Atnaujintas 2007 sausio 4 d.
Nr.1
(1498)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Apie Sibirą

Vienas iš ekspedicijos
dalyvių Antanas Sadeckas

Praėjusią vasarą mūsų tėvų ir senelių keliais į Sibirą patraukė ekspedicijos į trėmimo ir žūties vietas dalyviai. Dabar „Misija – Sibiras“ grįžta namo pasidalyti tuo, ką pamatė ir patyrė, su jumis!

Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje atidaryta fotografijų paroda „Misija – Sibiras“, kurią parengė ir pristatė Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), šią vasarą surengusi tris išskirtines ekspedicijas į lietuvių trėmimų, masinių žudynių, koncentracijos stovyklų ir įkalinimo vietas. Ekspedicijų metu aplankytos lietuvių trėmimo vietos Komijos, Krasnojarsko, Irkutsko, Tomsko, Permės ir Tiumenės srityse. Kiekvienoje ekspedicijoje dalyvavo 6-8 jauni žmonės – Lietuvos jaunimo organizacijų atstovai ir užsienyje gyvenantys jauni lietuviai. Jaunimas tvarkė lietuvių kapines, susitiko su ten gyvenančiomis lietuvių bendruomenėmis, pasakojo jiems apie dabartinę Lietuvą. Jaunimo atstovai parvežė išskirtinės medžiagos, su kuria dabar siekiama supažindinti visuomenę.

Parodos kuratorius Šarūnas Frolenko supažindino su LiJOT veikla, bendravo su atidaryme gausiai dalyvavusiais Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos nariais, vakaro dalyviais. Vaizdai nuotraukose ir dalyvių prisiminimai skaudžiai atliepė kiekvieno širdyje. Tauriais jaunų žmonių darbais pasidžiaugė vienas iš ekspedicijos dalyvių, veteranų, parašęs atsiminimų knygų ir surengęs parodų Antanas Sadeckas. Jis paakino neapleisti kilnių darbų. O jaunimui (vakare dalyvavo ir Veršvų vidurinės mokyklos moksleiviai) būtina žinoti Lietuvos istoriją, jos žmonių likimus.

Paroda demonstruota ne tik Kaune, bet ir Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Tauragėje, Plungėje, Kėdainiuose ir Ukmergėje.

Projektą „Ekspedicijos į trėmimo ir žūties vietas“ rengia LiJOT bendradarbiaudama su Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrija, Lietuvos politinių kalinių sąjunga, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga. Ekspedicijos projektą globoja Algirdas Brazauskas ir prof. Vytautas Landsbergis.

Dalia POŠKIENĖ,
V. Kudirkos viešosios bibliotekos
vyriausioji specialistė, projektų vadovė

Zenono Šiaučiulio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija