Atnaujintas 2007 kovo 2 d.
Nr.17
(1514)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Apžvelgė pastoracinę ir finansinę situacijas

Romas BACEVIČIUS

Trečiadienį, vasario 28 d., Kauno arkivyskupijos kurijoje vyko spaudos konferencija, kurioje arkivyskupas Sigitas Tamkevičius apžvelgė pastoracinę bei finansinę situacijas 2006 metais. Tokia konferencija vyksta kasmet ir jau yra tradicinė. Pasak arkivyskupo, dar daug kas mano, jog Bažnyčia valdo „aukso puodus“, yra uždara, todėl šiai nuomonei paneigti reikalingas atvirumas. Arkivyskupas ne tik pateikė daug įvairių skaičių apie parapijų ir kurijos pajamas ir išlaidas, institucijų veiklą, bet ir juos pakomentavo.

Pernai arkivyskupijoje buvo pakrikštyti 4947 asmenys. Įdomu, kad pakrikštyta 460 suaugusiųjų. Lygindamas krikštų ir santuokų skaičių įvairiose Kauno bažnyčiose, arkivyskupas paminėjo Paminklinę Prisikėlimo bažnyčią, kur jų būta daugiausia – atitinkamai 338 ir 308. Tai keliskart daugiau negu kitose bažnyčiose. Ganytojas teigė, jog labiau brangintini tie katalikai, kurie laikosi tradicijos krikštyti ir tuoktis savo parapijos bažnyčioje, o ne ieškoti prabangiau atrodančių maldos namų.

Pateikdamas skaičius apie arkivyskupijos parapijų pajamas (jas sudaro rinkliavos, juridinių asmenų ir biudžeto parama, aukos, dotacijos, 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio), arkivyskupas kaip turtingiausias paminėjo Kėdainių, Raseinių, Jonavos ir Ukmergės parapijas, kurių pajamos pernai viršijo 50 tūkst. litų. Skurdžiausios parapijos – Siesikų ir Labūnavos, jų pajamos – tik 1563 ir 2579 litai.

Kauno kunigų seminarijoje šiuo metu mokosi 63 klierikai. Paskaičiuota, kad klieriko išlaikymas per mėnesį kainuoja apie 1900 litų. Galintieji prašomi bent po 100 litų per mėnesį už mokslą susimokėti.

Artimiausiu metu svarbiausieji arkivyskupijos darbai – pasirengimas Švč. M. Marijos apsireiškimo Šiluvoje 400 metų jubiliejui, Arkikatedros remontas ir Šiluvos sakralinės erdvės kapitalinis sutvarkymas.

Kauno arkivyskupijoje šiais mokslo metais tikybos pamokas mokykloje lanko 51,2 proc. mokinių. Daugiausia – 59 proc. mokinių – tikybos pamokas lanko Kauno II dekanate, mažiausiai – 38 proc. – Kėdainių ir Ukmergės dekanatuose. Pirmąją Komuniją pernai priėmė 5199 katalikai. Tam rengiamasi ne mokyklose, o bent per visus mokslo metus lankant specialius užsiėmimus parapijų namuose ar po šv. Mišių sekmadieniais bažnyčiose. Siekiama, kad vaikai gerai išmoktų tikėjimo dalykų ir, jei tėvai nuo Bažnyčios atitolo, tai bent jie visa tai žinotų. Gaila, kad vis dar pasitaiko nepatenkintų tėvų, kai jų vaikams tenka įprasti sekmadieniais lankyti bažnyčią. Arkivyskupas atkreipė dėmesį į tai, kad turi būti atidžiau rengiamasi ir Krikšto sakramentui. Derėtų atidžiau paieškoti tinkamų krikšto tėvų, o ir tikrieji tėvai turėtų pasiryžti katalikiškai auklėti savo atžalą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija