Atnaujintas 2007 balandžio 18 d.
Nr.30
(1527)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos registracijos panaikinimo

Kreipimasis į Lietuvos Respublikos teisingumo ministrą

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) registracija tik vienos tautinės mažumos ir nesamo regiono pagrindu prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos 10, 14, 25, 28, 29, 32 straipsniams, „Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos“ 20, 21 straipsniams („Tautinei mažumai priklausantys asmenys (...) gerbia nacionalinės teisės aktus ir kitų žmonių teises, visų pirma asmenų, kurie priklauso tautinei daugumai ir kitoms tautinėms mažumoms“).

LLRA bando prievarta išsaugoti 1919-1939 metų Lenkijos okupacijos padarinius, vykdo uždraustą autonomininkų programą ir kelia juos į vadovaujančius postus, propaguodama ir proteguodama vietinę kalbą pažeidžia Konstituciją ir Valstybinės kalbos įstatymą, diskriminuoja lietuvių tautą, tautines mažumas ir kursto tautinę nesantaiką. Pagal LR Konstitucijos 3 straipsnį „Tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą, konstitucinę santvarką“. Dėl tautinės nesantaikos kurstymo LLRA ne kartą įspėjo Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija. LR Generalinė prokuratūra LLRA nariams dėl teritorinės autonomijos kūrimo ir AK nusikaltimų yra iškėlusi bylas, rinkimų įstatymo pažeidimus tiria Vilniaus ir Šalčininkų rajonų prokuratūros.

„2003-2006 metais Vilniaus rajono savivaldybės atliktų pagrindinių darbų balanse“ LLRA skelbia, kad rūpinosi tik „lenkų mokyklų plėtra bei išsaugojimu“, nors į pietus nuo Vilniaus etniniai lietuviai dažnai perėmė gudų kalbą ir lenkų tautybę. Savivaldybė be konkurso išlaiko laikraštį „Tygodnik Wilenszczyzny“ („Vilniaus krašto savaitraštis“), finansavo Vilniaus regiono kaimų vystymo agentūrą, kuri slaptai užsidarė, nepateikdama žinių, kaip ir kur išleido biudžeto lėšas. Daug LLRA narių įvairiais būdais Pietryčių Lietuvoje įsigijo nuo 3 iki 20 nekilnojamo turto vienetų, kai kurie „privatizavo“ po 5 sklypus.

LLRA neatitinka politinėms partijoms keliamų reikalavimų. Daugelis LLRA narių priklauso Lietuvos lenkų sąjungai ir savo tikslus įgyvendina per šią organizaciją. Vadovaujantis LR Konstitucija ir įstatymais prašytume LLRA registraciją panaikinti.

Kazimieras Garšva,
Konferencijos „Pietryčių Lietuva
po savivaldybių rinkimų“ pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija