Atnaujintas 2007 gegužės 18 d.
Nr.38
(1535)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Blogiau nei Stalino laikais

Petras KATINAS

2003 metų fizikos Nobelio premijos laureatas Rusijos mokslų akademijos akademikas Vitalijus Ginzburgas savo interviu britų laikraščiui „Sunday telegraph“ labai sunervino Kremlių ir jo šeimininką V.Putiną. Pasaulinę šlovę pelnęs rusų fizikas, kalbėdamas apie Kremliaus primestas Rusijos mokslų akademijos reformas, nė kiek nedvejodamas pareiškė, kad mokslininkų padėtis Putino Rusijoje yra kur kas blogesnė netgi nei buvusio diktatoriaus Stalino laikais.

„Aišku, valdant Stalinui Mokslų akademija buvo Komunistų partijos centro komiteto kontroliuojama. Tačiau tada buvo galima pateikti idėjas ir užsiimti kūryba. Tokiu būdu mes sugebėjome pasiųsti į kosmosą pirmąjį žemės palydovą. Dabar gi vyriausybė mano, kad mokslas turi nešti vien tiktai pelną ir didelius pinigus. Tai yra visiškas absurdas, – sakė akademikas V.Ginzburgas. – Kiekvienam mokslininkui visiškai aišku, kad viskas susieta su Putinu. Mūsų demokratija labai toli nuo idealo“.

Šių metų kovo mėnesį bendras Rusijos mokslų akademijos susirinkimas patvirtino naują Akademijos statutą, kurį parengė patys akademikai. Kremliaus pasiūlytas variantas Gynybos ministerijos mokslų centro (pasirodo, yra ir toksai) buvo beveik vienbalsiai atmestas, ir balsuojant visi akademikai, išskyrus vieną susilaikiusį, pritarė Mokslų akademijos parengtam naujam statutui. Mokslininkai negailestingai sukritikavo Gynybos ministerijos pateiktą projektą. Pagal jį prie Mokslų akademijos turėtų būti sukurta iš valdininkų sudaryta stebėtojų taryba, kuri kontroliuotų visą Akademijos veiklą, taip pat įvestų valstybinių užsakymų principą ir ekonominį bet kokių mokslinių tyrimų įvertinimą. Be to, akademikai atsisakė nustatyti, kokio amžiaus sulaukę mokslininkai negali būti akademikai. Šito apribojimo reikalavo Gynybos ministerija. „Tai akivaizdus bandymas kontroliuoti ne tik akademijos finansus, bet ir visą, be išimties, turtą“, – sakė Rusijos mokslų akademijos viceprezidentas Valerijus Kozlovas. Beje, pernai į akademikus balotiravosi keli aukšti Kremliaus pareigūnai, tačiau visų jų kandidatūros buvo atmestos. Aišku, Rusijos mokslininkų bandymas priešintis V.Putino diktatūrai ilgai netruks. Kremlius ras priemonių ir būdų juos paveikti ir įsakys paklusti. Juk ne pirmas kartas. Tuo labiau kad V.Putinas, kaip KGB specialistas, puikiai išmano tokius dalykus. Juk, pavyzdžiui, nedaug kas žino, kad sovietinės kosmonautikos tėvu vadinamas S.Koroliovas irgi buvo įkištas į vadinamąją „šaraškę“ – Stalino įkurtą kalėjimą mokslininkams. Ten jie, aprūpinti iš Vakarų laboratorijų pavogta moksline aparatūra, kartu su iš Vokietijos ir kitų Raudonosios armijos „išvaduotų“ šalių mokslininkais kūrė modernius ginklus, raketas, netgi specialius nuodus čekistams. Apie tai savo kūriniuose išsamiai rašė Nobelio literatūros premijos laureatas Aleksandras Solženicynas bei B.Jelcino laikais „išslaptinti“ mokslininkai. Matyt, ir V.Putinas siekia pasinaudoti tokia patirtimi.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija