Atnaujintas 2007 birželio 27 d.
Nr.49
(1546)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Dainų ir šokių pynė

Benjaminas ŽULYS

Vilkijos gimnazistų programa

Jaunieji dainų šventės dalyviai

Suvažiavo daug svetelių

Kulautuvos (Kauno r.) pušynai sukvietė dainos ir šokio mylėtojus, geros nuotaikos žmones į Kauno rajono dainų ir šokių šventę „Tėvynės delnuos“. Šventė buvo skirta tarptautiniams vaikų kultūros metams, tad, suprantama, joje buvo daug moksleivių, kitos jaunuomenės, panorusios pabūti drauge, gražiai pasilinksminti, pašokti, padainuoti.

Kaip kalbėjo šventės globėjas Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, „džiaugdamiesi gyvybingomis šios šventės tradicijomis, pabūkime skambios dainos ir smagaus šokio sūkuryje. Tesuvirpina jis pačias jautriausias sielos stygas, rodo gražų pavyzdį ateities kartoms. Tegul skambi daina ir nuotaikingas šokis nugramzdins nuovargį, pakylės nuo kasdienybės bei įkvėps prasmingiems darbams“. Ši šventė jau 53–ioji.

Šventės pradžią kiek sudrumstė prapliupęs lietus, tačiau dangui išsigiedrijus nušvito ir dalyvių veidai. O šventės programa buvo tokia įvairi, kad keliais žodžiais ją sunku nusakyti. Dainininkų, šokėjų, muzikantų kolektyvų buvo per aštuoniasdešimt – penkiolika moksleivių chorų, tiek pat kaimo kapelų, devyniolika folkloro, dešimt vyresniųjų tautinių šokių, aštuoni jaunučių kolektyvai. Dar keturi pučiamųjų instrumentų orkestrai ir kt. Joje dalyvavo svečių ir iš kitų šalies vietovių. Buvo dainininkų, šokėjų, muzikantų iš Kauno miesto, Prienų, Kaišiadorių, Radviliškio, Plungės, Zarasų, Varėnos, kitų rajonų. Tad tame margumyne, regis, galėjai sunkiai susigaudyti. Bet organizatoriai – rengėjų komiteto pirmininkė rajono Socialinės paramos skyriaus vedėja Angelė Ščiukauskienė, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotoja Nijolė Benikienė, režisierė Zita Vaškelienė, vyr. dirigentė Ramunė Navickienė ir kiti – pasistengė, kad viskas vyktų sklandžiai. Juolab kad ne kartą vyko repeticijos, kurių metu buvo šlifuojama, derinama kiekviena dainos, šokio detalė. Atlikėjai į repeticijas ir atgal buvo vežiojami rajono savivaldybės transportu, kurio paslaugos kainavo ne vieną tūkstantį litų. Bet tai nebuvo į balą mesti pinigai, viskas atsipirko su kaupu. Ne pinigais (įėjimas į šventę nemokamas), o renginio šventiškumu, pakilia nuotaika.

„Palaimink mus visus…“

Ne vieną sujaudino kompozitoriaus Gintauto Abariaus ir poeto Gintaro Zdebskio daina „Dieve, laimink Lietuvą“, jos žodžiai „palaimink, Dieve, Lietuvos vaikus“.

Dar prieš koncertą aikštėje sukinėjosi mergaitės ilgomis lininėmis suknelėmis. Pasirodo, tai buvo laumės, kurios vėliau atliko laumių šokį. Negalima nepaminėti tokių dainų, kaip „Tėvynė dainų ir artojų“, „Kelias į mokyklą“, „Vėlka oudeg“, „Šiaučius kriaučius“. Betgi visko neišvardysi. Dera pastebėti, kad šventė susidėjo iš aštuonių dalių: „Gimė žmogus“, „Mokyklos varpelis“ ir kt. Koncerte dainavo, šoko, grojo Noreikiškių Ugnės Karvelis gimnazijos, Neveronių vidurinės mokyklos moksleiviai, taip pat – Garliavos meno mokyklos pučiamųjų instrumentų, Jonučių vidurinės mokyklos dūdų orkestrai. Savo gebėjimus parodė aerobikos, šiuolaikinių šokių atlikėjai.

Šventėje iš vyresniųjų buvo Alšėnų kultūros centro folkloro ansamblis, Babtų moterų choras, Garliavos kultūros centro mišrus choras ir kt.

Šventės šurmulyje sutiktos ir užkalbintos keturios merginos sakė esančios Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos auklėtinės Simona, Justina, Milda ir Giedra. Jos čia atvykusios linksmai praleisti laiką, pašokti, susirasti naujų draugų. O Birutė ir Daiva sakė esančios dainininkės, dabar kaip tik skubančios į koncertą.

Aktyvumo nestinga ir vyresnio amžiaus šventės dalyviams. Antai Ringaudų kultūros centro folkloro ansamblio „Ringauda“ vadovas Mintautas Pečiulis papasakojo, kad jų ansamblyje dalyvauja apie dvidešimt atlikėjų. Visos moterys esančios aktyvios, noriai dalyvauja repeticijose, koncertuose. Taip iš dalies jos atitrūksta nuo kasdienių rūpesčių, namų ruošos, randa peno savo dvasiai. Šiandien moterys ypač gerai nusiteikusios, nes aplinkui viskas gražu, šventiška, pakylėta. Šioje šventėje jos atliko ciklo „Gimė žmogus“ fragmentą, kuriame improvizavo krikštynų momentus.

Darbštuoliai

Dainos, šokiai – tai tik dalis šventės. Dar vyko šventinė mugė. Joje buvo prekiaujama įvairiais skanėstais, rankdarbiais, medžio drožiniais, medumi... Čia irgi dalyvavo nemažai jaunimo. Antai Ugnės Karvelis gimnazijos moksleivės Dovilė Jurkevičiūtė, Milda Varaitiejūtė drobėje išsiuvinėjo tokius nuostabius paveikslus, kad vien tenka stebėtis, kad tai atlikta rankomis. „Mamos išmokė…“, – trumpai pasakė jaunosios darbštuolės. O Piliuonos vidurinės mokyklos keramikos darbų mokytojas Stasys Galietas čia pat iš molio žiedė nedidelius indus. Greta buvo jo mokiniai ir pagalbininkai Remigijus, Monika, Greta. Vaikai taip pat nori būti keramikos meistrais, atidžiai klauso savo mokytojo patarimų.

Prisiminimai

Šventėje buvo prisiminta rajono dainų ir šokių švenčių istorija. Pirmoji tokia šventė įvyko 1953 metais. Jos choro vadovas buvo Babtų bažnyčios vargonininkas Kazys Jakubavičius, nors programoje jis buvo nurodytas kaip … „Nevėžio“ kolūkio kolūkietis. Pirmųjų švenčių pagrindiniai dalyviai buvo kolūkių saviveiklininkai, o repertuare vyravo kolūkietiškos dainos, šokiai. Tai turėjo byloti apie neva gerėjantį gyvenimą. Vėliau imta rengti ir sportines estafetes, gimnastų pasirodymus, net motociklininkų varžybas. O per 1974 metų šventę įvyko Pabaltijo karinės apygardos (sovietinių) karių koncertas. Nuo 1957 metų Kulautuvos estradoje skambėjo chorų atlikta J.Naujalio patriotinė daina „Lietuva brangi“.

Beje, 1980 metais Lietuvos TSR komunistų partijos Centro komiteto vadai savo plenume Kauno rajono dainų šventę įvardijo kaip nacionalistinę, sukritikavo programą, kurioje, jų manymu, trūko idėjinės dvasios, buvo pasmerktas folkloras, uždrausta „Lietuva brangi“. Bet tautinės tradicijos buvo tęsiamos toliau, tik išradingiau. Raudondvaryje vyko J.Naujalio dainų konkursai, folkloro kolektyvai buvo pavadinti liaudiško dainavimo ansambliais.

Iš pradžių dainų šventės rajone vyko kasmet, po to – kas porą metų, būta ir ketverių metų pertraukų. Priešpaskutinė šventė įvyko prieš dvejus metus.

Kulautuva, Kauno rajonas

Nuotraukos iš www.krs.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija