Atnaujintas 2007 liepos 20 d.
Nr.56
(1553)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Panevėžio vyskupijoje

Kupiškio dekanate

Sutvirtinimo sakramento šventė

Alizavos Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje

Vyskupas Jonas Kauneckas
laimina Alizavoje jį pasitikusius
tikinčiuosius. Kairėje –
kun. Laimonas Nedveckas

Alizavos bažnyčios choras

ALIZAVA. Birželio 30 dieną, šeštadienį, Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia atrodė šventiškai. Šventovės vidų puošė kadagio šakelių girliandos. Parapijiečiai laukė atvykstant Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko. Toks aukšto rango Lietuvos Katalikų Bažnyčios dvasininkas čia lankėsi prieš keturiolika metų. Tai buvo tuo metu Panevėžio vyskupas ordinaras Juozas Preikšas.

Laikrodžio rodyklei priartėjus prie 12 val., iš automobilio išlipo vyskupas J.Kauneckas. Aukštą svečią sutiko Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios administratorius kun. Laimonas Nedveckas, tikintieji. Vyskupas visus palaimino. Bažnyčioje iš vyskupo lūpų išgirdo skaudžią žinią: buvęs šios parapijos klebonas kun. Jonas Labakojis yra visiškai aklas. Ganytojas sunkų ligonį lankė prieš savaitę Rokiškyje, kur 77 metų kunigo priežiūra rūpinasi jo giminaičiai. Sergančiam kunigui išlaikyti lėšas skiria vyskupijos kurija. Kun J.Labakojį giminaičiai ketino vežti į Vilnių. Kartu vyskupas pasidžiaugė, kad Alizava gavo pirmtako vertą jauną ir energingą dvasininką – kun. L.Nedvecką.

Šv. Mišiose dalyvavo Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijos klierikas Egidijus Tubelis, kilęs iš Skapiškio parapijos, ir Subačiaus klebonas kun. Algirdas Butė. Pamoksle vyskupas kalbėjo, jog jaunuoliai, gavę Sutvirtinimo sakramentą, taps tikrais katalikais. Deja, jiems teks išlaikyti visuomenės, kur šiandien vyrauja materialiniai dalykai, klesti sektos, o katalikiškas tikėjimas nustumiamas į šoną, egzaminą. „Nuo jūsų priklausys, kokį pasirinksite gyvenimo kelią“, – kreipdamasis į laukiančius sutvirtinimo sakė ganytojas. Jis pasibaisėjo, kad pasitaiko tėvų, kurie savo vaikus atiduoda į valstybės išlaikomus vaikų globos namus ar negimusius savo kūdikius išmeta į šiukšlyną. Peikė valdininkus, kurie prieš rinkimus žada vos ne aukso kalnus, o gavę postus pažadus pamiršta.

Prieš teikdamas sutvirtinimą, vyskupas itin nuoširdžiai bendravo su jo laukiančiais jaunuoliais. Atrodė taip, tarsi visi jie būtų buvę vienos šeimos nariai. Sutvirtinimo sakramentą priėmė 44 jauni žmonės iš Alizavos parapijos ir vienas - iš kitos parapijos.

Šv. Mišių metu darniai giedojo bažnyčios choras, vadovaujamas Stanislovo Kunicko. Choristai – jau brandaus amžiaus sulaukę parapijiečiai. Anuometėje Panevėžio aukštesniojoje J.Švedo pedagoginėje muzikos mokykloje chorvedybą baigęs S.Kunickas teigė, jog prisikviesti jaunimą giedoti yra pakankamai sunku. Šiandien jį labiau traukia popsas, „bumčikai“. O giedoti, pasak Alizavos vargonininko, yra nepalyginti sunkiau.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija