Atnaujintas 2007 gegužės 16 d.
Nr.37
(1534)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos viešas pareiškimas dėl Nemuno pusiasalio Kaune išsaugojimo

Kelerius metus nerimsta diskusijos dėl sporto arenos statybos Nemuno pusiasalyje Kaune. Nors ši statyba oficialiai pripažinta nacionaline, parengti šalies ir užsienio autorių kolektyvų techniniai projektai, užsukta galinga propagandos mašina, bet galutiniai susitarimai vis dar stringa, nes nenormaliai išaugo statybos kaina. O visuomenei tenka brangiai mokėti visuomet, kai nesiskaitoma su gamta ir miesto planavimo principais.

Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjunga 2005 m. liepos 7 d. viešu pareiškimu „Dėl Kauno sporto ir pramogų rūmų statybos Nemuno pusiasalyje“ išreiškė nuomonę, jog upių pakrantės, ypač salpa, netinka stambiems pastatams statyti, atkreipė dėmesį, jog parinkta vieta ypač nesaugi kilus nereguliuojamam potvyniui, be to, sunkiai susisiekiama su pagrindiniais miesto ir krašto keliais. Išmintingai plėtojant miestą nauji, stambūs pastatai, sutraukiantys daug automobiliais atvykstančių lankytojų, turėtų būti statomi miesto pakraščiuose, bet ne istoriniame miesto centre. Nemuno erdvė miesto centre visų pirma reikalinga miestiečių poilsiui ir jų sveikatai.

Kauno miesto planuotojai ir senoji valdžia nepagrįstai teigė, jog mieste nėra kitos vietos sporto rūmams, ir nekreipė dėmesio į tuos verslininkus, kurie siūlė alternatyvias vietas miesto pakraščiuose ir kelis kartus pigesnę statybą. Tai buvusi naftos bazės teritorija prie Ateities plento (neplečiant miesto statybinės teritorijos būtų atnaujinta susidėvėjusi miesto dalis) ir sklypas šalia VIA-Baltica ir Vilnius-Klaipėda greitkelių (prie prekybos komplekso „Mega“). Greitai pastatyti sporto areną pastarojoje vietoje ir taip sutaupyti daug mokesčių mokėtojų lėšų Kauno ir šalies visuomenei vėl siūlo Augustinas Rakauskas, UAB „Baltic shopping centers“ valdybos pirmininkas.

Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjunga remia privačias iniciatyvas statyti sporto areną miesto prieigose, nes ji suderinama su miesto planavimo principais. Kokią poziciją užims naujai išrinkta Kauno miesto taryba? Ar toliau bus vykdoma gaivališka miesto centro plėtotė pagal verslo ir politikos aljanso užsakymus, o dar išlikusios gamtinio pobūdžio erdvės užimtos naujais stambiais statiniais? Tokie kūriniai, kaip „Akropolis“ ir daugiaaukščiai garažai virš Karaliaus Mindaugo prospekto, prie Karmelitų bažnyčios, Nemuno pakrantėje, nieko bendra neturi su miesto planavimu ir rūpesčiu dėl miesto gyventojų gyvenimo kokybės.

Alvydas Žickis,
Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos pirmininkas

Priimta visuotiniame

Sąjungos narių susirinkime

2007 m. gegužės 4 d.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija