Atnaujintas 2007 sausio 10 d.
Nr.3
(1500)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Prezidentas – Metų žmogus. Pagerbimas ar išjuokimas ir panieka?

Kaip skelbia BNS, 2006 metų populiariausiu žmogumi, remiantis Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau kaip tūkstantis šalies gyventojų, išrinktas prezidentas Valdas Adamkus. Jį Metų žmogumi laiko 22,6 proc. respondentų, antrasis sąraše – olimpinis čempionas, disko metikas Virgilijus Alekna (8,2 proc.), trečiasis – Rusijoje nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstantis buvęs Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas (7,5 proc.). Dešimtuke dar yra televizijos laidos vedėja Nomeda Marčėnaitė, buvęs premjeras Algirdas Brazauskas, Europos Komisijos narė Dalia Grybauskaitė, televizijos laidų vedėja Edita Mildažytė, pirmoji šalies ponia Alma Adamkienė, galiūnas Žydrūnas Savickas, naujasis premjeras Gediminas Kirkilas.

Delfi, kuriame aptikau šią BNS naujieną, perskaičiau per 500 komentarų, kuriuose 97 proc. komentatorių Prezidentą išjuokia arba tiesiog niekina. Tikėtina, kad jei komentarų būtų daugiau nei tūkstantis, kaip ir buvo „Baltijos tyrimų“ apklausoje, tie 97 proc. nesikeistų. Taigi komentarai rodo, kad Prezidento populiarumas vietoj 22,6 tesiekia vos 3 proc. Kaip suprasti tokį skirtumą? Labai tikėtina, kad, jei Metų žmogumi būtų išrinktas V.Alekna, D.Grybauskaitė, E.Mildažytė ar Ž.Savickas, populiarumo procentas smarkiai pasikeistų jų naudai ir, žinoma, išjuokiančių ar niekinančių komentarų nesulauktume.

Pats populiarumas nieko nesako apie žmogaus savybes. Labai populiarus senesniais laikais Amerikoje buvo Čikagos gangsteris Al Kaponė, Žemaitijoje – plėšikas Rickus, mūsų laikais – ubagų karaliumi vadintas girtuoklėlis Vytautas Šustauskas ir tas pats bėglys nuo teisėsaugos V.Uspaskichas. Todėl iš populiarumo negalima spręsti apie žmogiškumą. Populiarumą daugiausia kuria žiniasklaida bei įvairios apklausos firmos, kurioms ne žmogiškumas, o atlygis už populiarinimą rūpi.

Juokingai atrodo patys Metų žmogaus, „Santarvės“ fondo laureato ir kiti panašūs rinkimai. Juokingai atrodo ir įvairių „žvaigždžių“ rinkimai telefonu. Kai vertina ne profesionalai, o liaudis, tik atsitiktinumas gali padėti laimėti vietą kokioje „Eurovizijoje“. Šokių dešimtuko konkurse, jei ne profesionali komisija, pirmoji vieta, geriau liberaldemokratams organizavus balsavimą, būtų atitekusi prastai šokusiai Laimai Paksienei. Juk gali būti labai geras žmogus, bet labai blogas muzikantas, labai geras siuvėjas, bet netikęs vairuotojas. Sovietmečiu rinkdavo geriausią melžėją pagal pieno išmilžį, geriausią artoją pagal kokybiškai suartų hektarų kiekį, tekintoją pagal darbo kokybę ir spartą. Metų žmogaus rinkimuose viskas suplakta. Taigi būtų įdomu pamatyti disko metimo rungtynes tarp V.Adamkaus ir V.Aleknos, sunkumų kilnojimo – tarp Ž.Savicko ir N.Marčėnaitės, labdaringų renginių – tarp A.Brazausko ir E.Mildažytės. Kas laimėtų – nesunku nuspėti. Neneigiu Metų žmogaus rinkimo už tam tikrus konkrečius nuopelnus, tačiau ne pagal asmens išpopuliarinimą žiniasklaidoje ar rinkimų kampanijų balaganiniuose renginiuose.

Verta sugrįžti prie gausių Delfi komentarų apie Metų žmogų. Nors internete skelbiama, kad nepadorūs ar nešvankūs komentarai šalinami, tačiau taip iš tikrųjų nėra. Žemos vidinės kultūros komentatoriai savo neigiamą požiūrį į žmogų reiškia tokiais žodžiais, kad akys raibsta. Ir tokie komentarai paliekami. Sako, Petras I, persirengęs prasčioko drabužiais, vaikščiodavęs po užeigas, prekyvietes ir klausydavęs, ką žmonės apie jį šneka. Gal ir neblogas būdas taip pasitikrinti. Dabar tokią galimybę suteikia internetas, kai gali skaityti žmonių nuomones neišeidamas iš savo rezidencijos. Pats perskaičiau tas nuomones, daugeliui jų pritariu, tačiau prezidentui V.Adamkui jų skaityti nepatartina, nes jose daug nešvankybių, jos prilygsta išjuokimui ir paniekai.

Prezidentui suteiktas Metų žmogaus titulas sulaukė atoveiksmio, kuris iš tikrųjų pažemino jo garbę ir populiarumą, atskleidė „Baltijos tyrimų“ nepatikimumą. Neaišku, kaip tie įvairūs tyrėjai pasirenka tyrimų objektus. Ar paklausia „objektų“ sutikimo dalyvauti apklausose? Nes kartais išeina taip, kad vietoj siekiamos pagarbos gali sulaukti nešvaraus skuduro į veidą.

Algimantas ZOLUBAS

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija