Atnaujintas 2007 sausio 5 d.
Nr.2
(1499)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Lauktas stebuklas atėjo

Kas yra Kalėdos? Neretai tai dovanos, triukšmas, šurmulys, kurie užgožia tikrąjį šventės džiaugsmą...Todėl Kauno apskrities ikimokyklinių įstaigų dailės mokytojų draugija, Kauno lopšelis – darželis „Pagrandukas“ ir Religijos studijų kolegija surengė septintąją Kauno ikimokyklinių įstaigų vaikų dailės parodą „Stebuklo belaukiant“. Be to, tai jau trečioji vaikų adventinė paroda, kurioje šv. Kalėdų laukimo būsenos išreikštos balto popieriaus kalba.Tai savotiška, bet įdomi technologija, ji vaikams patiko. Labai reikšminga, kad dar lapkričio pabaigoje daugiau nei 140 darželinukų savo darbelius kūrė sakralioje aplinkoje – Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje. Nemažai tų darbelių buvo atrinkti parodai, kuri veiks iki vasario vidurio Religijos studijų kolegijoje.

Kauno menų darželio „Etiudas“ metodininkė organizatorė, Religijos studijų kolegijos dėstytoja dr. Rimanta Matlašaitienė, to paties darželio direktorė Regina Žukauskienė, metodininkė organizatorė Dainora Čižinauskienė per parodos atidarymą sakė: „Norime, kad būtų gražu, todėl kasmet vaikų auklėtojoms rengiame seminarus, kuriuose mokomės pajusti mūsų Dievo – Jėzaus gimimo slėpinį ir kartu mokomės šią būseną išreikšti dailės meno kalba naudodamos paprasčiausią medžiagą – baltą popierių. Kasmet atrandame vis naujų galimybių. Džiaugiamės seminare sukurtais pedagogų darbais, kuriuos eksponuojame Kauno miesto švietimo ir ugdymo skyriuje. Kurdami Kūdikėlio sceną, susimąstome apie tikėjimo prasmę, apie dvasinių vertybių poreikį. Juk darželinukai taip arti Dievo, dargi arčiau nei mes, suaugusieji. Siekdamos įprasminti šv. Kalėdų laukimo ir tolesnį laikotarpį, žadiname vaikų vaizduotę, šventumo nuotaikas kuriant Šventosios Šeimos, prakartėlės, ekspozicijas savo darželiuose. O vėliau – daugumai vaikų ir auklėtojų neįprasta dailės aplinka šventovėje – Kauno Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje“.

Baigus darbus bažnyčioje, auklėtojos užrašė mažųjų menininkų pastebėjimus, mintis, išgyvenimus, patirtus kuriant Dievo namuose. Vaikų darbeliuose itin jaučiamas sakralinės erdvės pasaulis ikimokyklinukui. Štai keletas jų minčių, pateiktų prie savo kūrinėlių.

Panemunės vaikų lopšelio – darželio šešiamečiai auklėtiniai Dovilė Pilvelytė, Matas Kaselis, Inesa Kirilevičiūtė savo kūrinėlį pavadino „Gražių darbų pynelė“, o po juo parašė: „Labai patiko daryti Jėzulį. Buvo labai smagu, nes pirmą kartą kūrėme bažnyčioje, kur galėjome pamatyti Mariją, laikančią vaikelį Jėzų“. Menų darželio „Etiudas“ mažieji menininkai Paulina Beržinskaitė, Miglė Alaburdaitė, Haroldas Čekavičius pastebėjo: „Tvartelyje gimė kūdikėlis, atėjo avytės pasaugoti kūdikėlį ir atnešė gėlyčių. Atskrido baltas balandėlis pasveikint kūdikėlio, o asiliukas atėjo ir atnešė dovanų“. O Rugilė Gudaitytė, Adelė Brinkytė, Vytautė Slučkaitė, Urtė Glemžaitė, Gabrielė Žemelytė, Simas Botyrius iš vaikų darželio „Vaivorykštė“ džiaugiasi, kad „smagiausia lipdyti Jėzuliuką, Jį paguldyti į ėdžias. O žvaigždė balta, didelė, rodo kelią į tvartelį, kur yra ėdžios“. Šie įspūdžiai taip pat perteikti meno kūrinėlyje. Stebuklingojo gimimo nuotaikas savo darbelyje perteikia „Etiudo“ auklėtinės Vilija Alpulytė, Ruginė Akambakaitė. Dominyka Raškauskaitė rašo, kad „Marija ir Juozapas dainuoja Jėzui lopšinę, o danguje skraidantys angelai grožisi kūdikėliu. Išgirdęs linksmą naujieną, aplankyti Jėzaus atėjo asiliukas“. Savo darbelius eksponuoja Benjaminas Kovaras, Ieva Miščiukaitė, kiti mažieji menininkai.

Benjaminas ŽULYS

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija