Atnaujintas 2007 sausio 4 d.
Nr.1
(1498)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Kalėdinis merginų išpardavimas LNK eteryje

Skaitytojai, 2006 m. gruodžio 21 d. buvę LNK laidos „Myli-nemyli“ žiūrovais, jau suprato, apie ką čia bus rašoma. Pasirodo, belaukiant Kalėdų stebuklų, komercinio kanalo meniu galima netyčia aptikti ir užvalgyti ir „antistebuklo“, veikiančio lyg radioktyvusis polonis, kuris pykina ir naikina žmogiškumo likučius.

Tiems skaitytojams, kurie turėjo laimės minėtos laidos neišvysti ir nesusigadinti šventinės nuotaikos, trumpai papasakosiu matytą kalėdinį „antistebuklą“. Tikriausiai laidos „Myli-nemyli“ siužeto ir taisyklių pasakoti nereikia. Apsiribosiu priminęs, jog pagal naujas laidos taisykles finalinėje scenoje vietoje kelionės su iškovotuoju (iškovotąja), pasiderėjus su laidos vedėjais, galima paimti grynųjų pinigų. Panašūs gundymai grynaisiais dažnai figūruoja žaidimų laidose, kai vietoje prizo – „katės maiše“ – siūloma konkreti pinigų suma. Laidos „Myli-nemyli“ originalumas – pinigai siūlomi už atsisakymą romantiškos perspektyvos praleisti laiką su laidos dalyviu (dalyve). O laidos turinys – juk skirtingų lyčių flirtas, vilionės, kova už partnerį (potencialią antrąją pusę) ir pagrindinis prizas sėkmės atveju – kelionė.

Naujoji taisyklė užkabino kažką giliai, išjudino suvokimą apie moralę, etiką, galų gale apie žmogaus garbę ir orumą. Tačiau ne tiek, kad, netyčia įsijungus šią laidą, priverstų kilti alerginę pilietiškumo reakciją. Iki to vakaro. Nes tą vakarą dėl geltonkasės lietuvaitės Ingridos varžėsi trys naujieji LNK „žvaigždūnai“, trys prodiuseriniai Andriaus Rimiškio klonai, tik dar embriono būsenos: Vilius, Grūdas ir Radži. Kodėl tradicinių pažiūrų Ingrida potencialiu bendrakeleiviu nepasirinko „naujojo Cicino“, lyg ir suprantama, o Viliaus triumfą, matyt, lėmė subtilesni atrankos kriterijai. Tačiau, Ingridos ir visų žiūrovų nelaimei, Vilius Grūdą ir Radži nurungė. Nurungė, paspoksojo finalinėje scenoje žinovo žvilgsniu į Ingridą ir ėmė derėtis su laidos vedėjais. Derėtis mes, lietuviai, Gariūnuose išmokome: „Penki šimtai už tokią merginą?! Nebent penki tūkstančiai“, – lyg turėdamas patirties, pradėjo derybas Vilius. „Kodėl ne penki milijonai?“ – tikriausiai pamanė visi nesipykstantys su humoro jausmu žiūrovai. Jei jau juokauti – tai juokingai. Bet Vilius nejuokavo – išsiderėjo tūkstantį ir tėškė šampano taurę Ingridai po kojomis. Pinigai geriau.

Tada ėmiau mąstyti, kad jeigu čia ne tiesioginis eteris, tai kodėl laidos kūrėjai negalėjo, įkrėtę Viliui beržinės košės ir iš naujo nugrimavę, šios scenos perfilmuoti? Juk čia jūsų sukurtos naujosios estrados žvaigždės, juk iš šitų „riterių“ išminties semiasi tūkstančiai bręstančių paauglių. Juk dabar visi „žvaigždūnų“ gerbėjai, save laikantys „kietais bičais“, žinos, kiek kainuoja mergina. Mergina, kuri neketino savęs pardavinėti. Mergina, kuri iki šiol pagrįstai manė, jog yra neįkainojama. Kaip Lietuvą statys tokių laidų prisižiūrėję „kieti bičai“, kai užaugs?

Ar šiam versliam „mūsų laikų herojui“ bus leista toliau keliauti į žvaigždes ir džiuginti išlavintą tautos klausą savo (savo?) dainomis? Tikriausiai taip. Be abejo, taip. Tikriausiai čia aš – kvailas sliekas, užkibęs ant Arūno Valinsko kabliuko, leisiuosi traukiamas per likusias „Kelias į žvaigždes-2“ peripetijas, nes man įdomu, kaip bus nubaustas riteriškumo geno deficito nešiotojas. Prisiminkime pirmojo „Kelio į žvaigždes“ incidentą, kai vienas „žvaigždūnas“ (pamiršau jo vardą) pakėlė ranką prieš merginą. Ką jis ten pakėlė, žiūrovai taip ir nepamatė, tačiau nauja, neskaniai pikantiška serialo linija buvo sukurta. Šį sykį užsimota plačiau ir kirsta giliau. Tiek giliai, kad, paveiktas šio pikto Kalėdų burto, susirūpini visos tautos mentaliteto evoliucija, vertybių krize, kultūrų asimiliacija ir klimato atšilimu.

Ar tikrai taip blogai? Čia juk tik žaidimas... Juk esame įpratinti prie „N-14“ ir „S“ TV asortimento, juk čia tik dar vienas mažas žingsnelis žmogiškumo sunaikinimo link. Juk iš žmonių tyčiojamasi ir kitose laidose. „Aukselis“ duodavo pinigų už viešą nesąmonių darymą, „Stresas“ duoda neblogą prizą kantriausiam ir sumaniausiam laidos dalyviui. „Jackass’o“ komanda, įvairios „Paslėptos kameros“ pobūdžio laidos, Boratas ir visi lietuviški šių išdaigininkų atitikmenys viešai gali net kelnes nusimauti ar drastiškai šiurpinti netikėtai užkluptus praeivius. Tačiau visa tai turėjo į ribas telpančius pateisinimus. Laidų dalyviai savo noru leisdavosi, kad iš jų tyčiotųsi, jiems patiems buvo kvailai smagu, jie už tai imdavo jų pačių suderėtą atlygį. Netyčia užklupti praeiviai – niekuo dėti, todėl jų garbė saugi, be to, tikiu, kad atsitiktiniai dalyviai yra parodomi tik jiems sutikus, be to, jie patys tikriausiai džiaugiasi papuolę į televizijos laidą.

Tačiau sužibusios laidos dalyvės Ingridos ašaros nerodė, kad jai pačiai būtų labai smagu. „Dėl to, kad pardavė...“ – laidos vedėjai Livijai pasiteisino Ingrida. Pardavė kaip prostitutę darbui į Anglijos viešnamius. Tačiau kai prostitutei mokama – mokama už jos atliktą paslaugą, ne už jos šypseną televizijos studijos lempų šviesoje, ne už gerą nuotaiką, ne už jaudulį populiarioje televizijos laidoje, ne už jos viltis surasti draugą, ne už jos tūkstantį akimirkų prieš veidrodį ruošiantis savo žvaigždžių valandai. Televizoriaus ekrane ją matys jos draugai, giminės, artimieji, visi to vakaro LNK laidos žiūrovai. Sutikę gatvėje ją pažins praeiviai ir sakys: „A, tai tave mačiau per televizorių, tu kainuoji 1000 litų“.

Fiodoro Dostojevskio plunksnos verta intriga. Romanas galėtų būti pavadintas „Myli-nemyli. Nusikaltimai be bausmės-2“. Ar galima parodyti ką nors niekšingesnio? Kažin ar pakaks laidos vedėjų nuoširdaus bandymo „taisyti padėtį“ ir tiesiog padovanoti Ingridai nelaimėtą kelionę. Kelionę taip pat galima įkainoti keliais tūkstančiais litų.

Ar galima labiau sugadinti Kalėdas Ingridai ir visiems televizijos žiūrovams?

Paulius SAUDARGAS,
Lietuvos krikščionių demokratų atsakingasis sekretorius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija