Atnaujintas 2007 balandžio 4 d.
Nr.26
(1523)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

,,Aušros“ spindulių sušildyti

Laima MACYTĖ

Knygos muziejaus puošmena –
„prezidentinis“ stalas

Rimtimi ir pagarba sutinkamas skaitytojas Radviliškio viešosios bibliotekos Kraštotyros skaitykloje. Čia – kelio pradžia besidomintiems krašto istorija, dabartimi, aktualijomis. Puiki materialinė bazė, gausus kraštotyrinės literatūros fondas, išsami ir operatyvi specialistų konsultacija visais lankytojui rūpimais klausimais – tokia skyriaus darbuotojų kasdiena. Skaitykloje saugoma visa kraštotyrinė periodika, kraštiečių, gyvenančių Lietuvoje ir užsienyje, išleisti leidiniai, teminiai aplankai ir kraštotyros darbai apie visą Radviliškio kraštą.

Išsamią informaciją teikia saugomi ir kaupiami didelės apimties kraštotyros darbai, kraštiečių archyviniai aplankai, kuriuose – publikacijos, nuotraukos, rankraščiai, gyvenimo, kūrybos, veiklos apžvalgos, korespondencija. Kraštotyrinės krypties informacija būtų negalima be sisteminės kraštotyros kartotekos, kurią kūrė kelios bibliotekininkų kartos. Dabar ji tęsiama ir pildoma nauja informacija.

Skaityklos puošmena ir siela – knygos muziejus, įkurtas po bibliotekos renovacijos 2006 metų lapkritį. Knygos muziejuje saugoma per 400 senų knygų ir periodinių leidinių. Dalį eksponatų dovanojo kraštiečiai, gyvenantys šalyje ir užsienyje. Kita svarbi fondo dalis – knygos su literatų, mokslininkų, politikų autografais. Besidomintys Radviliškio krašto istorija, nūdiena atkreipia dėmesį į bibliotekos leidinius, kurie eksponuojami net dviejose lentynose. Čia pat literatų klubo „Jonvabalis“ narių kūryba, kultūros ir istorijos leidinio „Radviliškio kraštas“ numeriai, Radviliškio rajono bibliotekininkų draugijos laikraščio „Mes“ komplektai, kompaktinės plokštelės apie kraštiečių kūrybą, gyvenimo tarpsnius.

Negali nepastebėti albumų, suvenyrų, sveikinimų, atvirukų, lankstinukų gausybės, kurie teikia pažintinę informaciją lankytojui. Eksponatai prieinami, vartomi, skaitomi. Muziejuje eksponuojami kraštiečių paveikslai. Šiuo metu konferencijų salėje skaitytojai gali susipažinti su kraštiečio Jono Buračo tapybos darbais (20 paveikslų).

Nuolatinė Kraštotyros skaityklos informacijos priemonė sakitytojams – knygų parodos. Jos būna įvairių žanrų ir apimties. Pernai radviliškiečiai prisiminė Jurgį Jankų, kuriam buvo skirta knygų paroda ,,Ir išėję pasilikome čia“ („Jurgiui Jankui – 100“). Parengta nuolatinė ekspozicija „Rašytojo Jono Marcinkevičiaus literatūrinis palikimas“. Tie, kurie brangina išlikusį senąjį spausdintą žodį, buvo kviečiami į senų ir retų leidinių parodas: „Iš jų mokėsi mūsų tėvai, seneliai“, „Tai, ką turime seniausio“.

Šiuo metu Kraštotyros skaitykloje ir Knygos muziejuje parengtos trys laiko-tarpio aktualijas atspindinčios parodos: „Miestas amžinojo žydėjimo šviesoje“ („Radviliškiui – 440“), „Šventoji knygnešių našta“ (kovo 16-oji – Knygnešio diena), „Bibliotekai – 70“. Knygnešiams skirtos ekspozicijos dalį sudaro paroda, skirta kraštiečiui knygnešiui iš Baisogalos („Juozui Zaukai – 145“).

Dirbdamas Peterburgo katedros zakristijonu, J.Zauka turėjo laiko ne tik savišvietai, bet ir platesnes galimybes bendrauti su lietuviais kunigais, klierikais, dvasinės akademijos studentais, kitais tautiškai susipratusiais tėvynainiais. Žmonės teiraudavosi, kaip gauti lietuviškų knygų. Apie 1900 metus per atostogas atvykęs į gimtąją Baisogalą, J.Zauka susipažino su aktyviu lietuvių literatūros rengėju bei platintoju vikaru Antanu Vytartu. Šis kunigas vėliau įvairiais būdais, dažniausiai per Peterburgan vykstančius studentus bei kitus asmenis įduodavo nuvežti J.Zaukai lietuviškų leidinių.

Pirmojoje parodoje, skirtoje miesto jubiliejui, eksponuojami svarbiausi informaciniai leidiniai apie miestą ir rajoną. Antroji – didesnė už pirmąją. Joje gausu literatūros apie spaudos draudimo lotyniškais rašmenimis laikotarpį. Tai knygos: „Lietuviškos spaudos keliai Šiaurės Lietuvoje 1864-1904-2004“, J. Kundroto „Sakmė apie knygnešį“, „Didžiosios knygnešių bylos“, Prano Mašioto „Kai knygas draudė“, „Raidžių draudimo metai“ ir kt.

Bibliotekos jubiliejui skirtoje parodoje pateikiami svarbiausi šios kultūros įstaigos istorijos kraštotyros darbai, parengti pačių bibliotekininkių. Jie buvo rengiami įvairiais laikotarpiais, skirtingų kartų darbuotojų. Darbai įdomūs ir specialistui, ir lankytojui.

Informacijos ir kraštotyros skyriuje dirba trys nuostabios specialistės: skyriaus vedėja Daiva Paulauskienė, vyr. bibliografės Rūta Ruseckienė ir Virginija Simaitienė. Joms talkina dailininkė Vida Dabašinskienė. Jų palydėti lankėmės Kraštotyros skaitykloje, prisiminėme Radviliškio krašto knygnešius, bandėme skaityti iš lietuviškų elementorių ir maldaknygių, sėdėdami už „prezidentinio“ stalo (taip juokauja bibliotekininkės!), sklaidėme bibliotekos kraštotyrinius darbus, domėjomės naujausia literatūra apie Radviliškį ir jo apylinkes.

Dėkodami už malonią viešnagę, linkime darbuotojoms prasmingų darbų.

Radviliškis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija