Atnaujintas 2007 kovo 2 d.
Nr.17
(1514)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Krivilių šimtametė

Rūta AVERKIENĖ

Ona Svirskienė (dešinėje)
su dukra Leokadija

Varėnos rajono savivaldybėje yra graži tradicija – rajono savivaldybės mero vardu pasveikinti garbingo jubiliejaus sulaukusius rajono gyventojus. Meras Vidas Mikalauskas garbingos 100 metų sukakties proga pasveikino Krivilių kaimo gyventoją Oną Svirskienę.

Senolė apsidžiaugė savo šventės dieną sulaukusi tiek daug svečių. Ją tądien pasveikino ir rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Genutė Vaičaitienė, Vydenių seniūnas Rokas Makselis, kaimo seniūnė Adelė Kučinskienė, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Varėnos skyriaus direktorė Ona Bražionienė. Glostydama dovanotas gėles, kaimo seniūnės išaustą ir dovanotą juostą, sukaktuvininkė džiaugėsi, kad prieš keletą dienų ją pasveikino ir vaikaičiai.

Senolė Ona, trumpai mintimis perbėgusi savo nelengvą gyvenimą, sakė, kad sunkiai gyvenimą nugyveno. Dirbo Krivilių kolūkyje laukininkystės darbuotoja. Vyras mirė prieš 25-erius metus. Šiuo metu ji glaudžiasi dukters Leokadijos šeimoje ir gali džiaugtis turėdama tris vaikus, keturis vaikaičius ir penkis provaikaičius. Smagu turėti tokią šeimą, tačiau iki šios dienos bristas ilgas ilgas kelias.

Turi močiutė savo gyvenimo filosofiją: niekada nereikia nervintis, jeigu kas atsitiko, vadinasi, taip Dievui reikėjo, ir nieko čia nebepakeisi. Gal toks senolės požiūris į gyvenimą ir yra viena iš ilgaamžiškumo paslapčių?

Močiutei Onai jau sunku daugumą dalykų iš praeities atšaukti, tačiau ji puikiai prisimena, kad visą gyvenimą darbšti, tvarkinga buvo, labai mylėjo gėles, jas augino ir prižiūrėjo. Antras pomėgis – daug skaitė. Todėl labiausiai skaudu, kad senolė dabar nebemato ir nebegali vaikščioti. Vien tik gražiais žodžiais apie šimtametę bei ją globojančią 72 metų dukterį Leokadiją atsiliepia ir kriviliškiai.

Gimusi ir užaugusi jau nebesančio Senkonių kaimo vienkiemyje, o po melioracijos su dukters šeima atsikėlusi į Krivilius, ji su nostalgija prisimena kiemą, sodą, visus takelius. Ir, žinoma, labai jų pasiilgsta. Dabar močiutė Ona, neslėpdama pasididžiavimo ir džiugesio, pasakos, kad jos gražios sukakties nepamiršo ne tik vaikai ir vaikaičiai, bet ir rajono meras V.Mikalauskas prisiminė ir pasveikinti buvo atvykęs.

Varėnos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija