Atnaujintas 2007 liepos 20 d.
Nr.56
(1553)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Londonui trūko kantrybė

Naujasis Didžiosios Britanijos
premjeras Gordonas Braunas
nuolaidžiauti Kremliui neketina

Skirtingai nuo kitų Europos Sąjungos valstybių lyderių, bijančių nors žodeliu papriekaištauti Rusijai dėl jos energetinio ir politinio šantažo, naujasis Didžiosios Britanijos premjeras Gordonas Braunas nuolaidžiauti Kremliui neketina. Europos ir JAV žiniasklaida spėlioja, ar G.Braunas ryšis pažeisti savo pirmtako Tonio Bleiro tradiciją pabrėžiant, kad pastarasis prasitardavo esąs neblogas V.Putino bičiulis. Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Davidas Milibandas, kalbėdamas šalies parlamente, pareiškė, kad, Rusijai kategoriškai atsisakius išduoti buvusio Rusijos saugumo darbuotojo – Aleksandro Litvinenkos nužudymu Londone įtariamą buvusį bendradarbį Andrejų Lugovojų, Didžiosios Britanijos vyriausybė nusprendė išsiųsti iš šalies keturis rusų diplomatus. Negana to, kaip teigė D.Milibandas, bus peržiūrėtas vizų išdavimas Rusijos piliečiams, ypač valdžios ir saugumo tarnybų atstovams. Tokia ryžtinga Londono pozicija sukėlė didžiulį nerimą ir sumaištį ne tik tarp Rusijos politikų, bet ypač tarp verslo ryklių, vadinamų oligarchais. Mat Londonas daugeliui jų taps antraisiais namais. Jie masiškai supirkinėja prabangius rūmus ir butus, o net labai aukštų Rusijos politikų vaikai mokosi prestižiškiausiuose Anglijos universitetuose.

Londono spauda pažymi, kad Anglijos prokuratūra, nuodugniai ištyrusi B.Litvinenkos nužudymo aplinkybes ir priežastis, nustatė, kad šios žmogžudystės pagrindinis vykdytojas buvo A.Lugovojus. Beje, velionis A.Litvinenka buvo Didžiosios Britanijos pilietis, o ne vien politinio prieglobsčio pasiprašęs asmuo. Keturių rusų diplomatų išsiuntimas gali būti tiktai pradžia. Aukštas Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas nedviprasmiškai užsiminė, kad iš šalies gali būti išsiųsti visi 66 Rusijos diplomatai. Tokios akcijos britų vyriausybė nesiėmė jau daugiau kaip dešimt metų, nors ne tik žiniasklaida, bet ir valstybės pareigūnai ne kartą rašė ir kalbėjo, jog Rusijos ambasada, kaip ir SSRS laikais, yra pagrindinis šnipų lizdas Didžiojoje Britanijoje.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovai Didžiosios Britanijos vyriausybės priemones pavadino „amoraliomis“ ir įspėjo, jog tai turės labai rimtų pasekmių abiem valstybėms.

Rusija pareiškė, kad jos atsakas į keturių savo diplomatų išsiuntimą iš Didžiosios Britanijos bus labai tikslus ir adekvatus, bet neatsilieps eiliniams gyventojams. Apie konkrečius žingsnius Londonui Rusija žada paskelbti vėliau. Rusija tikina netaikysianti Šaltojo karo principo „akis už akį“. Tačiau ir Didžiosios Britanijos paskelbtos priemonės eiliniams piliečiams neskirtos – vizų režimo sugriežtinimas taikomas tik valdžios pareigūnams.

Buvęs Rusijos saugumo karininkas A.Litvinenka pabėgo į Didžiąją Britaniją 2000 metais, o pernai, nunuodytas vienoje Londono kavinėje radioaktyviu poloniu-210, mirė šio miesto ligoninėje lapkričio 23 dieną. Ne tik Didžiosios Britanijos prokurorai ir žvalgyba, bet ir velionio žmona bei jo tėvas ne kartą skelbė, kad A.Litvinenka buvo nužudytas ne kokio nors FSB viršininko, o paties V.Putino įsakymu.

P.K.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija