Atnaujintas 2007 vasario 28 d.
Nr.16
(1513)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Popiežius remia aprūpinimo vakcina projektą

Mindaugas BUIKA

Jordanijos karalienė Ranija popiežiui
Benediktui XVI pristatė tarptautinį
aprūpinimo vakcina projektą,
kuriuo bus išgelbėtos milijonų
neturtingų kraštų gyventojų gyvybės

Šventasis Tėvas pasveikino
Didžiosios Britanijos finansų
ministrą Gordoną Brauną
už šalies įsitraukimą į AMC
vakcinos programą

 

1,5 mlrd. dolerių karitatyvinis projektas

Prasidėjus Gavėniai ir laukiant Atpirkėjo prisikėlimo džiugių švenčių, su didžiuliu uolumu pradedami ir įgyvendinami įvairaus lygio tarptautiniai socialinės paramos projektai, daugelį kurių paremia ir popiežius Benediktas XVI. Štai kaip tik šiam tikslui Vatikane jis susitiko su penkių valstybių užsienio reikalų ministrais, Jordanijos karaliene ir Pasaulio banko vadovu bei kitais politikais ir verslininkais, pradėjusiais 1,5 mlrd. dolerių vertės aprūpinimo vakcina projektą, kuriuo siekiama apsaugoti nuo užkrečiamų ligų neturtingų šalių vaikus.

Šventasis Tėvas labai palankiai įvertino iniciatyvą ir padrąsino tarptautinę bendruomenę kurti bei gaminti naujos vakcinos rūšis, pirmiausia skirtas Trečiojo pasaulio kraštams. Minėto projekto pradininkių – Italijos, Kanados, Norvegijos, Rusijos ir Didžiosios Britanijos šalių sutelktomis lėšomis bus pirmiausia siekiama kaupti vakciną pneumokokų sukeliamai infekcijai įveikti. Ši infekcija sukelia pneumonijos bei meningito ligas, nuo kurių kasmet miršta 1,6 mln. žmonių, tarp jų milijonas vaikų iki penkerių metų.

Kaip žinoma, vakcinos rinkos besivystančiose šalyse dėl jų neturtingumo ir gyventojų menkų pajamų yra palyginti mažos ir verslo atžvilgiu rizikingos. Todėl didžiosios farmacijų kompanijos ten veiklos nevysto, nes pelno beveik nėra ko tikėtis. Tuo tarpu minėtų šalių pradėtu projektu, kuris sąlyginai pavadintas „Pažangus rinkos įsipareigojimas“ („Advanced Market Commitment“, AMC), turtingos valstybės bus įpareigotos įsigyti tam tikrą kiekį vakcinos, – taip palaikydamos jos rinką ir tyrimo perspektyvas, – kurią vėliau simbolinėmis mažomis kainomis perduos vargingiems Afrikos, Azijos bei Lotynų Amerikos kraštams.

Valstybinio ir privataus sektoriaus santalka

„Tai vertinga iniciatyva“, – pripažino popiežius Benediktas XVI, audiencijoje priėmęs minėtų šalių, projekto pradininkių, vyriausybių ministrus. Jo įsitikinimu, taip efektyviai siekiama išspręsti aktualiausias prevencinės medicinos problemas, kurios alina besivystančias šalis, jau ir taip kenčiančias nuo skurdo, stichinių bei kitų nelaimių. Šventasis Tėvas taip pat atkreipė dėmesį, kad šis karitatyvinis projektas yra pamokantis dar ir tuo, kad sėkmingai suburia viešąsias institucijas su privačiu sektoriumi bendram kilniam tikslui, ieškant tinkamų priemonių paplitusioms pandeminėms ligoms įveikti vadinamosiose „didžiosios rizikos“ pasaulio dalyse.

Popiežius kartu išreiškė susirūpinimą, kad dabartinėje globalizuotų rinkų epochoje vis didėja autoritetas tarp industrinių gerovės šalių ir ekonomiškai atsilikusių valstybių, kuriose, deja, skurdas nemažėja. O naujasis AMC vakcinos projektas, kurį būtų galima vadinti globalinio masto kūrybinga ir daug žadančia artimo meilės iniciatyva, formuojant „ateities“ rinkas, iš esmės yra pozityvi priešprieša pavojingai bedugnės gilėjimo tarp turtingų ir nuskurdusių šalių tendencijai.

„Aš užtikrinu jus, kad Šventasis Sostas visiškai remia šį humanitarinį projektą, kuris, įkvėptas žmogiškojo solidarumo dvasios, taip reikalingos pasauliui kiekvienai savanaudiškai formai įveikti ir taikiam sambūviui tarp tautų skatinti“, – kalbėjo Benediktas XVI. Tikimasi, kad AMC vakcinos projekto įgyvendinimas, sukuriant atitinkamą finansinį mechanizmą – ateityje jis turi būti skirtas maliarijai bei kitoms fatalinėms ligoms gydyti – iki 2030 metų leis apsaugoti nuo susirgimo iki 100 milijonų vaikų ir išgelbėti penkis milijonus gyvybių 72 neturtingose pasaulio šalyse.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija