Atnaujintas 2007 balandžio 6 d.
Nr.27
(1524)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Skandalas, sudrebinęs Latviją

Vos tik suėmus, kaip teigiama, patį turtingiausią Latvijos žmogų, gana įtakingą Ventspilio merą Aivarą Lembergą, bemat reagavo Rusijos savaitraštis „Rossijskije vesti“, tiksliau, jam priklausantis tinklalapis „Rossijskije vesti – Riga“. Tai, aišku, neatsitiktinis reiškinys. Pirmiausia jau seniai, ne tik Latvijos spaudoje, buvo skelbiama, kad Ventspilio meras A.Lembergas, kaip didelio uosto faktiškas šeimininkas, palaiko labai glaudžius ryšius ne tik su Rusijos oligarchais, bet ir su Kremliaus politikais. Be abejo, ką pripažįsta visi ir Latvijoje, A.Lembergas buvo, o tikriausiai ir sėdėdamas areštinėje, yra tarsi nekarūnuotas Latvijos vadovas, ir ne vienas šalies premjeras šokdavo pagal jo dūdelę. Todėl suprantamas ir tas didžiulis triukšmas, kilęs pas mūsų kaimynus, kai Latvijos prokurorai drįso neterminuotam laikui patupdyti už grotų turtingiausią Latvijos žmogų. Vos taip atsitikus, „Rossijskije vesti“ paskelbė sąrašą žinomiausių Latvijos politikų, kuriuos papirkinėjo A.Lembergas. Tarp tų oligarcho „stipendininkų“ – gerai žinomi Latvijos politikai: partijos „Už tėvynę ir laisvę“ parlamento frakcijos pirmininkas Maris Grinblatas, partijos „Naujasis kelias“ lyderis Eivaras Repšė, „Santarvės centro“ frakcijos pirmininkas Janis Urbanovičius, buvęs Latvijos premjeras, dabar Europos Parlamento narys Guntaras Krastas ir kiti Latvijos Seimo nariai – Janis Straume, Janis Jurkanas, Edvinas Inkartas, Ingrida Ūdrė.

Tuoj po Ventspilio mero suėmimo kilo didelė politinė sumaištis. Pasigirdo reikalavimų, kad nedelsiant turėtų atsistatydinti premjeras Aigaras Kalvytis ir jo vyriausybė. Apie tai pareiškė „Santarvės centro“ lyderiai ir kai kurie „Naujojo kelio“ politikai. Beje, Rusijos leidinio minimas kaip A.Lembergo „stipendininkas“ „Naujojo kelio“ partijos pirmininkas E.Repšė iki šiol buvo vienas aktyviausių suimtojo Ventspilio mero kritikų.

Pats A.Lembergas, likus porai dienų iki arešto, savo interviu Latvijos televizijai kalbėjo, kad jis – didelė kliūtis daugeliui politikų. Tarp jų, ir Latvijos prezidentei Vairai Vykei-Freibergai, kuri, anot A.Lembergo, ir organizavo jo areštą. A.Lembergas prezidentę pavadino „sorošininke“. JAV milijardierius ir filantropas Džordžas Sorošas ir Latvijos prezidentė neva yra sakę, kad trys oligarchai – A.Lembergas, buvęs premjeras Andris Škelė ir Ainaras Šleseris yra pagrindinės kliūtys, trukdančios Latvijoje įgyvendinti Sorošo politikos tikslus. Kai dėl ekspremjero A.Škelės, tai Latvijos spaudoje jau seniai rašoma apie jį, kaip įklimpusį į įvairius korupcinius skandalus. Konkrečiai, vadinamosios skaitmeninės televizijos byloje. Pranešama, kad A.Škelė daug kartų lankėsi Karibų jūros Gernsio saloje, kurioje registruota bendrovė „Kempmayer Media Ltd“. Jis ne tik lepinosi Karibų paplūdimiuose, bet ir tarėsi dėl šios bendrovės sudarytos keliasdešimties milijonų latų sutarties su Latvijos televizija dėl skaitmeninės televizijos paslaugų. Todėl kai kurie Latvijos laikraščiai, tarp jų įtakingas dienraštis „Diena“, teigia, jog netrukus ir A.Škelė gali susilaukti rimtų teisinių problemų.

Kad ir kaip ten būtų, tačiau labai įtakingo Latvijos politiko A.Lembergo, kuris jautėsi tarsi šalies šeimininkas, suėmimas rodo, kad Latvijos prokuratūra ne juokais ėmėsi rimtų veiksmų prieš oligarchinio klano įsigalėjimą. Kitas dalykas, naivu būtų manyti, kad A.Lembergas ir jo šalininkai taip lengvai pasiduos.

Tai, kad Rusijos savaitraščiui priklausantis tinklalapis paskelbė suimtojo A.Lembergo finansuotų politikų sąrašą, kuris esą buvo rastas „Ventspilio naftos“ būstinėje paliktoje A.Lembergo užrašų knygelėje, dar visai nereiškia, jog tai yra tiesa, kuria verta besąlygiškai tikėti. Apie tai įspėjo ir nepriklausomi Latvijos ekspertai, teigiantys, kad šio sąrašo paskelbimas yra paprasčiausia Rusijos provokacija. Tuo labiau kad tinklalapio „Rossijskije vesti – Riga“ redaktorius – buvęs Rusijos ambasados Latvijoje trečiasis sekretorius Dmitrijus Jermolajevas. Nors Latvijos pareigūnai jo ir neįvardijo kaip Rusijos žvalgybos rezidento ir šnipo, tačiau jau 2005 metais neišdavė jam įvažiavimo vizos.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija