Atnaujintas 2007 balandžio 18 d.
Nr.30
(1527)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kaunas ir Šakiuose yra Kaunas

Gintarė MARTINAITIENĖ

Vytautas Kaunas pripažino,
kad apgriuvę miestai
ir senamiesčiai jį visuomet žavėjo

„Jei negaliu vežtis dažų, kelionėje turiu bent pieštuką ir bloknotą. Prisipaišau eskizų, o grįžęs viską sudėlioju į paveikslus“, – teigia 18-ąją personalinę parodą surengęs Vytautas Kaunas. Dailininko V.Kauno laimėjimus ir surengtas parodas gana sunku suskaičiuoti, nes jo darbai eksponuoti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tačiau prieš savaitę Šakių rotušėje surengta paroda „Iš kelionių“ daugelio buvo apibūdinama kaip kitokia nei ankstesnės. „Šiltas, geltonas šviesos žaismas mane nustebino, o prie kai kurių paveikslų dar negalima liestis, nes jie baigti tapyti šiąnakt“, – kalbėjo Kultūros ir turizmo skyriaus vyresnioji specialistė Aurelija Papievienė, V.Kauno tapytiems miestams jaučianti didelį prieraišumą. Tą patį pripažino ir vedėja Augenija Kasparevičienė, teigdama, jog nežino, kas lėmė šios parodos šviesias spalvas, tačiau V.Kauno paveikslus ji apibūdino kaip ypatingus.

Dailininką sveikinęs Meno mokyklos direktorius Einaras Martinaitis nestokojo humoro. Jis prisiminė, kai V.Kaunas prieš mėnesį atnešė nedarbingumo lapelį ir pareiškė, kad eina sirgti, o šiandien matyti akivaizdus rezultatas – surengta paroda. Tačiau dailininkas juokavo, kad viena koja gulėjo lovoje ir gydėsi, o kita – tapė.

Pats dailininkas, prieš kalbėdamas apie savo darbus, bandė pagroti gitara ir sudainuoti dainą, tačiau pripažino, kad dar reikia šiek tiek parepetuoti. Jis kalbėjo, kad jam visuomet patiko apgriuvę senamiesčiai, pamiršti žmonių pastatai. „Galbūt šįkart per daug išgražinau, tačiau prie to, kas traukia, pirmiausia ir einu“, – apibūdino parodą V.Kaunas, atskleidęs, kad nežino, ar mokėtų nutapyti šiuolaikinį miestą. O kodėl darbuose tiek daug geltonos ir šiltos spalvos? Tikriausiai todėl, kad dirbtuvėse buvo šalta, spėliojo pats menininkas.

Kauno dailės instituto doc. dr. Algis Uždavinys dailininko darbų kataloge teigia, kad V.Kaunas yra jautrus ir subtilus menininkas, mėginantis savo darbuose pateikti platų vidinių išgyvenimų spektrą. Pasak dailės žinovo, autorius didžiausią dėmesį skiria urbanistiniam peizažui, pamažu virstančiam abstrakčia tapyba, bet nevengia ir simbolinę prasmę turinčių teminių kompozicijų.

V.Kauną sveikino rajono meras Juozas Bertašius, dailininkai Algimantas ir Audronė Vorevičiai, dailininko mokiniai. A.Vorevičius kolegai pasakė: „Kaunas ir Šakiuose yra Kaunas, o geresnius darbus nutapys nebent jo mokiniai“. Mokiniai linkėjo surengti dar daugiau parodų, o meras teigė nežinojęs, kad ir naktimis galima sukurti tokių nepaprastų darbų.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija