Atnaujintas 2007 kovo 23 d.
Nr.23
(1520)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Vėl viena partija – viena tiesa

Keliolikoje Rusijos regionų, tarp jų Maskvoje ir Sankt Peterburge, įvyko vietinės valdžios rinkimai. Tiesą sakant, rinkimais šį propagandinį spektaklį galima pavadinti tik sąlyginai. Iš karto visiems buvo aišku, kad juos laimės V.Putino pirmos kadencijos metu įkurta valdžios partija „Vieningoji Rusija“ („Jedinaja Rossija“). Tiesa, norėdamas pavaizduoti demokratiją, V.Putinas įkūrė dar vieną partiją, pavadintą „Teisingoji Rusija“, kuri pasiskelbė kovojanti už paprastų darbo žmonių interesus. Tais populistiniais lozungais ši grupuotė siekia atimti balsus iš G.Ziuganovo komunistų, kurie vis dar kliedi apie socializmo grįžimą, kaunasi už Lenino mumiją. Abi šios partijos ir laimėjo rinkimus. Taip pat ir komunistai gavo pakankamai balsų visuose 14-oje regionų, kuriuose vyko rinkimai, ir turės savo atstovus vietinėje valdžioje. Todėl, anot žinomo politologo Glebo Pavlovskio, „nurašyti“ komunistus dar per anksti. Tačiau, atrodo, baigiasi žirinovskininkų era. Pats V.Žirinovskis su savo išsidirbinėjimais jau visiems nusibodo. Netgi pačiam Kremliui. Nesvarbu, kad žirinovskininkai, persivadinę liberalais demokratais, Valstybės Dūmoje visada balsuodavo už valdžios partijos ar vyriausybės pateiktus įstatymus. V.Putinas, matyt, nusprendė, kad mauras atliko savo darbą, ir mauras gali išeiti. V.Žirinovskis dėl to pernelyg nesijaudina. Jis jau prisiplėšė tiek milijonų, kad galės, kaip ir kiti oligarchai ar buvę ministrai, pirkti rūmus Londone ar Kanarų salose.

Tam, kad nei į Valstybės Dūmą, nei į vietines dūmas nepatektų mažesnių, daugiausia dar likusių opozicinių partijų atstovai, Kremliaus strategai sugalvojo septynių procentų barjerą. Bet vis tiek šį barjerą sugebėjo peršokti Dešiniųjų jėgų sąjunga, vadovaujama buvusio pasaulio šachmatų čempiono H.Kasparovo ir buvusio premjero M.Kasjanovo, ir pateko į Stavropolio krašto, Komijos, Samaros, Leningrado ir Tomsko sričių valdžią. Tai, apžvalgininkų nuomone, pats didžiausias rinkimų netikėtumas. Užtat opozicinė partija „Jabloko“, vadovaujama G.Javlinskio, nepateko nė į vieną vietinę dūmą. Valdžia jautė, kad „Jabloko“ gali laimėti daug balsų Sankt Peterburge, todėl V.Putino favoritė Sankt Peterburgo gubernatorė Valentina Matvijenko per vietinių rinkimų komisiją paprasčiausiai pašalino šią partiją iš rinkimų. Ir apskritai „Jabloko“ kandidatams buvo užtvertas kelias į valdžios kontroliuojamą žiniasklaidą, o jų atstovai rinkimų dieną buvo išvaryti iš balsavimo apylinkių.

Tokius dalykus pastebėjo ir nemaža dalis Rusijos rinkėjų. Jie paprasčiausiai neatėjo balsuoti. Kol kas už tai dar nebaudžiama. Iš 31 milijono rinkėjų, balsavo apie 39 proc. Kai kuriose balsavimo apylinkėse balsavo tik apie penkis procentus užregistruotų rinkėjų. O visi Rusijos laikraščiai skelbė tiesiog anekdotišką atvejį, kai į vieną Kurgano srities balsavimo apylinkę atėjo balsuoti tiktai du rinkėjai! Balsavo tik pats kandidatas į vietinę tarybą ir jo geras bičiulis bei sugėrovas… Šie rinkimai buvo tarsi repeticija prieš artėjančius Valstybės Dūmos rinkimus. Ir ji pavyko. Valdžią regionuose pasidalijo „Vieningoji Rusija“ su „Teisingąja Rusija“ ir komunistais. Tikriausiai taip pat pasibaigs ir Valstybės Dūmos rinkimai. Tad V.Putino užmojis pakeisti valdžios partiją vietoje buvusios SSKP virto realybe, o „demokratiškai išrinkta“ Valstybės Dūma tebus, ir jau tapo, tik rankų kilnojimo mašina ir audringų, ilgai trunkančių plojimų institucija. Lygiai tokia pati, kokia buvo SSRS Aukščiausioji Taryba. Viską tvarkys Kremliaus politbiuras, kuriame pagrindiniais smuikais groja KGB generolai ir pulkininkai.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija