Atnaujintas 2006 gruodžio 6 d.
Nr.91
(1491)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Jubiliejinėje parodoje – grafika ir tapyba

Lietuvos tautodailininkų sąjungos
pirmininkas Jonas Rudzinskas
Varėnos kultūros centre atidarė
savo grafikos ir tapybos darbų parodą

Varėnos kultūriniame gyvenime jau įsigalėjusi graži tradicija kviesti šalies meno žmones eksponuoti savo kūrinius varėniškiams. Todėl labai džiugu, kad ir provincijos žmonės turi galimybę prisiliesti prie tokių meno klodų, kurie kartais yra prieinami tik didmiesčių gyventojams.

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta jubiliejinė vilniečio dailininko – Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininko, Lietuvos dailininkų sąjungos nario Jono Rudzinsko grafikos ir tapybos darbų paroda. Lietuvos dailės akademiją baigęs menininkas gali pasigirti turįs ir restauratoriaus patirtį – apie tai liudija vienas iš jo restauracijos darbų – Vilniaus universiteto sieninės freskos. Šiemet penkiasdešimtmetį švenčiantis J.Rudzinskas parodoje varėniškiams sakė: „Gyvenime man rūpi visi menai, net ir tie, kurių nedarau...“ Tuo įsitikinti galime vartydami dailininko iliustruotas knygas, skaitydami jo etnokultūros tematika parašytus straipsnius.

Jonas Rudzinskas – daugelio parodų, vykusių Lietuvoje, Vokietijoje, Italijoje, Danijoje, Švedijoje, Vengrijoje, dalyvis, kūrybinių plenerų ir seminarų organizatorius, Vidaus reikalų ministerijos 1994 ir 1996 metais organizuotų kūrybinių konkursų laureatas.

Varėniškiams ir miesto svečiams eksponuojami grafikos atspaudai, atlikti cinkografijos, akvatintos, lino ir medžio raižymo technika. Didesnė jų dalis yra knygų iliustracijos bei teminių ciklų fragmentai. Tapybos darbai sukurti 2005 metais Šventojoje, kūrybinio seminaro metu.

Parodos atidarymo varėniškiams metu autorius prisipažino, jog lengviau važinėti po Lietuvą ir pristatyti kitus autorius, nei prisistatyti pačiam. „Mano prisistatymas jums yra šita paroda. Manau, kad silpnas yra tas menininkas, kuris savo darbų neparodo visuomenei… Aš tą nuolat ir darau. Apibendrindamas tai, ką nuveikiau, dabar manau, kad galėjau ir rimčiau... Šneku apie tai, kad yra ir nebaigtų tapyti paveikslų – dėl to jaučiu kaltę. O norėtųsi kalbėti apie rimtus, prasmingus – savyje iki galo išnešiotus ir užbaigtus darbus“, – teigė J.Rudzinskas.

Apibendrindamas savo kūrybinės veiklos periodus, menininkas sakė, kad jų būta visokių. Po Dailės akademijos baigimo buvo apėmusi, anot autoriaus, didybės manija: „Tuomet tapiau ant didelių drobių, todėl dabar ne viską galiu vežti į parodas ir parodyti...“. Kitas etapas – leidybinė veikla, vėliau – darbas su tautodailininkais.

J.Rudzinskas, kaip Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas, parodoje dalyvavusiam Varėnos rajono savivaldybės merui Vidui Mikalauskui padėkojo už tai, jog Varėnoje yra puiki parodų salė, kurioje galima eksponuoti šalies menininkų kūrinius, ir įteikė tapybos darbų albumą.

Rajono vadovas J.Rudzinskui dėkojo ne tik už surengtą parodą, bet ir už tą mokytojo darbą bei nuoširdžias pastangas ugdant Varėnos krašto menininkus. Parodos autoriui buvo užrišta Varėnos krašto tautodailininkės Saulės Lazaravičienės išausta juosta, padovanota verba. Savo vadovą pasveikino ir Varėnos krašto tautodailininkai Irena Žukauskienė, Saulė Lazaravičienė, Algirdas Juškevičius.

Parodos atidaryme dalyvavusi menotyrininkė Marija Kuodienė sakė, jog džiugu, kad į Lietuvos dailės muziejaus ekspozicijas pateks ne vienas ir Varėnos krašto kūrėjų darbas.

Rūta Averkienė

Varėna

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija