Atnaujintas 2007 kovo 2 d.
Nr.17
(1514)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kas apgins nekaltą

Sunku surasti žodžius, kuriais apgintum nekaltą žmogų ir sudrausmintum tuos, kurie be sąžinės graužimo purvais drabsto tą, kurį turime visi gerbti ir mylėti.

Taip atsitiko Kaltinėnų parapijoje, kai ne savo noru, o vyskupo sprendimu buvo paskirtas jaunas kunigas Narsutis Petrikas. Kai pirmą kartą su vyskupijos atstovais atvažiavo perimti parapijos, jį pasitiko su piketais ir didžiuliu triukšmu. Bažnyčioje vyko šv. Mišios, o piketuotojai už bažnyčios durų (kurių neleido uždaryti) kėlė didžiulį triukšmą, šaukė, cypė, visaip grasino esantiems bažnyčioje žmonėms, kurių buvo apie šimtas. Susirinkę piketuotojai ir jų organizatoriai – Giedrius Dainys, Gražvydas Gasparavičius, Žygimantas Stakionis visokiais būdais trukdė šv. Mišioms. Pasibaigus pamaldoms tikintieji iš bažnyčios išėjo lydimi kun. N.Petriko, o lauke organizatoriai buvo parengę scenarijų, kaip pulti kunigą. Mokiniai, kurie buvo sukviesti, susikibo rankomis, pasiruošę nepraleisti nei kunigo, nei kitų tikinčiųjų. Piketuotojai apsupo kun. N.Petriką, o G.Dainys puolė su kamera ir prikišo ją tiesiai prie veido. Kunigas kamerą atstūmė nuo savęs, tad G.Dainys apkaltino kun. N.Petriką sumušimu, nors jokio kraujo, jokio įbrėžimo ar žymės net nebuvo. G.Dainys kreipėsi į prokuratūrą dėl sumušimo. Mūsų nuomone, turėjo kreiptis kunigas, nes jį užpuolė prie pat bažnyčios. Tuojau po šio įvykio per visas žiniasklaidos priemones kunigas buvo šmeižiamas, išvadintas „elitiniu banditu“, „gatvės chuliganu“ ir t.t.

G.Dainys rinko 5-8 klasių mokinių parašus iš Kaltinėnų ir Bijotų mokyklų dėl kun. N.Petriko iškėlimo, o mokiniams aiškino, kad parašus renka dėl to, kad nebūtų uždarytas Jaunimo centras. Surašęs kleboną šmeižiantį tekstą ir pridėjęs sąrašus su mokinių parašais išsiuntė vyskupui. Tie patys sąrašai buvo iškabinti prie bažnyčios skelbimų lentoje, kad tėvai susipažintų, po kokiu tekstu pasirašė jų vaikai. Tėvai buvo pasipiktinę, kad jų vaikai buvo apgauti, ir pareikalavo atšaukti jų vaikų parašus, ir raštas jau su tėvų parašais buvo nuvežtas į Šilalės rajoną atitinkančioms institucijoms. Tačiau ir vėl tyla.

Mus labiausiai papiktino tai, kad viską darėte ir rašėte visų parapijiečių vardu. Čia kerštas dėl Jaunimo centro, kuris buvo įkurtas bažnyčios patalpose be vyskupo leidimo ir, mūsų nuomone, vykdė nekatalikišką veiklą. Jūs jau žinojote, kad vyskupas uždraudė tą veiklą ir iki atvykstant kun. N.Petrikui išsikraustėte iš bažnyčios patalpų, palikdami tiktai šiukšlių krūvas. O vargonininkas G.Gasparavičius, užuot grojęs per šv. Mišias, organizavo piketą prieš naujai atvykusį kunigą, ir taip daugiau prie vargonų nebepasirodė.

Jau pusę metų Kaltinėnų parapijoje dirba klebonas kun. N.Petrikas, bet šmeižto banga vis tęsiasi. Kažkas suorganizavo ir nuvežė įvairių šiukšlių, butelių ant kalno, netoli Prisikėlimo kryžiaus, ir jas piktybiškai išpylė. Nufotografuota nuotrauka atsirado laikraštyje su straipsniu, kad kunigas nesirūpina šiukšlių tvarkymu. Kitas atsitikimas. Prie bažnyčios buvo nukarpyti elektros kabeliai, pavogti prožektoriai, ir bažnyčia liko neapšviesta. Vėl straipsnis laikraštyje, kad klebonas nesirūpina bažnyčios apšvietimu.

Klebonas, netekęs kantrybės, iškvietė policiją, kai prie klebonijos namų buvo subadytos jo automobilio padangos. Policijos pagalba surastas kaltininkas (vienas iš piketo organizatorių Ž.Stakionis). Kai iš jo buvo pareikalauta atlyginti nuostolius, laikraščiuose vėl pasirodė straipsniai, kaip ir koks beširdis galėjo nuskriausti našlaitį Žygimantą (o tam našlaičiui jau dvidešimt penkeri metai). Ir šioje situacijoje liko kaltas kunigas, o Žygimantas – vos ne didvyris. Mums atrodo, kad už padarytus nusikaltimus turi atsakyti visi, kurie yra kalti. Kaltinėnuose ir toliau vykdomas juodas darbas: prie globos namų laužomos tvoros ir t.t. Mums atrodo, kad čia vieni yra užsakytojai, o kiti – vykdytojai.

Mes, Kaltinėnų parapijos tikintieji, aukojome pinigus, talkininkavome prie bažnyčios ir globos namų statybos darbų, vežėme maistą, maitinome statybininkus. Mums reikalinga bažnyčia ir kunigas, neleisime griauti to, kas pastatyta žmonių prakaitu, taip pat purvais drabstyti kleboną. Kunigas nėra niekam nusikaltęs ir reikalaujame palikti jį ramybėje.

Mes kun. N.Petriku esame labai patenkinti. Visus reikalus su tikinčiaisiais sprendžia pats klebonas. Po šv. Mišių kunigas neskuba ir maloniai išklauso visus, norinčius pasikalbėti. Prieš Kalėdas ir po jų aplankė parapijiečius, susipažino, pakalbėjo, išklausė jų bėdas. Kas kiek galėjo, aukojo bažnyčiai, o jeigu kas neturėjo – kunigas nereikalavo pinigų. Pamaldos bažnyčioje vyksta iškilmingai, tiksliai nustatytu laiku, šv. Mišios yra aukojamos kiekvieną dieną. Sekmadieniais ir švenčių dienomis bažnyčia pilna tikinčiųjų. Kun. N.Petrikas yra tikinčių parapijiečių mylimas ir gerbiamas.

Parapijiečiai, susitelkime ir tie, kurie buvote suklaidinti, apginkime kunigą ir bažnyčią, eikime tiesos keliu. Mes, žemaičiai, mokame mylėti, atleisti ir atskirti gėrį nuo blogio.

Kaltinėnų parapijos tikintieji:
Stasys Blinstrubis,
Stasys Andrijauskas,
Stasė Pabrėžienė,
Stasys Adomaitis,
Vladislova Adomaitienė,
Elena Ivanauskienė,
Natalija Petravičienė,
Stasė Mažutavičienė,
Danutė Gudauskienė
ir kiti 200 žmonių

Kaltinėnai, Šilalės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija