Atnaujintas 2006 gruodžio 29 d.
Nr.97
(1497)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Neškime tikėjimo džiaugsmą visiems

Panevėžio vyskupo kalėdinis sveikinimas

Brangieji,

ir vėl Kalėdos – sveikinu visus iš širdies: tegu visų širdis užlieja džiaugsmas. Ir kaip nesidžiaugti? Pats Dievas gimė Žemėje, kad visiems parodytų žmogaus didingumą.

Dabartinis žmogus dažnai pasiekia didelių mokslo aukštumų, pasiekia net dangaus aukštybes, net kosmosą.

Nors gyvename kosminių skrydžių amžiuje, retas žino, kad kosminiams laivams pavojingiausia ne kosmose. Jiems pavojingiausias grįžimas į žemę, būtent susidūrimas su žemės atmosfera. Jei kosminis laivas įlėks į žemės atmosferą per daug statmenai, jis įkais ir sudegs. Jei jo skrydžio kampas bus per daug nuožulnus, jis atšoks nuo atmosferos paviršiaus ir ims šokinėti lyg kamuoliukas, taps nevaldomas. Neišvengiama mirtis kosmonautams abiem atvejais.

O koks tinkamas žmogaus gyvenimo kampas? Juk daugeliui širdį skauda, kai ne laiku baigiasi žmogaus gyvenimas: kai artimas žmogus žūsta girtuoklystėje; kai tiesiog nyksta kitose nedorybėse; kai miršta nuo AIDS; kai užmušamas ar sužalojamas avarijose; kai, praradęs viltį, žudosi.

Kaip eiti per gyvenimą, kad tokių problemų nebūtų?

Jėzus Kristus atėjo pas mus, kad parodytų tikrąjį gyvenimo kelią. Per amžių audras ir naktis Jis vienas Vienintelis į gyvenimą veda. Jis skelbia: „Aš atėjau, kad žmonės turėtų gyvenimą, – kad apsčiai jo turėtų“ (Jn 10, 10). „O kas nenori Sūnaus tikėti – gyvenimo nematys“ (Jn 3, 36). Štai ir paaiškėja, kodėl iš visų Europos Sąjungos šalių Lietuvoje daugiausia savižudybių, daugiausia alkoholikų, avarijose žūstančių ir sužalojamų žmonių. „Europos barometras“ (2005) nustatė, kad lietuviai iš 25 Europos Sąjungos šalių mažiausiai lanko bažnyčią, net du kartus atsiliekame nuo ES vidurkio (ES vidutiniškai 34 proc. sekmadieniais dalyvauja pamaldose, o Lietuvos vidurkis vos 17 proc., daug kur nesiekia nė 10 proc.). Kitaip ir būti negali: jei paskutinė vieta ryšyje su Dievu, maldoje, tai paskutinė vieta ir gėryje.

Mieli Panevėžio vyskupijos tikintieji, nuo Jūsų, tik nuo Jūsų priklauso, ar mes tapsime tikrais europiečiais. Labai Jus prašau: būkime apaštalai ne tik savo šeimose, bet ir visur – visus kvieskime kasdienei maldai, į šventadienio Mišias, būkime gerumo, sąžiningumo, blaivumo pavyzdžiai. Junkimės maldai į Gyvąjį Rožinį, į kitas katalikiškas organizacijas, į blaivybės draugijas, skaitykime katalikišką spaudą. Visuose rinkimuose balsuokime tik už tuos, kurie pasižymi tvirtu tikėjimu ir sąžiningumu.

Jūsų įtaka, gerieji žmonės, jau pradeda ryškėti. Jau pastebima, kad Lietuvos žmonės pradeda grįžti prie Dievo, darosi aktyvesni. Prieš trejetą metų vos 15 proc. jaunimo tikėjimą laikė didžiausia vertybe, o šių metų pavasarį jau 48 proc. Šiais metais žiniasklaida vis skelbė, kad lietuviai labiausiai pasitiki Bažnyčia, o prieš kelerius metus Bažnyčia Lietuvoje, žmonių vertinimu, tarp kitų institucijų užimdavo penktą-šeštą vietą. Neseniai „Fonitel“ atlikti tyrimai parodė, kad niekada nebuvusių išpažinties Lietuvoje tėra vos 9 proc., visai nesilaikančių Dievo įsakymų – tik 14 proc. („Veidas“, spalio 26 d.). Tai džiaugsmą keliantys dalykai lietuvių sąmonėje! Jei į mūsų šeimas Dievas ateina – džiaugsmas ateina. Juk Dievo Sūnus ir gimė žemėje, kad mūsų „džiaugsmui nieko netrūktų“ (Jn 15,11). Tad iš širdies linkiu Jums džiugių švenčių, tikro džiaugsmo. Neškite tą tikėjimo džiaugsmą visiems! Amen.

Panevėžio vyskupas Jonas KAUNECKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija