Atnaujintas 2007 birželio 1 d.
Nr.42
(1539)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Sekminės vienkiemyje, po tuopomis

Bronius VERTELKA

Nevėžio bendruomenės namų
etnografinio ansamblio „Radasta“
vadovas Vytautas Žukauskas
iš rankų nepaleido akordeono

Vietos šeimininkės gamino virtinius

Vienkiemio šeimininkė Elena Nakvosienė

Miežiškių seniūnas Juozas Bartulis
(stovi) šventėje dainavo
su Miežiškių kultūros centro
meno kolektyvu „Ringis“

Trakiškio bendruomenės namai pakvietė į renginį „Oi, skanios bobutės vaišės“, kurį organizavo ir vedė šių namų darbuotojos Vilija Šaparnienė ir Danutė Kirsnienė. Renginys vyko Sekminių išvakarėse, jį rėmė Kultūros ministerija.

Ši vietovė – turbūt vienintelė Panevėžio rajone, kur vienkiemių nesunaikino melioracija. Šalia Žaliosios girios bei Juostos upelio įsikūrę žmonės sugebėjo išsaugoti senąsias kaimo tradicijas. Tai ir buvo parodyta paskutinį pavasario šeštadienį. Rinkosi žmonės į Trakiškio vienkiemį, į Elenos Nakvosienės sodybą. Ji pasirinkta neatsitiktinai. Šių namų savininkė E.Nakvosienė prisimena daugybę dainų iš savo vaikystės ir jaunystės laikų, o dabar moko, kaip jas teisingai dainuoti. Pati jos sodyba – tarp gražiausiai tvarkomų apylinkėje, čia darželyje iki vėlyvo rudens nevysta gėlės, vanduo semiamas šulinio svirtimi.

Pasitaikė karšta diena, todėl iš pradžių visi susėdo po įspūdingo storumo tuopa, sodinta prieš 80 metų. Tiek metų ir E.Nakvosienės sodybai. Pasidžiaugti švente atėjo vietos Kurganavos pagrindinės mokyklos mokytojų ir moksleivių. Buvo svečių iš Panevėžio. Pabūti kartu atvyko Miežiškių seniūnijos, kurios teritorijoje yra Trakiškis, seniūnas Juozas Bartulis, vienas balsingiausių rajono vyrų, giedantis Miežiškių Švč. M.Marijos bažnyčios chore. Parodyti, ką sugeba, susirinko Miežiškių kultūros centro, Nevėžio ir Trakiškio bendruomenės namų meno kolektyvai.

Šventės vedėjos V.Šaparnienė ir D.Kirsnienė supažindino su Sekminių tradicijomis, aiškino jų reikšmę. Sodybos savininkė E.Nakvosienė vaišino pačios darytu miežiniu alučiu. Vietos šeimininkės kvietė ragauti virtinių, gamintų iš trakiškiečių suneštų maisto produktų. Buvo parengtas didžiausios pavasario šventės Velykų stalas, todėl neapsieita ir be kiaušinių.

Netrūko smagių pajuokavimų, rimtų kalbų, dainų ir muzikos. Atėjusieji į šventę neskubėjo skirstytis. Įdomu buvo stebėti, kaip Nevėžio bendruomenės namų etnografinio ansamblio „Radasta“ dalyvė Paulina Kazlaučiūnienė grojo citra, į kankles panašiu muzikos instrumentu, tik turinčiu klavišus. Jam jau per 100 metų. Citrą iš Brazilijos parsivežė ten užsidirbti nuvykęs Paulinos tėvas.

Atgaivinti senąsias amatų, kulinarines tradicijas šios vietovės žmonės ėmėsi prieš dešimtmetį. Yra surinkę linų apdirbimo įrankių. Kasmet rengiama savo krašto tautodailės meistrų dirbinių paroda, vyko smagi bulvių šventė.

Trakiškio vienkiemis,

Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija