Atnaujintas 2007 birželio 13 d.
Nr.45
(1542)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Tautodailininko medžio skulptūros skleidžia šilumą

Rūta AVERKIENĖ

Varėnos rajono savivaldybės
administracijos Švietimo, kultūros
ir sporto skyriaus vedėjas Liudas
Tamulevičius, jo pavaduotoja
Regina Svirskienė, parodos
autorius Algirdas Juškevičius,
jo žmona gydytoja Regina
Juškevičienė, savivaldybės
administracijos direktorius Algis
Miškinis, senosios Varėnos
klebonas kun. Pranciškus Čivilis

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta tautodailininko, medžio drožėjo Algirdo Juškevičiaus darbų paroda. Į jos atidarymą susirinkęs gausus būrys varėniškių, menininko kolegų bei draugų dar kartą turėjo galimybę įsitikinti, jog Algirdas turi Dievo dovaną prakalbinti medį, tarsi įpūsti jam gyvybės. Todėl kiekviena į rankas paimta Algirdo skobta skulptūra skleidžia šilumą, žavi individualia menine forma bei visumos darna.

A.Juškevičius – skulptorius, drožėjas ir mokytojas. Nuo 1980 metų dalyvauja parodose, nuo 1981 metų yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, 2005 metais jam suteiktas meno kūrėjo vardas. Kūrybinė Algirdo patirtis jau pasiekusi brandos amžių – medžio dirbinius, skulptūras jis kuria bene tris dešimtis metų. Parodoje taip pat galima išvysti įvairaus laikotarpio menininko darbų.

Parodos atidaryme dalyvavęs Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Miškinis pastebėjo, jog į parodą susirinkęs visas Varėnos krašto meno elitas tarsi įrodo, kad Algirdas – puikus menininkas, savo darbais garsėjantis ir užsienyje. Direktorius pastebėjo, jog Algirdas neužsisklendžia savo kūryboje – tai įrodo nuo 1981 metų jo vadovaujama dailės studija „Kadagys“, kurioje medžio meno paslapčių moko jaunimą.

Algirdas, šiomis dienomis švenčiantis penkiasdešimtmetį, buvo apjuostas tautodailininkės Saulės Lazaravičienės austa juosta, jam įteiktas ir mero padėkos raštas. Parodos autorių pasveikino ir jo kūrybinis mokytojas Antanas Česnulis. Jis pastebėjo, jog parodos autoriaus darbų tikslumas išduoda jo specialybę – matematiką. Šio menininko patarimai ypač pravertė kūrybinės veiklos pradžioje.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas dailininkas Jonas Rudzinskas pripažino, kad šio menininko buvimas liaudies kultūroje yra būtinas, ir sveikindamas linkėjo „aštrių kaltų, kietos medienos ir lengvų minčių“. Jubiliejinės parodos proga A.Juškevičių sveikino rajono tautodailininkai, gausus būrys gydytojų, kolegos iš šalies turizmo ir informacijos centrų, mat Algirdas trejus metus vadovauja Varėnos turizmo ir informacijos centrui.

Didelį populiarumą Algirdui pelnė šventųjų skulptūros „Šv. Kazimieras“, „Šv. Jonas Nepomukas“, „Pieta“, kuriose subtiliai perteiktos liaudies skulptūros tradicijos. Algirdas kuria žaislus vaikams, gamina ir originalius medžio baldus, kuriuos meistriškai pritaiko interjerui. Senojoje Varėnoje, Merkio ir Varėnės upių santakoje, yra aštuonių ąžuolo skulptūrų istorine tematika ansamblis. Ten viena skulptūrų yra sukurta Algirdo. Šis menininkas ąžuole įamžino nuostabią Merkio ir Varėnės santaką.

Jubiliejinė A.Juškevičiaus darbų paroda veiks iki liepos 10 dienos. Parodos katalogą galima rasti internete adresu www.gamtosbaldai.net.

Varėna

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija