Atnaujintas 2006 gruodžio 8 d.
Nr.92
(1492)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Milijonas eurų katedrai

Bizantiško stiliaus Alžyro
Mergelės Marijos, Afrikos
Motinos, katedra primena
krikščionių ir musulmonų darną

Alžyro sostinės regiono valdžia ir Europos Komisija sutarė bendromis pastangomis restauruoti Mergelės Marijos, Afrikos Motinos, katedrą („Notre Dame-d’Afrique“). Alžyre nuo 1872-ųjų svarbiausia katalikų šventovė smarkiai nukentėjo nuo žemės drebėjimo 2003 metais. Šiaurės Alžyre per stiprų žemės drebėjimą tuomet žuvo 2000 žmonių, padaryta milžiniškų nuostolių. Pagal lapkričio 28 dieną pasirašytą susitarimą bizantiškai katedrai atstatyti paskirta milijono eurų suma. Projektą finansuoja Europos Komisija, Alžyro provincija, Marselio miestas ir provincija bei Prancūzijos valstybė. Taip pat bus atstatyti šventovės bokštai ir varpinė.


Atgimusi sensacija

Petras KATINAS

Šioje nuotraukoje, kurią Argentinos
rašytojas ir istorikas Abelis Bastis
pateikia savo knygoje, –
75-metis Hitleris, gulintis mirties patale

Griūvant Sovietų Sąjungai, kai istorikams ir žurnalistams tapo daugmaž prieinami slaptieji SSKP CK ir KGB archyvai, kai kurie rimti Maskvos laikraščiai ir žurnalai rašė, kad Stalinas iki pat savo mirties netikėjo, jog jo nugalėtas priešas (o anksčiau bičiulis, dalijantis Europą) Adolfas Hitleris yra miręs. Ir štai praėjus daugiau kaip 60-iai metų, kai savo bunkeryje Berlyne nusižudė Trečiojo reicho fiureris, tokios kalbos vėl atsinaujino. Kaip žinoma, Hitlerio ir jo žmonos Evos Braun apdegusius kūnus, užkastus sviedinio išraustoje duobėje, rado sovietų kareiviai. Tuomet buvo padaryta nesuskaičiuojama daugybė ekspertizių, apklausta liudininkų ir buvo nustatyta, jog tai tikrai A.Hitlerio kūno liekanos.


Ministro iššūkis V.Putino bičiuliui

Prancūzijos vidaus reikalų
ministras Nikolas Sarkozy

Populiarus Prancūzijos politikas, dabartinis vidaus reikalų ministras Nikolas Sarkozy oficialiai paskelbė savo ketinimą kelti kandidatūrą būsimuosiuose šalies prezidento rinkimuose. Tačiau vien jo noro nepakanka. Mat, pagal Prancūzijos įstatymus, jo kandidatūrą privalo patvirtinti dabar valdančiosios Sąjungos už liaudies judėjimą suvažiavimas. Beje, pats N.Sarkozy yra šios partijos pirmininkas ir gana nesutaria su dabartiniu Prancūzijos prezidentu Žaku Širaku ne tik vidaus, bet ir užsienio politikos klausimais. Ž.Širakas laikomas geriausiu Rusijos prezidento V.Putino bičiuliu ir nuolat gina Maskvos interesus ES ir kituose tarptautiniuose forumuose, kas ypač išryškėjo neseniai įvykusiame NATO viršūnių susitikime Rygoje, kur jį pasveikinti su 74-uoju gimtadieniu planavo atvykti pats V.Putinas.


Tuščias darbas

Į Maskvą atvyko grupė Didžiosios Britanijos Skotland Jardo pareigūnų ir specialistų tirti buvusio Rusijos saugumo tarnybos karininko Alesandro Litvinenkos nužudymo aplinkybių. Nežinia, ar britų žvalgybininkai yra tokie naivūs, kad tikisi išgirsti Maskvoje ką nors nauja. Tuo labiau kad vienas iš liudytojų – irgi buvęs KGB karininkas, dabar verslininkas Andrejus Lugovojus, kuris buvo susitikęs su A.Litvinenka viename Londono viešbutyje, lapkričio 1 dieną staiga paguldytas į ligoninę kartu su visa šeima. Esą dėl jo šeimos sveikatos ištyrimo, nors nė vienas iš jų niekuo nesiskundė. Taigi Rusijos FST faktiškai paslėpė A.Lugovojų ligoninėje, kad anglų sekliai jo neapklaustų. Tuo labiau kad anksčiau A.Lugovojus buvo viešai pasakęs, jog duosiąs parodymus britų žvalgybai. Dar daugiau, FST pareigūnai pareiškė, jog visose galimų liudytojų apklausose būtinai turi dalyvauti FST atstovai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija