Atnaujintas 2007 vasario 28 d.
Nr.16
(1513)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Muzika – mokytojui atminti

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Andrius Pleškūnas groja
Palangos Švč. M.Marijos
Ėmimo į dangų bažnyčioje

Dabartinė neogotikinė Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia baigta statyti 1907 metais. Taigi švenčiama šimto metų sukaktis pažymima įvairiais profesionaliais muzikiniais renginiais, prasidėjusiais dar pernai. Prieš šv. Kalėdas čia buvo surengtas profesionalios sakralinės muzikos festivalis, kuriame dalyvavo Lietuvos ir užsienio atlikėjai.

Sausio 29 dieną įvyko renginys, skirtas altininkui ir alto pedagogui Gintautui Budreikai (1937-1972) atminti. Renginys prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo klebonas kan. bažn. t. dr. Algis Genutis, vikaras kun. Kęstutis Timofejevas, kun. Liudas Serapinas ir kan. Antanas Striukis. Po šv. Mišių bažnyčioje buvo atliekama sakralinė muzika altui – net 21 įvairių autorių kūrinys. Tai S.Šimkaus „Credo“ (A.Pleškūno transkripcija altui), M.Mažvydo „Giesmė iš Katekizmo 1547 m.“ (red. altui), Ch.Gounod „O Salutaris Hostia“, taip pat sakraliniai fragmentai teatrinės muzikos: alto solo „Taika“ iš L.Delibes baleto „Kopelija“ ir alto solo „Prie kryžiaus“ iš A.Adamo baleto „Žizel“. Atlikti sakrališkai lyriški kūriniai: J.S.Bach-Ch.Gounod „Ave Maria“, A.Pleškūno „Agnus dei“, A.L.Webber „Pie Jesu“, N.Paganinio „Cantabile“, G.F.Handel „Koncerto altui h-mol“ II d., C.Stamitz „Koncerto altui“ II d., P.Lokatelli „Arija“, A.Adam „Šventa naktie“ ir kiti kūriniai altui.

Šią muziką altu atliko Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro orkestro solistas Andrius Pleškūnas, vargonais akompanavo Edmundas Jucevičius.

Šiemet nuo altininko ir alto pedagogo G.Budreikos gimimo sueina septyniasdešimt metų, nuo tragiškos jo mirties (autokatastrofa) – trisdešimt penkeri. A.Pleškūnas Palangos bažnyčioje alto muzikos valandą skyrė savo mokytojui G.Budreikai atminti. Kadangi G.Budreika mirė jaunas, sulaukęs tik 35 metų, nespėjo užsitarnauti jokių valstybinių apdovanojimų, jo pavardė neminima enciklopedijose. Apie savo mokytoją paprašėme plačiau papasakoti A.Pleškūną. Jis sakė: „G.Budreika mokėsi Kaune, pas žymų altininką Eduardą Satkevičių, vėliau Vilniuje baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) prof. Jurgio Fledžinsko alto klasę. Po studijų nuo 1961 metų iki mirties 1972-aisiais dirbo Kauno J.Naujalio menų gimnazijoje alto-smuiko pedagogu, dirigavo gimnazijos simfoniniam orkestrui. Savo klasės ir gimnazijos mokinių buvo gerbiamas kaip didelis eruditas. G.Budreika – vienas pagrindinių Kauno kamerinio orkestro, susikūrusio 1970 metais, iniciatorių (šio orkestro altų grupės koncertmeisteris). Jis – Vilijampolės muzikos mokyklos kūrėjas ir pirmasis direktorius. Nuo 1961-ųjų iki 1972 metų dirbo Kauno muzikiniame teatre altų grupės koncertmeisterio pavaduotoju.

G.Budreikos mokinių altininkų, besimokiusių J.Naujalio menų gimnazijoje, vėliau baigusių LMTA, dirba įvairiuose Lietuvos Respublikos orkestruose. Kai kurie yra pedagogai“.

A.Pleškūnas, buvęs G.Budreikos mokinys, vėliau studijas LMTA baigęs pas prof. J.Fledžinską ir prof. P.Radzevičių, yra įgrojęs dvi alto muzikos kompaktines plokšteles: 2003 metais – „Dvasiniam atgimimui“ ir 2005 metais – „Andrius Pleškūnas, altas/viola“.

Beje, A.Pleškūnas yra nuolatinis laikraščio „XXI amžius“ skaitytojas. Pasiteiravome, kodėl jis taip vertina šį laikraštį. Išgirdome atsakymą: „Skaitai ir tiki, kad čia rašoma tiesa. Neabejoji tuo, kas parašyta“. Palinkėkime šiam ištikimam „XXI amžiaus“ skaitytojui dar daug kartų džiuginti žmones profesionaliai atliekama muzika.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija