Atnaujintas 2007 gegužės 30 d.
Nr.41
(1538)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Susitikimas su vaikų rašytoju

Rašytojas Vytautas Račickas
(kairėje) Knygų šventėje Troškūnuose

Gegužės mėnesį, minėdami Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, troškūniečiai savo mokykloje kasmet rengia įvairias šventes ir akcijas. Šįmet vėl aktyviai dalyvavome įvairiuose kūrybiniuose konkursuose, daug rašėme į spaudą, minėjome tėviškėno rašytojo K.Inčiūros 100-metį. Neseniai mokykloje lankėsi iš Troškūnų kilusi poetė R.Polikevičiūtė-Karnišauskienė, kuri į susitikimą su pirmokėliais atsinešė ir jiems padovanojo su jų nuotrauka išspausdintas eilėraščių knygeles.

Šių metų Knygų šventę organizavome kartu su Troškūnų miestelio biblioteka, nutarėme pasikviesti į svečius ,,Zuikos padūkėlio“, ,,Šlepečių“, ,,Mano vaikystės ledų“ ir kitų seniai pamėgtų knygų vaikams autorių Vytautą Račicką. Svajonę pasikviesti vaikų rašytoją puoselėjome ilgai: mokiniai dar neužmiršo prieš keletą metų jam rašytų laiškų ir į juos gautų atsakymų.Tuomet penktokas Dmitrijus Lucak konkurse ,,Laiškas rašytojui“ tapo laureatu ir turėjo galimybę Knygų mugės Vilniuje metu susitikti ir pabendrauti su rašytoju V.Račicku. Tad į salę rinkomės ir smalsumo vedini, ir mokytojų paskatinti pamatyti ne tokį jau retą svečią mokykloje – žmogų, rašantį vaikams.

Popietėje V.Račickas mielai pasakojo apie savo knygų herojus ir herojes (ankstesnius V.Račicko pagrindinius veikėjus – neklaužadas berniukus – keičia mergaitės Nippė ir Deivė), parašytas ir dabar kuriamas istorijas vaikams. Pasiklausėme poros naujausių rašytojo apsakymų, sužinojome apie V.Račicko vaikystę, prabėgusią Anykščių ir Utenos rajonuose.Turėjome galimybę apžiūrėti visas naujausias rašytojo knygas bei Jono Linkevičiaus neseniai išleistą monografiją apie V.Račicką. Po renginio įsigijome rašytojo knygų, iš kurių perkamiausia buvo ,,Nebaigtas dienoraštis“ – keturiolikmetės mergaitės dienoraštis, rastas šiukšlių konteineryje ir ,,perrašytas“ autoriaus. Tai, kad pastaruoju metu paaugliai išvis mėgsta skaityti dienoraščio žanro kūrinius ir tragiška istorijos baigtis – mergaitės savižudybė, kaip teigė autorius, jaunimą verčia sustoti ir permąstyti savo vertybes, nedaryti panašių žingsnių. Kaip yra iš tikrųjų – svarstys skaičiusieji. O mums, suaugusiems skaitytojams, nepamirštami Zuikos padūkėlio nuotykiai ir autoriaus vaikystę Leliūnuose įamžinusi knyga ,,Mano vaikystės ledai“.

Mokyklos bibliotekai ir Troškūnų miestelio bibliotekai V.Račickas padovanojo po knygą, dalijo jauniesiems skaitytojams autografus.

Po renginio diskutavome apie vaikų literatūros kūrėjus, apie reiklius jaunuosius skaitytojus ir apie vis labiau pasigendamą gerą knygą vaikams.

Ligita Trofimovienė,
Troškūnų mokyklos mokytoja

Gendra Šibirkštienė,
Troškūnų mokyklos bibliotekininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija