Atnaujintas 2006 gruodžio 6 d.
Nr.91
(1491)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Kanklės skambės dėl Lietuvos garbės...“

Pranas Puskunigis (1860-1946)

Benjaminas ŽULYS

Turbūt nerasime lietuvio, ypač iš viduriniosios ar vyresniosios kartos, kuris nežinotų, kas yra kanklės. Jų melodingas skambesys lydėjo dažną kaimo ir miesto gyvenimo įvykį, aidėjo įvairiose koncertų, minėjimų salėse, bažnyčiose ne vien Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Pradėjo Pranas Puskunigis

Išsaugoti, populiarinti šį mūsų tautos muzikos instrumentą padėjo Skriaudžių kaimo (Prienų r.) kanklių ansamblis „Kanklės“. Jis šiomis dienomis pažymėjo šimto metų gyvavimo sukaktį. Ta proga Skriaudžiuose įvyko iškilmės. Tai buvo šventė visam kaimui, nes jame tarpo lietuviško kankliavimo tradicijos. Čia gyveno ir tebegyvena daug kanklių mylėtojų, meistrų, dainininkų.


Jubiliejinėje parodoje – grafika ir tapyba

Lietuvos tautodailininkų sąjungos
pirmininkas Jonas Rudzinskas
Varėnos kultūros centre atidarė
savo grafikos ir tapybos darbų parodą

Varėnos kultūriniame gyvenime jau įsigalėjusi graži tradicija kviesti šalies meno žmones eksponuoti savo kūrinius varėniškiams. Todėl labai džiugu, kad ir provincijos žmonės turi galimybę prisiliesti prie tokių meno klodų, kurie kartais yra prieinami tik didmiesčių gyventojams.


Deimantės „Deimantiškės“

Šiaulietė Deimantė Kondrotaitė,
kurios piešiniai dabar
eksponuojami Panevėžyje
Autoriaus nuotrauka

Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerija “2-asis aukštas“, įsikūrusi Vasario 16-osios gatvėje, – meno mylėtojų pamėgta vieta Aukštaitijos sostinėje. Retai kada jos sienos būna tuščios. Čia eksponuojami tautodailės ir profesionalaus meno kūriniai. Be to, galerijoje vyksta literatūrinės popietės, susitikimai su įžymiais žmonėmis, knygų pristatymai. Atėjus į tokį renginį, kartu galima susipažinti ir su joje veikiančia paroda.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija