Atnaujintas 2007 balandžio 4 d.
Nr.26
(1523)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Bėgte paskui laiką

Nijolė Lukšytė prisimena tėvą

Prieškarinės kartos pradinukus žavėjo rašytojo ir pedagogo Motiejaus Lukšio (1907-1996) knygos. Skaitydami jausdavosi esą įvykių dalyviai.

Nors buvo prastas oras ir siautė gripas, į Vaikų literatūros muziejų Kaune susirinko smalsučiai. Jie ne tik ištyrinėjo ekspozicijas, savo bendraamžių karpinius, bet ir ilgėliau užsibuvo prie M.Lukšiui (vasario 22-ąją suėjo 100 metų nuo jo gimimo) skirtos parodos…

Atėjo laikas ir literatūrinei popietei. Gyvai bendraudama su auditorija, muziejaus vedėja Daiva Šarkanauskaitė trumpai papasakojo apie rašytoją, prieškario mokyklą ir ten zujančius vaikus. Aktorius Algirdas Vrubliauskas iš M.Lukšio knygos „Saulėtą dieną“ pasirinko apsakymėlį apie inkilų kėlimą: mat jau pavasaris, parskrenda paukščiai. Aktoriui Antanui Žekui skaitant apysakos „Gailestingoji sesutė“ ištrauką, įsitraukė ir vaikai. Kaip nedalyvausi, kai kalbama apie dingusį ir skriaudžiamą kačiukus. Aktyviai dalyvavo Žaliakalnio pradinės mokyklos trečiokai (mokytojos Rasmos Raudonienės auklėtiniai) paskelbtame konkurse. Vaikai turėjo padeklamuoti Maironio, Vytės Nemunėlio eilėraščių, pasakyti, kokia buvo pirmoji jų perskaityta knyga, kokias knygas yra parašęs Motiejus Lukšys. Apdovanoti knygomis „Mūsų skaitinėliai“, „Žiogo kalendorius“ ir „Po aukštus kalnus vaikščiojau…“ jaunieji dalyviai pareikalavo jų autorės Marijos Macijauskienės autografo.

Iš Vilniaus atvykusi rašytojo duktė Nijolė Lukšytė su didele meile prisiminė tėvą. Vaikai apsidžiaugė išvydę buvusios prieškary Panevėžyje M.Lukšio mokinės gydytojos Reginos Jasanauskienės rankose M.Lukšio knygą „Saulėtą dieną“ su jo įrašu.

Ne tik jaunieji muziejaus lankytojai praturtėjo žiniomis ir įspūdžiais, bet ir pats muziejus. Rašytojo duktė N.Lukšytė padovanojo tėvo 1938 metais Lietuvos rašytojų draugijos išduotą nario bilietą ir 1993 metais – Lietuvos rašytojų sąjungos nario bilietą, „Sakalo“ leidyklos vadovo Antano Kniūkštos laiškus ir kitus vertingus eksponatus.

M.Skirpstaitė

Kaunas

Ričardo Šaknio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija