Atnaujintas 2006 gruodžio 22 d.
Nr.96
(1496)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Konsekruos naująjį Arkikatedros altorių

Gruodžio 24 dieną, 10 val., Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis konsekruos naująjį Vilniaus Arkikatedros altorių.

Įgyvendinant II Vatikano Susirinkimo Konstituciją apie šventąją liturgiją „Sacrosanctum concilium“ daugumoje Lietuvos bažnyčių presbiterijos (dvasininkams skirtos šventovės dalies su altoriumi) erdvė buvo pamažu pertvarkyta XX a. aštuntajame ir devintajame dešimtmečiais. Tikintiesiems susigrąžinus Vilniaus Katedrą, joje buvo įrengtas laikinas, tik iš dalies naujuosius liturginius reikalavimus atitinkantis altorius. Jam pritaikytas ir iki šiol altoriaus priekį puošęs senovinis antipedijus (skydas su kaldintu reljefu), pagal dabartines liturgines nuorodas, yra nebevartotinas.

Buvo privalu svarbiausios Lietuvos šventovės presbiteriją galutinai sutvarkyti pagal „Sacrosanctum concilium“ reikalavimus, tačiau atsižvelgiant į unikalią Vilniaus Katedros architektūrinę erdvę, kūrybinis procesas užtruko. Altoriaus, mažosios sakyklos ir vyskupo sosto projektavimas prasidėjo 2003 metų pavasarį. Jie sukurti bendradarbiaujant Vilniaus ir Milano arkivyskupijų bažnytinio meno komisijoms bei architektams. Per ketverius metus Vilniaus Arkikatedroje įvyko penki Vilniaus arkivyskupijos bažnytinio meno komisijos posėdžiai. Trys posėdžiai buvo surengti Milano arkivyskupijos kurijoje.

Vilniaus Arkikatedros presbiterijos pertvarkymą prižiūrėjo Milano katedros architektas Ernestas Brivis, liturginius baldus sukūrė Vilniaus arkivyskupijos amatų centro dailininkai ir meistrai.

Vilniaus arkivyskupijos kurija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija