip sakė aktorė Doloresa Kazragytė, kalendorius su fotografijomis galėtų būti labai graži Kalėdų dovana mūsų artimiesiems. Ir iš tiesų, paveikti aktorės žodžių ar susižavėję kalnais iš nuotaikingų vyskupo pasakojimų, žmonės gausiai pirko: kas po šešis, kas po vieną egzempliorių savo namams papuošti ar kam dovanų nunešti.

Neabejotinai leidinio pristatymas tapo džiaugsmingu šeštadienio vakaru. Lino drabužiais ir tautinėmis juostelėmis pasipuošęs, kanklėmis, skudučiais, lumzdeliais, daudytėmis grodamas Šiaulių Katedros „Cecilijos“ ansamblis susirinkusiuosius sveikino giesme. Kun. Leonardas Jagminas, SJ, pakvietė susimąstyti apie neišsemiamą Dievo meilę ir Kryžiaus paslapties prasmę. Kryžiumi Dievas mums primena, kaip stipriai esame Jo mylimi, kokia baisi yra nuodėmė ir kokia brangi mūsų siela, taip pat progą atgailai. Vyskupas E.Bartulis nuoširdžiai dalijosi savo kelionių įspūdžiais. Apie nenugalimą kalnų trauką, nuostabų jų grožį ir dvasios atgaivą juose bei iš naujo atgyjančias jėgas, kai tolumoje pamatai kryžių. Aukščiausia viršukalnė, į kurią įkopė vyskupas, – iškilęs 5895 metrų virš jūros lygio Kilimandžaras Afrikoje.

Ganytojas, po kalnus keliaujantis daugiau nei 30 metų, priminė, kad kalnuose gausu ir pavojingų nutikimų. Kaip antai, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila savo pirmame žygyje vos nenuriedėjo į ledynų plyšį. Arba ištikimo E.Bartulio bendražygio, kalnų užkariautojo Kęstučio Virbalio nutikimas – pakliuvo į sniego laviną, kurioje žuvo vienas žmogus. Kaip sakė vyskupas, po šio įvykio Kęstutis atskubėjo į Kauno Arkikatedrą ir pareiškė, kad nori tuoktis.

Kalnų keliautojai – lyg kankiniai. Su sunkiomis kuprinėmis ant pečių, nepaisydami sniego, vėjo, lietaus, šalčio, sunkiai skinasi kelią į viršūnę. Kryžių kalnuose ne itin daug, juos sunku surasti, dar sudėtingiau nufotografuoti. Fotografas ir keliautojas E.Darškus išreiškė nuostabą, jog dauguma kryžių kalnuose nėra sumontuoti – tai, ką matome fotografijose, žmonės užnešė ant savo pečių.

„Drąsiai eikit į kalnus, Dievas yra visur ir duoda jėgų“, – ragino vyskupas E.Bartulis. Savo kelionėse jis daug fotografuoja ir, peržvelgęs visas jose darytas nuotraukas, pastebėjo, jog yra užfiksavęs daug kryžių. Todėl ir kilusi mintis išleisti kitokį kalendorių – ne su kalnų vaizdais, bažnyčiomis, o su sunkiai pasiekiamų aukštai kalnuose esančių kryžių nuotraukomis, kad jomis galėtų pasidžiaugti daugiau žmonių. Dauguma kalnuose statomų kryžių būna mediniai, tačiau yra ir metalinių. Kryžius, pasak vyskupo, – pergalės ženklas. Todėl tam jie ir statomi. Vyskupui visuomet lengviau kopti į kalnus, kai viršuje mato kryžių – atrodo, lyg antrasis kvėpavimas atsiranda. Kopimas į kalnus yra neatsiejama jo gyvenimo dalis, nors dėl užimtumo ne visada pavyksta į juos ištrūkti tada, kai vėl labai norėtųsi eiti į kalnus.

Kaunas

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija