Atnaujintas 2007 vasario 21 d.
Nr.14
(1511)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Marcinkonyse kaimišku stiliumi įrengtas kultūros centras

Rūta Averkienė

Į centro atidarymo šventę
susirinkusiesiems atsisėsti
vietų neužteko

Dainuoja Marcinkonių etnografinis
ansamblis. Kairėje – centro
direktorė Rimutė Avižinienė

Marcinkonių kaimas, esantis Varėnos rajone, išskirtinis ne tik tuo, kad yra pagal plotą pats didžiausias kaimas šalyje. Čia iki šių dienų išlikusi, gyvuoja ir tebepuoselėjama senoji dzūkų etnokultūra.

Marcinkonys garsūs ne tik etnografiniu ansambliu, humoro grupe „Spanguolė“, bet ir dažnai vykstančiais koncertais, teatrų festivaliais, kitais renginiais, nuo šiol bus išskirtiniai rekonstruotu ir kaimišku stiliumi įrengtu laisvalaikio ir pramogų centru. Jo direktorė Rimutė Avižinienė prisimena, kad dėl nejaukių, seniai remontą mačiusių patalpų ne vieną kartą prieš svečius jautėsi nepatogiai, gal ir ne vieną renginį teko dėl to atidėti.Tačiau dabar marcinkoniškiai gali didžiuotis – koncertuoti ir rengti vakarones jie galės jaukioje, į kaimišką trobą panašioje ir liaudiškais motyvais išdabintoje salėje.

Rekonstruoto centro atidaryme dalyvavęs rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas sakė, kad marcinkoniškiams praėjusieji metai buvo itin dosnūs – rekonstruotas ne tik kultūros židinėlis, bet ir išvalytas Kastinio ežeras ir sutvarkytos jo pakrantės.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Miškinis teigė, kad Marcinkonys jau seniai nusipelnė tokios dovanos. „Marcinkonių laisvalaikio ir pramogų centras iš kitų centrų išsiskirs tuo, kad jame senovinės trobos įvaizdis derės su naujausiomis technologijomis“, – sakė A.Miškinis direktorei įteikdamas naujo, modernaus kompiuterio, skirto visai bendruomenei, dokumentus.

Marcinkonių seniūnas Vilius Petraška, dovanodamas laikrodį, šmaikštavo, kad dabar direktorė žinos, kada baigti šokius.

Kai meras perkirpo simbolinę juostelę, smagiai į naują sceną lipo Marcinkonių ir Margionių etnografiniai ansambliai, Marcinkonių kaimo ansamblis „Šilagėlė“, kaimo jaunimo ansamblis „Eglynaicis“. Ansambliečiai džiaugėsi, kad dabar net ir jų dainos kitaip skamba ir jas liaudiškoje aplinkoje smagiau dainuoti.

Marcinkonių laisvalaikio ir pramogų centro direktorė R.Avižinienė apgailestavo, kad dėl remonto nuo praėjusios vasaros iki šiol teko atidėti visus renginius. „Bet dabar tai duosim garo. Pažadam, pasitaisysim“, – šmaikštavo direktorė. Remontas buvo pradėtas praėjusių metų vasarą. Iš rajono biudžeto lėšų – 233,2 tūkst. litų - UAB „Varava“ atnaujino vidaus patalpas: įrengtos medinės lubos, grindys ir sienos, įrengta nauja scena, garso aparatūra, rekonstruota šildymo ir apšvietimo sistema, pakeista stogo danga.

Kaimišku stiliumi įrengtas kultūros židinys dera ir prie bendro kaimo vaizdo. Į Marcinkonis – Dzūkijos nacionalinio parko centrą – dažnai užklystantiems šalies ir užsienio turistams, kurie stebisi ir žavisi kaime išsaugota senąja architektūra, tradicijomis, amatais ir verslais, bus smagu dalyvauti kaip kaimo troboje rengiamose liaudiškose vakaronėse.

Varėnos rajonas

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija