Atnaujintas 2006 rugpjūčio 23 d.
Nr.62
(1462)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

„...Toli girdėc, kur Marcinkonys gieda...“

Rūta Averkienė

Žiūrovai Marcinkonių etnografinio
ansamblio 35-mečio šventėje

Liepos 22-ąją, šeštadienį, Marcinkonys aidėjo nuo dzūkiškų dainų – į Marcinkonių etnografinio ansamblio 35 metų jubiliejų, kuris buvo švenčiamas Marcinkonių etnografijos muziejaus klojime, susirinko ne tik aplinkinių kaimų ansamblių dainininkai, bet ir svečiai iš tolesnių šalies miestų.


Linksminosi humoristai

Rūta Averkiene

Ketvirtosios respublikinės humoro
grupių šventės „Ėglis 2006“ žiūrovai

Rugpjūčio 5 dieną Marcinkonių etnografijos muziejaus klojime vyko ketvirtoji respublikinė humoro grupių šventė „Ėglis 2006“. Marcinkoniškiai ir svečiai turėjo puikią progą pasijuokti drauge su humoro grupių artistais iš Kaišiadorių, Matuizų ir Marcinkonių.


Bibliotekininkų dovana miesto šventei

Rašytojas Vygandas Račkaitis:
„Džiugu, kad žmogus
netapo provincialu savo vidumi…“

Anykščių viešoji biblioteka Miesto šventei skyrė du renginius. Viešosios bibliotekos salėje atidaryta Nijolės Kliučinskienės fotografijų paroda „Miestas, kuriame gimiau, miestas, kuriame gyvenu…“. Antano Baranausko ir Antano Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus kiemelyje įvyko literatūros ir muzikos vakaras „Sąšaukos“.


Venecija ir lietuviškos kaukės

Benjaminas ŽULYS

Vilniaus dailės akademijos
magistrantė Gabrielė Kuizinaitė
ir parodos lankytoja
Viktorija Šerevaitė

Kaune gyvuoja savitos krypties menininkai, neseniai Kauno M.K.Čiurlionio dailės muziejuje atidarę tarptautinę vizualinių menų parodą „Naujos kaukės“. Tie menininkai – žinomi dailininkai skulptoriai, fotografai Robertas Antinis, Artūras Aliukas, Gintaras Kamarauskas, Saulius Kuizinas, Vilmantas Marcinkevičius, Aleksandras Macijauskas, Rymantas Penkauskas, Varšuvoje daugiau nei dvidešimt metų gyvenąs Stasys Eidrigevičius ir kiti, o iš viso – septyniolika įvairių meno krypčių ir stilistikų autorių. Jų meno erdvėse įvairuoja tapyba, fotografija, akmuo, gipsas, net veidrodis. Netaikant į į profesionalią apžvalgą galima paminėti tokius darbus: A.Aliuko „Aštuonios citrinos“, R.Penkausko šešių dalių ciklą „Suakmenėjęs“, „Kenčiantis“, „Šaukiantis“ ir kt. Taip pat – S.Kuizino daugiau nei dešimt kaukių interpretacijų iš gipso – „Sidabraakė“, „Banguotinė“ ir kt. Dar – R.Kmieliauskaitės „Žemės veidas“, S.Grabliauskaitės „Plėšikas Barabas“, S.Eidrigevičiaus keli fotografijų ciklai ir dešimt pastelių. Beje, šis menininkas atvežė ne vien savo kūrinių, bet ir sukūrė parodą lydintį plakatą.


Dvejų metų „derlius“

Dailininką Balį Tuskėną (kairėje)
sveikina Pasvalio kūrybinio
susivienijimo RATS atstovas.
Viduryje – dailės galerijos direktorė
Jolanta Lebednykienė

Panevėžio dailės galerijoje, kuri pagrįstai vadinama miesto kultūros citadele, liepos mėnesį veikė tapytojo Balio Tuskėno kūrybos paroda. Joje eksponuojami pastarųjų dvejų metų menininko darbai.

Pasvalio rajono Antano Poškos vidurinėje mokykloje mokytojaujantis Lietuvos dailininkų sąjungos narys yra baigęs anuomečio Šiaulių pedagoginio instituto Dailės fakultetą. Kūrybingo vyro tapybos darbai buvo eksponuojami ne vien Lietuvoje, Latvijoje ar Estijoje, bet ir Danijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje, M. K. Čiurlionio galerijoje Čikagoje (JAV), Švedijoje, projekte „Ars Baltika“, Meiningene (Vokietija).


Vaižganto žodis tebeaidi mažutėje Vytauto bažnytėlėje…

Vaižganto vardas pažįstamas lietuviams. Tai ne tik pagoniško linų ir kanapių dievo vardas, bet ir legendomis apipinto kunigo ir rašytojo slapyvardis. Kai pasakome „deimančiukų“ ieškotojas, aiškiai suvokiame, apie ką bus kalbama. Kas tie deimančiukai? Tai kiekvieno žmogaus sieloje spindintys gėrio kristalėliai, simbolizuojantys gėrį, sąžinę, dvasios grožį. Tik labai gražios sielos žmogus galėjo pamatyti savo tautiečių viduje žėrinčius gėrio kristalėlius.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija