Atnaujintas 2007 balandžio 4 d.
Nr.26
(1523)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Graži šventė mažoje mokykloje

Rūta AVERKIENĖ

Vydenių pagrindinės mokyklos
šventėje dalyvavo daug svečių

Mokyklos vadovė
Lina Baranauskaitė

Tądien į Vydenių pagrindinę mokyklą atvykę svečiai šypsojosi nesupratę, į kokį jubiliejų važiavo. Mat prieš dešimtį metų Vydenių mokytojai ir moksleiviai įsikūrė naujame mokyklos pastate. Tačiau iš tikrųjų dabar vydeniškiai šventė Vydenių mokyklos įkūrimo 55-ąsias metines, o šventę pavadino „Aukime kartu“. Jau 25-erius metus šioje mokykloje direktore dirba penkioliktoji mokyklos vadovė Lina Baranauskaitė. Ji priminė, kad Vydeniai yra rajono pakraštyje, čia kultūra ir švietimas labai nukentėjo lenkų okupacijos metais. Tačiau 55-ąsias metines švenčiančios mokyklos istoriją galima įrašyti į baltąjį šio krašto istorijos metraštį.

Pirmoji mokykla įsikūrė nuošaliai nuo Vydenių kaimo centro, miške, vydeniškio Vinco Petrušio namuose. Ji buvo septynmetė. Per 55 metus kaitaliojosi ir jos pastatai, ir statusas. 1959 metais Kamorūnų septynmetė mokykla buvo perkelta į Vydenių mokyklą, 1961 metais reorganizuota į aštuonmetę.

1967-aisiais mokykla reorganizuota į Vydenių vidurinę mokyklą. Pirmoji ir kartu paskutinė abiturientų laida buvo išleista 1970 metais. 1970-1971 mokslo metais vidurinė mokykla buvo uždaryta, liko vėl aštuonmetė. Dar ne kartą mokyklos pavadinimas keitėsi: nepilna vidurinė, aštuonmetė, devynmetė. Nuo 1994 metų – Vydenių pagrindinė mokykla.

1961 metais jaunieji vydeniškiai jau galėjo džiaugtis mokydamiesi šalia senosios naujai pastatytoje dviaukštėje mūrinėje mokykloje. 1984-aisias, kai įgriuvo mokyklos stogas, ši mokymo įstaiga buvo perkelta į Vydenių darželio patalpas. „Mokydami ankštuose darželio kambariukuose, nepaliovėme galvoti apie naujas, erdvesnes patalpas“, – sakė mokyklos direktorė. Ir vydeniškių norams buvo lemta išsipildyti, nors ne iš karto. Jau 1985-aisiais prasidėję mokyklos projektavimo darbai Atgimimo pradžioje buvo įšaldyti dėl lėšų stygiaus. Vydenių ir aplinkinių kaimų vaikai ir mokytojai į naują mokyklą įžengė 1997 m. sausio 24 d. Naujai pastatyta mokykla tuomet buvusi antroji šalyje mokykla, pastatyta nepriklausomybės metais. Įdomus sutapimas: ši kaimo mokyklėlė iškilo tais metais, kai buvo švenčiamos Lietuvos mokyklos 600-osios bei Martyno Mažvydo „Katekizmo“ 450-osios metinės.

Vydenių mokyklos jubiliejiniame renginyje dalyvavęs rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Miškinis, praeityje trejetą metų čia irgi dirbęs direktoriumi, prisiminė, kokia draugiška buvusi mokyklos bendruomenė, kurią jungė bendri darbai. „Reikėjo ir malkų patiems prisiruošti, ir bulveles mokyklai priklausančiame sklype sodindavome, o bendrabutyje gyvenę vaikai buvo popinami tarsi tikruose namuose. Nors dauguma pedagogų Vydeniuose negyvena, tačiau kolektyvas – stiprus“, – gyrė mokytojus savivaldybės administracijos direktorius.

Jis pasidžiaugė iniciatyvų nestokojančiais mokytojais ir moksleiviais. O vaikai tuoj pat tuos žodžius patvirtino eilėmis, dainomis ir šokiais. Vydeniškiai sudainavo ir mokyklos himną, kuris čia skamba per visas šventes. Buvę mokiniai apgailestavo, kad neturėjo tokių erdvių klasių ir tokių gerų sąlygų mokytis, tačiau kaip didžiausią vertybę įvardijo savo mokytojus, kurių dėka jie daug gyvenime pasiekė.

Šią mokyklą stačiusios UAB „Varėnos statyba“ vyr. inžinierius Kęstutis Sinkevičius buvo maloniai nustebęs, kad per dešimt metų nei klasės, nei koridoriai per daug „nenugyventi“. Šventės proga šios statybos bendrovės dovana – mokyklos gražinimo darbai už 1000 litų.

Direktorė pripažino, kad nors mokinių mokykloje ir nėra daug – šiek tiek daugiau kaip šimtas, bet moksleiviams tai – tik privalumas, nes jie turi puikias galimybes mokytis mažose klasėse, vadinasi, gali geriau visko išmokti. Mokyklos vadovė džiaugėsi ir iniciatyvių mokytojų kolektyvu, kurie noriai dalyvauja projektuose ir kurių dėka mokykloje veikia dešimt būrelių, o moksleiviai gali lavinti savo gabumus.

Varėnos rajonas

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija