Atnaujintas 2006 gruodžio 1 d.
Nr.90
(1490)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Teroras prieš disidentus

Lapkričio 15 dieną sukako 40 dienų, kai Maskvoje buvo nužudyta garsi rusų žurnalistė Ana Politkovskaja. Būrys bičiulių paskelbė jos kompiuteryje nužudymo išvakarėse rastą tokį įrašą: „Beveik visa dabartinių Rusijos žurnalistų karta yra „kiliminiai“. Visi kartu – tai tik „kiliminių“ balaganas. Valdžia, pasinaudojanti tokių žmonių paslaugomis, – supuvęs grybas“. O velionės žurnalistės mokslo draugas žurnalistas Olegas Divonas rašė: „Kaip galima pavadinti žmogų, tvirtai įsitikinusį, kad įmanoma kovoti pagal taisykles šalyje, kuri nepripažįsta jokių taisyklių“.

Štai lapkričio 17 dieną Londone buvo nunuodytas buvęs Rusijos žvalgybos agentas Aleksandras Litvinenka, kuris savo priešmirtiniame laiške dėl to apkaltino Rusijos prezidentą V.Putiną, pareikšdamas: „Šitos padugnės prigriebė mane, bet jiems nepavyks prigriebti visų“.

Nepaisant visų Londono gydytojų pastangų, 43 metų A.Litvinenka mirė lapkričio 23 dieną. Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos ekspertai nustatė, kad velionio organizme aptiktas didelis kiekis radioaktyvaus polonio – 210 izotopo. A.Litvinenka, dar nepraradęs sąmonės, bet jausdamas artėjančią mirtį, dalyvaujant žmonai Marinai, padiktavo priešmirtinį pareiškimą, skirtą V.Putinui ir Kremliaus valdžiai. Jame sakoma: „Jums gali pasisekti mane nutildyti, bet ta tyla brangiai jums atsieis… Jūs parodėte, kad esate tas žiaurus barbaras. Galite priversti nutilti vieną žmogų, bet procesai po visą pasaulį skambės jūsų ausyse, pone Putinai, iki gyvenimo pabaigos. Jūs parodėte neturintis jokios pagarbos gyvybei, laisvei ir jokiai civilizuotai valstybei. Jūs parodėte nesąs vertas savo pareigų, nevertas civilizuotų žmonių pasitikėjimo…“

Kad A.Litvinenkos nužudymas yra Rusijos specialiųjų tarnybų darbas, mažai kas abejoja, nors Kremlius tai neigia visais įmanomais būdais. Taip pat ir tuo, jog, pasak kito buvusio KGB papulkininkio Olego Gordijevskio, A.Litvinenka nunuodytas nuodais, kurie gaminami slaptose KGB (SST) laboratorijose. O Rusijos prezidentą O.Gordijevskis pavadino tarptautiniu teroristu.

Beje, pasigirdo žinių, esą A.Litvinenka galėjo apsinuodyti kontrabanda gabendamas branduolines medžiagas.

Londono politologai neabejoja, kad po A.Litvinenkos mirties neišvengiamai pablogės Londono ir Maskvos santykiai. Jeigu iki šiol Didžiosios Britanijos premjero T.Bleiro ir Rusijos prezidento V.Putino santykiai buvo gana draugiški, tai dabar geriausiu atveju bus tiktai „šaltai korektiški“. Be to, kaip pažymėjo Rusijos tarptautinių santykių instituto profesorius Andrejus Zagorskis, daugeliui atsivers akys, kad V.Putinas ir jį supantis kagėbistinis klanas parodė, jog blogio jėgos Rusijoje, kaip ir SSRS laikais, žlugdo ne tik demokratiją ir laisvę, bet ir, apimti pagiežos ir keršto, naikina savo priešininkus.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija