Atnaujintas 2007 birželio 6 d.
Nr.43
(1540)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Drausmintini šviesos ir vilties naikintojai

Jau senokai metu šalin nuo savęs, kaip pūlingą užkratą – infekciją sielai – „Lietuvos rytą“. Jis su žudynių, laidotuvių ir savižudos „instrukcijomis“, o liūdniausia, be meilės lietuviams ir mūsų valstybei, skurdina mus dvasiškai ir nori sunaikinti net viltį gyventi vakarietiškai, o ne azijietiškai, kai gyvenimas pavirsta lyg kormoranų kolonija sengirėse ties Juodkrante.

Rašydamas šį laišką dažno iš mūsų gerbiamo, mylimo, nes iš meilės gimstančio, „XXI amžiaus“ laikraščio redakcijai, prisiminiau neseniai, Motinos dienos išvakarėse, perskaitytą ne tik Klaipėdoje gerbiamo šviesuolio, kultūršvietos autoriteto Bernardo Aleknavičiaus mintį įkurti Lietuvoje Meilės partiją. „Tegul meilė mūsų tautoje ištirpdo vergo grandines, ir dvasiškai mes tapsime laisva tauta“, – rašo lietuvintojas B.Aleknavičius.

Mes tikime šiuo šviesavedžiu, jo darbai niekada nesiskyrė nuo žodžių. Pagarbos vertas pirmąja V.Kudirkos premija apdovanotasis spaudos darbininkas seniai suprato, kad be meilės mes vėl greit galime atsidurti vergo naktyje, nes „stribų valdžiūnai“ parsidavinėdami vis įžūlėja, ir šviesesnieji juos erzina. Meilės partijos nariai, kurių Lietuvoje dar daug, galėtų nebijoti drąsiau skleisti savo mintis tik ne „Lietuvos ryte“, bet lietuvių patriotų laikraštyje „XXI amžius“. Nes mylintis spausdintas žodis yra stipresnis už kulką. Kadangi „kulkų“ nedaug, pasak palangiškio Jono S., mes „privalome šaudyti į dešimtuką“.

Čia priminčiau ir neseniai išleistos didžios humanistikos atstovės, literatūros mokslininkės, šviesaus atminimo Elenos Nijolės Bukelienės knygos „Tarp rašytojo ir skaitytojo“ mintis, kurias radau 123 puslapyje: „…Literatūroje nėra uždraustų temų, neleistinos bjaurasties, perversijų, žiaurumo ar nesveikos psichikos vaizdavimo. Yra tik meniškas arba nemeniškas tekstas, pozityvi arba negatyvi kūrėjo pozicija, atpažįstama pagal jo atsakomybės laipsnį, pagal tai, ką jis gina, kokias vertybes teigia, kuo tiki. Visuomenės sveikatai iškyla pavojus, kai autorius neatsakingas, ciniškas, arogantiškas, nešvankus, egocentriškas, indiferentiškas, o svarbiausia – bulvarinio mentaliteto“.

Apsidairykime, kas iš tiesų yra vertas būti Lietuvos Meilės partijoje.

Petras UŽVENTIS

Girkaliai,

Klaipėdos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija