Atnaujintas 2007 gegužės 4 d.
Nr.34
(1531)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Šventasis Sostas ragina kovoti su moterų vergyste

Jungtinių Tautų Organizacijos būstinėje Niujorke vyko 51-oji Moters statuso komisijos sesija, kurios pagrindinė tema – „Visų diskriminacijos ir prievartos formų prieš mergaites panaikinimas“. Sesijoje kalbėjęs arkivyskupas Celestinas Miljorė, nuolatinis Šventojo Sosto stebėtojas Jungtinėse Tautose, pažymėjo, kad nors dėmesys ir rūpinimasis moterų situacija pasaulyje yra kaip niekad didelis, bet tai nesutrukdė atsirasti naujoms prievartos prieš moteris formoms.

Prievarta prieš mergaites, paaugles, jaunas moteris vykdoma kasdien ir kartais netgi toleruojama. Skaudžiausi yra tokie mūsų dienų reiškiniai kaip mergaičių prostitucija ir išnaudojimas, prievarta namuose, vaikų darbas. Klesti tarptautinė sekso industrija, kuri pateisinama ir vadinama viena iš demokratinių teisių.

Anot arkivyskupo, norint sustabdyti šią prievartą, valstybėms reikia veikti vieningai. Kai kuriose pasaulio vietose moteris ar mergaitė laikoma „nenaudinga“, žemesnės kategorijos nei berniukas, ekonomine našta ar tiesiog namų apyvokos daiktu. Mergaičių abortas laikomas „nelaimės išvengimu“, santuokos institucija panaudojama moters pasisavinimui, seksualiniam ir darbiniam išnaudojimui. Tai akivaizdžiai pažeidžia teises į orų gyvenimą, apsisprendimo laisvę, į išsilavinimą, darbą, sveikatą ir pan.

Būtina keisti kai kurias kultūrines tradicijas, formuoti kitokį mentalitetą. Įstatymų leidėjai kovai su šia prievarta turi suteikti juridinį pagrindą, socialinės institucijos – rūpintis prievartą patyrusių moterų socialine reintegracija. Yra ne viena organizacija, kuri veiksmingai dirba ir turi sukaupusi daug patirties kovoje su moterų diskriminacija ir gali suteikti politikams vertingų patarimų.

Pagal VR pranešimus

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija