Atnaujintas 2006 gruodžio 20 d.
Nr.95
(1495)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„Kaip gera širdy!“

Poetė Zita Gaižauskaitė
su Miežiškių vaikais

Taip galima pasakyti poetės Zitos Gaižauskaitės žodžiais po susitikimo Panevėžio rajono Miežiškių bibliotekoje.

Rašytojos atvykimas į kaimą – dabar nėra dažnas įvykis. Tuo labiau – vaikų poetės. Lapkričio 22-ąją, Pasaulinę sveikinimosi dieną, Miežiškių vaikai susitiko su poete Zita Gaižauskaite. Renginį rėmė Lietuvos kultūros ministerija, Panevėžio rajono savivaldybės viešajai bibliotekai laimėjus projektą „Knygos kvietimas“.

Smuiko garsai (griežė muzikos mokytoja Gražina Krikščiūnienė ir jos mokinė Aira Švaikauskaitė), sakė viešnia, ją labai sujaudino, nes nukėlė į gimtinę Raseinių rajone.

Apie daugelio vaikams skirtų knygučių autorę papasakojo vyr. bibliotekininkė Violeta Karklytė ir Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Edita Grucienė. Paaiškėjo, kad tądien Miežiškių biblioteka surengusi šį susitikimą buvo trečioji poetės viešnagės vieta (po Vadoklių ir Nevėžio).

Energingai, lengvai, skambiais eilėraščių posmais pasisveikino ir su vaikais bendravo jų pamilta knygučių „Kalėdų žvaigždelė“, „Ei, Velyke“ ir kitų autorė. Berniukai Egidijus, Giedrius ir kiti mielai įtraukti į mini spektaklį ir su poete inscenizavo eiliuotą pasakaitę „Varliukas keliauninkas“.

Skambūs rimai skatino atspėti, kokį žodį eilėraščio eilutėje nutyli poetė. Klausantieji pasijuto tarsi bendraautoriai. Bendraudami su poete Z.Gaižauskaite mokiniai sužinojo, kad ji, taip muzikaliai surimavusi eiles, nesimokė muzikos mokykloje, artistiškai, raiškiai deklamuojanti eilėraščius, bet nelankiusi teatro studijos, nes ... vaikystėje ilgai nekalbėjo. Stebina ir tai, kad tiek daug vaikams skirtų knygelių, rodančių gilų mažųjų pasaulio pažinimą ir meilę vaikams, parašyta ir teberašoma mamos, turinčios jau mokslus baigiančius sūnus. Suaugusiems skirtame rinkinėlyje „Tarp žodžių ir širdies“ poetė klausia: „kodėl taip tvirtai įsikandęs /neša laikas/ ir mus, ir metus“. Akivaizdu, jog laikas nunešė ją toliau nuo vaikystės, bet arčiau prie vaikų, suaugusiems „iš vaikystės ateina Kalėdos. Kursto krosny ugnelę žiema“.

Bibliotekų lentynose mirga ryškiaspalvės poetės Z.Gaižauskaitės knygelės vaikams. Miežiškiuose didelės pagarbos susilaukė poetės padovanotos knygelės „Kalėdų žvaigždelė“ ir „Šviesoforas“. Skambios eilės tarsi prašosi gaidų, siūlosi dainuojamos. Miežiškių vaikai mielai gieda bažnyčios chore giesmę „Kalėdų žvaigždelė“.

Po susitikimo ir vaikams, ir suaugusiems bus miela prisiminti tokį šiltą bendravimą, o artėjant šv. Kalėdoms, kartoti poetės posmą:

Leidžias į žemę Kalėdos.

Nyksta paunksnė klaiki.

Žvaigždės...ir Angelo pėdos.

Dieve, kaip gera širdy!

(„Tarp žodžių ir širdies“)

Ne tik šį, nes įsigytos knygelės su poetės Z.Gaižauskaitės autografais kalbins vaikus ir suaugusius, skatins išmokti skambius eilėraščius.

Ona Bartulytė

Miežiškiai,

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija